RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg har et alkoholproblem, jeg er bipolar og HIV-positiv

Foto: Aas, Erlend (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Komiker og Høyre-politiker Brede Bøe gir sin støtte til vraket Ap-politiker

Tidligere skuespiller og nåværende Høyre-politiker Brede Bøe viste mandag kveld misnøye med Arbeiderpartiets varslede vraking av stortingsrepresentant Thor Erik Forsberg (32), som fortalte til sin egen nominasjonskomité om sitt årelange cannabismisbruk.

Bakgrunn: Ap-politiker etterforskes for narkotikamisbruk

«Jeg gjør det med sympati for representanten, men også fordi jeg selv har vært veldig lukket om mine personlige skrøpeligheter i det offentlige liv jeg på ulike nivåer har tatt del i de siste 25 årene», skriver han i et innlegg til Moss Avis.

Brede Bøe, som er 2. vararepresentant til Stortinget fra Østfold, påpeker at han også har sine laster, og nevner følgende problemer han selv har slitt med:

Alkohol, bipolaritet og HIV
«1 – Jeg har et alkoholproblem jeg har brukt mye tid på å kjempe med, der jeg har både tapt og seiret.»

«2 – Jeg er bipolar. Det betyr at jeg er det som i gamle dager het manisk/depressiv, men som i dag har mer kategoriserte betegnelser og som med god medisinering gjør hverdagene enklere. Livskvaliteten blir bra.»

«3 – Jeg er HIV-positiv. En svært stigmatiserende diagnose, som urettmessig ved lovs kraft gjør den smittede straffansvarlig uansett åpenhet eller ikke. Medisinsk er det imidlertid slik at det er blitt en kronisk lidelse man kan leve med uten påvisbar virusmengde. Vårt velferdssamfunn hjelper menneskene til å kunne leve fullverdige liv. Det betyr vel at de fleste av oss skal kunne ta del i hele det offentlige liv. Dette er ikke ulovligheter, men like fullt godt materiale for den indre samtale når egnethet skal diskuteres.»

- Alle har svakheter
Bøe skriver at han «ønsker å slå et slag for åpenheten». Han oppfordrer også andre politikere til å begrave de likene de måtte ha i skapet.

Samtidig retter han kritikk mot personalpolitikken i de politiske miljøene når de blir kjent med slike saker.

«De aller fleste, uansett hvilke problemer man bærer på, kjemper en kamp for å leve med svakhetene og forhåpentlig gjøre noe med dem. Det må også gjelde stortingsrepresentanter og kandidater», slår han fast.

Trakk seg fra styret i 2008
Det er ikke første gangen Brede Bøe er reaksjonær ovenfor det han mener er dårlig personalhåndtering.

I 2008 trakk han seg fra styret i Fredrikstad Høyre etter vrakingen av Georg Apenes, etter at Apenes kritiserte stortingsrepresentant Martin Engeset.

Les også: Komiker går i protest

Nettavisen har så langt ikke lyktes å komme i kontakt med Brede Bøe. Men lederen av Østfold Høyre, Tage Pettersen, sier at han har vært kjent med Bøes utfordringer en stund allerede.

- Uproblematisk
Pettersen sier til Nettavisen at han er enig i en del av Bøes budskap.

- Politikere er også mennesker og makten deres et utgått av mennesker, sier Pettersen.

Men til forskjell fra Arbeiderpartiets Thor Erik Forsberg, som nå etterforskes for narkotikamisbruk, påpeker Pettersen at Bøe ikke har gjort noe ulovlig.

- Og politikere har et særskilt ansvar for å operere på riktig side av lovverket, legger han til.

Pettersen vil ikke spekulere i Bøes politiske fremtid, men mener at innholdet i innlegget er for det meste uproblematisk.

- Brede ønsker å stå fram for åpenhet og menneskelighet rundt nominasjonsvalgene, temaer som er helt uproblematiske, sier han.

Les andre saker fra Moss Avis her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere