*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg har fått mye kritikk

Foto: Christopher Bjørnes

Lotte (21) snakket ut om ME-sykdommen.

Fredag kveld fikk bloggleserne til Lotte Fagerheim (21) bli med bak fasaden til «superjenta» i et annerledes, og veldig personlig, blogginnlegg, under overskriften «Never back down». Da hun var 17 fikk hun den myteomspunne diagnosen ME, kronisk utmattelsessyndrom og Fagerheim forteller historien om sykdommen og kampen for å klare å leve med den.

Lottes oppfordring til andre som sliter, var følgende:

- Bruker du mye energi på å fortelle deg selv og andre at du ikke kan trene eller jobbe, vil du nok ikke klare det heller. Vær positiv og tenk at du kan klare hva som helst, sier hun og avslutter:

- Når jeg kan, ja da kan FAEN meg du og, skriver Fagerheim, som blant annet driver med Taekwon-do på fritiden.

Her kan du lese hele innlegget

Reaksjonene lot ikke vente på seg, og kommentarfeltet ble raskt fylt opp av frustrerte lesere som ikke kjente seg igjen i Fagerheims framstilling av ME-sykdommen. Det samme skjedde med innboksen til den unge bloggeren.

Måtte slutte på skolen

- Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger og mye kritikk. Det var mange som misforsto hva jeg mente etter å ha lest saken i AN, fordi lenken til hele blogginnlegget ikke var synlig nok. Det er flere som hevder at jeg må være feildiagnostisert, kun fordi jeg har ME og trener, sier hun til Nettavisen.

En person skrev til Fagerheim at trening for ME-syke kan øke risikoen for selvmord. Bloggeren mener at denne koblingen blir veldig feil.

- Mitt poeng var ikke å si alle ME-syke må orke å trene, selv om de føler seg for syke til det. Mitt poeng var at det er det som funker for meg. Jeg blir dårligere når jeg sitter inne fordi jeg er sliten, derfor presser meg meg ut av sofaen og prøver å komme meg vekk fra helvete med å trene og tenke at jeg kan overvinne dette. Trening gir meg mer energi og jeg får mestringsfølelse etterpå. Det blir så feil at de som gjør en innsats i livet, skal få kritikk, sier hun.

For Fagerheim er det viktig å understreke at hun ikke er kvitt sykdommen på grunn av treningen. Hun har måttet slutte på skolen på grunn av ME-diagnosen, men drømmer om å kunne begynne på personlig trenerutdannelse til neste år.

Stigmatiserer?

Hundrevis har delt saken som i skrivende stund diskuteres på en rekke ME-forumer på sosiale medier. Mange mener at Fagerheim stigmatiserer ME-syke ved å antyde at sykdommen handler om innstilling og mental styrke.

«Jeg reagerer på at Nettavisen legger ut en sak som dette på sin forside fordi artikkelen fremstiller dem som lider av sykdommen i et dårlig lys. Min samboer har diagnosen ME og hun kunne aldri trent taekwondo enn om hun hadde ønsket det mer enn noe annet. Det er åpenbart at Lotte Fagerheim ikke er representativ for ME-lidende mennesker i Norge og jeg mener at Nettavisen med å publisere denne artikkelen på sin forside kun bidrar til å svekke kredibiliteten og pågangsmotet til mennesker som lider av kronisk utmattelsessyndrom» skriver en leser.

«Lotte sin historie er dessverre ikke løsningen for de aller fleste med diagnosen ME. Jeg blir frustrert, lei meg og trist på vegne av meg selv, og alle de tusener her «hjemme» og på verdensbasis, som stadig må slåss mot fordommer knyttet til denne sykdommen» skriver en annen.

21-åringen forteller at hun har fått utrolig mye tilbakemeldinger på blogginnlegget. Derfor valgte hun å skrive et nytt innlegg, der hun presiserer hva hun egentlig mener. Du kan lese det her:

«Til dere med ME-diagnose som mener at jeg ødelegger for dere i media.»

– Vanskelig å skille

Vegard Bruun Wyller er professor og overlege ved barneavdelingen ved Ahus og tok sin doktorgrad ved UIO i 2007 med en studie av kronisk utmattelsessyndrom/ME hos ungdom. Han sier at han ikke har lest blogginnlegget til Fagerheim, men påpeker at ME-syndromet har både et psykisk og fysisk element ved seg

- Det er ikke sånn at man bare kan ta seg sammen, men tankemønstrene har absolutt betydning for symptomer og funksjon. Jeg tror det skillet mellom psykisk og fysisk er vanskelig å skille fra hverandre. ME er nok alt sammen, alltid, sier til han til Side 2.

Han har en klar anbefaling til pasienter med ME.

- Det beste er kognitiv terapi. Den har en beviselig effekt, men det er litt avhengig av hvor syk du er. Du må jo ha energi til å følge behandlingen. Det hjelper på ganske mange og er noe som alle bør forsøke, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.