*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg har fått spørsmål om de var sendt for å drepe

Foto: HO (Afp)

Israel sto overfor et dilemma, mener ekspert.

31.05.10 19:00

Minst ti mennesker ble drept da israelske elitesoldater bordet et skip med 500 mennesker om bord natt til mandag. Skipet var en del av en nødhjelpskonvoi som skulle frakte 10.000 tonn med nødhjelp til Gazastripen.

Israel hadde i forkant av bordingen advart Free Gaza Movement, som er bevegelsen som organiserte nødhjelpskonvoien, mot å krysse den israelske grensen.

Israel hevder også at elitesoldatene ble beskutt, samt angrepet med kniver og klubber da de bordet skipene. Aktivistene sier derimot at elitesoldatene åpnet ild idet de bordet skipene i internasjonalt farvann, 65 kilometer utenfor Gaza.

- Det finnes flere plan på dette. Hvis man setter en elitesoldat på et sånt skip, og de blir møtt med kniver, så reagerer elitesoldatene sånn som de gjør. Jeg har fått spørsmål om de var sendt for å drepe. Men det var de jo ikke. Det andre er at jeg tror at man vanskelig tar innover seg det alvoret som ligger i Israels utsagn på forhånd - om at de vil ta alle midler i bruk for at disse skipene ikke skal komme seg inn til Gaza, sier forsker og Israel-ekspert ved Institutt for Fredsforskning, Hanne Eggen Røislien, til Nettavisen.

Les også: Kåre Willoch. - Nå er Israel avslørt

Sto overfor et dilemma
Både statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre har opplyst at de ble sjokkert over Israels handlemåte. Røislien er derimot ikke like overrasket over at Israel tok i bruk harde midler.

- Hvis man kjenner den israelske reaksjonsmåten, så er jeg ikke nødvendigvis overrasket. Jeg er overrasket over at folk blir drept, men ikke overrasket over at de gikk hardt, militært til verks. Ingen forbereder seg på tap av menneskeliv. De er blitt advart, men det betyr ikke at det er legitimt det de driver med, for det er et helt annet spørsmål, sier Røislien.

Men Røislien påpeker at Israel sto overfor et dilemma som innebar enten å stanse skipene, eller åpne grensene.

- En av konsekvensene med dette skipet er at de har satt Israel i en situasjon de ikke kunne ha vunnet. Det å åpne grensene vil være med å bidra til en oppbygging av Hamas. Man må ikke glemme at de gikk til krig for dette for halvannet år siden. Det er litt i den konteksten disse skipene må settes i, sier hun.

Kraftige reaksjoner
De internasjonale reaksjonene har ikke latt vente på seg. FNs generalsekretær Ban Ki-moon og EU etterlyser en umiddelbar granskning av hendelsen. Statsminister Stoltenberg krever at blokaden av Gaza oppheves umiddelbart, melder BBC.

Røislien sier at mandagens konfrontasjon skiller seg ut fra andre Israel-Palestina-konfrontasjoner ettersom internasjonale borgere er direkte involvert i hendelsen.

- Konsekvensen er jo at denne flåten har bidratt til å gjøre denne konflikten internasjonal. Det har vært mye snakk, men nå trekker de inn internasjonale borgere som er såret og drept. Så jeg er spent på hvilken retning dette vil ta. Flere land har kalt inn den israelske ambassadøren på teppet, men de er ikke villig til å gjøre noe særlig mer enn det.

- Dessverre har denne typen konfrontasjoner en tendens til å blåse over, men nå er det opp til de land som har borgere som er blitt drept og skadd, sier hun.

Det er ennå uklart hvilken nasjonalitet de drepte hadde. Passasjerene besto hovedsakelig av tyrkere, briter, svensker og irer.

Nordmenn var om bord
Tre nordmenn var også om bord i skipene som ble bordet av israelske elitesoldater natt til mandag. Ingen av nordmennene skal være skadde.

- Vi har jo ikke hatt kontakt med dem. Men så langt er det ingenting som tyder på det. Vi har folk som skal møte dem når de ankommer Ashdod, sier kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Bjørn Jahnsen, til Nettavisen.

Tyrkia har gått sterkt ut og anklaget Israel for målrettede angrep mot sivile. Flere andre land har også fordømt Israel.

DEBATTEN RASER: Her kan du debattere konvoi-angrepet

Les flere saker her:

- Obama må si nei til Israel
Bordet konvoi: – 16 drept
Israelske hæren: - De skjøt på oss
Folkvord: - Støre må gjøre noe
Israels ambassaderåd: - FN kan si hva de vil
Disse nordmennene er på dødsskipet
Økt vakthold ved ambassaden

Støre: - Jeg er sjokkert

Se video fra hendelsen:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.