*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg har ikke finansiert flukten

Milliardær Kjetil Holta avviser at han har finansiert flukten til kokaindømte Stina Brendemo Hagen.

27.10.11 09:27

Avisa Dagbladet skrev i går at Kjetil Holta hadde drøftet fluktplaner med Alfa-redaktør Magnus Rønning. Bladet Alfa har møtt Brendemo Hagen under flukten og mandag ankom hun Norge med ei Tysklands-ferje.

Til TA sier Holta at han misforsto spørsmålene. Han mener seg også feilsitert i Dagbladet, men kommer ikke til å ta rettslige skritt for å tilbakevise påstandene.

Flukt, flukt, flukt

TA har intervjuet Holta på telefon. Han bor i Belgia av skattemessige årsaker.

- Egentlig ønsker jeg minst mulig publisitet rundt denne saken, fordi ting kan få proposisjoner de ikke fortjener. Forholdet er at Dagbladet ringte meg og spurte om jeg var kjent med Stina-saken. Da sa jeg at jeg kjenner til saken, men mens Dagbladet tenkte på flukt, flukt, flukt, sitter jeg ganske fjernt fra det hele og tenker på Stina som jeg vet har flyktet. Det har jeg jo lest i media. Derfra utvikler intervjuet seg rimelig dårlig for min del, sier Holta.

Misforståelse

- Det er et faktum at du kjenner Alfa-redaktør Rønning og at du har investert i selskapet hans. Bladet Alfa møtte Brendemo Hagen under flukten og skriver at det var en anonym giver som skal ha betalt de to millionene operasjonen kostet. Du skjønner at det er legitimt å spørre deg om penger du har investert i Alfa-redaktørens selskap kan ha blitt brukt i en flukt. Du innrømmer jo det også på trykk?

- Ja, men her er det en misforståelse ute og går. Når jeg sier at jeg indirekte er blitt brukt så mener jeg at mine penger er brukt til å lage reportasjer i Alfa. Jeg svarer på det, mens Dagbladet mener jeg svarer på at jeg har finansiert flukten. Utover kvelden (intervjuet ble foretatt mandag 24. oktober) mottar jeg en kopi av en e-post fra Alfa-redaktør Magnus Rønningen. Der står spørsmålene om våre roller i flukten skriftlig. Da våkner jeg virkelig til og sender en e-post til Dagbladet dagen etterpå. Der presiserer jeg at verken jeg eller andre jeg kjenner har hatt noen kjennskap til flukten.

Sitatfeil

Sistnevnte e-post mener Holta ikke passer inn i Dagbladets historie.

- Det er jo ikke like artig å skrive at jeg ikke har hatt noe med det å gjøre. I Dagbladet står det at jeg går tilbake på det jeg har sagt, men jeg har slett ikke sagt at jeg hadde kjennskap til noen fluktplaner. Jeg sa jeg hadde kjennskap til Stina-saken - på et overordnet plan. Jeg jobber jo ikke med bladet Alfa i det hele tatt.

- Du siteres på at du visste om fluktplaner på et tidlig tidspunkt - etter en ideutveksling med Alfa-redaktør Rønning?

- Der mener jeg Dagbladet siterer meg helt feil.

Ikke greie på media

- Har du tenkt å gjøre noen grep opp mot Dagbladet? (Dagbladet siterer en e-post fra Holta der han skriver at «Dagbladet må ta konsekvensene av å trykke løgn - også de økonomiske»)

- Jeg har vel kommet frem til at jeg vil fortsette med det jeg kan best, nemlig å forvalte mine egne penger, selv om denne investeringen kanskje ikke vitner om det. Så i utgangspunktet handlet dette for meg om en pengeplassering, ikke å drive et blad. Jeg har ikke greie på medieting og jeg har åpenbart ikke klart å svare Dagbladet tydelig. Jeg har ikke lyst å bruke krefter på å saksøke Dagbladet for de håpløse tingene de skriver. Jeg konsentrerer meg heller om jobben og å trene og løpe mer.

Drøye påstander

Holta sier mesteparten av kunnskapen han har om denne saken har han lest i bladet Alfa i etterkant.

- Jeg nekter ikke for at jeg og Rønning har snakket om denne saken, men det har skjedd i etterkant av at saker har stått på trykk. Det synes jeg utgjør en jævlig stor forskjell. Det er ikke slik at han og jeg har sittet og planlagt flukt. Det er jo rimelig drøyt og faller på sin egen urimelighet.

Holta synes det også er rart at bladet Alfa skrev at en ukjent investor betalte to millioner - hvis det var han som stod bak.

- Det blir vel litt feil hvis Alfa skulle mistenkeliggjøre sin egen finansieringskilde, sier Holta.

- Korrekt sitert

TA har gitt Dagbladet anledning til å svare på Kjetil Holtas påstander om sitatfeil.

- Vi har gjengitt Kjetil Holtas svar ordrett. Han er med andre ord sitert helt korrekt. Vi skriver at Kjetil Holta i egenskap av investor deltar i redaksjonelle prosesser i Alfa. Det mener vi er en god sak. Vi kan også forstå at det som framkommer i artikkelen om Holtas brainstorming om en mulig Stina-flukt kan være belastende for ham og Alfa-ledelsen. Vi har selvsagt lagt stor vekt på å presentere problemstillingen og spørsmålene klart og tydelig for Kjetil Holta. Vi tok kontakt med Holta etter at flere personer hadde fortalt oss om saken, og legger selvsagt fortsatt til grunn at han bekreftet sentrale opplysninger i intervjuet med oss, sier nyhetssjef Arve Bartnes i Dagbladet.

Les flere nyheter fra TA her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag