RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

- Jeg har ikke gitt penger til mine egne

Sist oppdatert:
Flere av Audun Lysbakkens statsrådforgjengere reagerer på påstander om at det i flere tiår har vært en praksis ikke å lyse ut tildelingsmidler.

- Jeg vet ikke hva han snakker om. Ikke har jeg gitt penger til mine egne, og ikke har jeg vært inhabil. Vi hadde masse organisasjoner som søkte støtte. Blant annet Reform, som nå er i søkelyset. De gjorde et godt arbeid og fikk penger på vanlig måte, sier KrFs Laila Dåvøy til Aftenposten. Hun var barne- og familieminister fra 2001 til 2005 i Bondevik II-regjeringen.

Kjenner seg ikke igjen

Partifellen Valgerd Svarstad Haugland var statsråd i samme departement fra 1997 til 2000. Hun sier hun ikke kjenner til Lysbakkens beskrivelse av en mangeårig tildelingspraksis i departementet.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen av at det har skjedd i mange år, og utover det vil jeg ikke si noe, sier hun.

- Jeg kan selvsagt ikke kategorisk utelukke at det kan ha skjedd noe ureglementert i departementet da jeg var statsråd, men jeg hadde et klart inntrykk av at man fulgte reglene ved tildelinger, sier Karita Bekkemellem (Ap) som var statsråd i 2000-2001.

Nåværende kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) som overlot statsrådsposten til Lysbakken i 2009, nekter å kommentere saken.

- Uforsvarlig saksbehandling

Dersom vurderingen av Audun Lysbakkens habilitet ikke ble gjennomført av jurister, var saksbehandlingen uforsvarlig, mener professor i offentlig rett, Jan Fridthjof Bernt.

Bernt mener det er åpenbart at habilitetsvurderinger skal gjennomføres av jurister.

- Har ikke det har skjedd, er dette uforsvarlig saksbehandling, sier Bernt til Bergens Tidende. Han påpeker likevel at en statsråd som selv ikke selv er jurist, må stole på sine embetsmenn.

- For meg ser det ut som om Lysbakken-saken i stor grad handler om et embetsverk som ikke har gjort jobben sin, mener Bernt.

Departementet har under Lysbakkens tid som øverste sjef gitt 13,5 millioner kroner til Reform, en stiftelse han selv har styrt.

Inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen.

DN: Thorkildsen tar trolig over

Inga Marte Thorkildsen som er innstilt som nestleder i SV, blir trolig ny barne-, likestillings- og inkluderingsminister etter Audun Lysbakken, skriver Dagens Næringsliv.

Partileder Kristin Halvorsen ble mandag oppnevnt som settestatsråd inntil videre etter at Lysbakken trakk seg. Etter det Dagens Næringsliv forstår, er det Inga Marte Thorkildsen som blir Lysbakkens permanente etterfølger.

SV sto parat til å legge ny statsrådskabal så snart Audun Lysbakken ble valgt til ny partileder. Men med Lysbakken ute, og det som trolig ikke blir noen snarlig gjeninntreden som statsråd, mangler det viktigste kortet i kabalen.

SV-kilder har overfor flere medier slått fast at forskningsminister og partiveteran Tora Aasland er på vei ut av regjeringen. Videre skulle Erik Solheim få avlastning som miljøvernminister for igjen å kunne konsentrere seg fullt ut om utviklingspolitikken. Kristin Halvorsen var ment å fortsette som kunnskapsminister og samtidig overta ansvaret for forskning og høyere utdanning, en kombinasjon hun til nå har funnet å være for omfattende til å forene med partiledervervet.

Som ny partileder skulle Audun Lysbakken skifte beite til et mer prestisjefylt departement, mens den påtroppende nestlederen Inga Marte Thorkildsen skulle inn som ny statsråd. Klassekampen skrev mandag at planen var å gjøre Lysbakken til miljøvernminister, mens Thorkildsen skulle overta hans jobb i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Ifølge Dagens Næringsliv rokker ikke Lysbakkens avgang ved planen om å la Thorkildsen overta hans departement.

Velgerne mener Lysbakken er svekket

Over 60 prosent av de spurte mener påtroppende SV-leder Audun Lysbakken er svekket som leder, viser en undersøkelse VG har fått gjennomført.

I undersøkelsen som InFact gjorde mandag kveld - etter at Audun Lysbakken trakk seg som barne-, likestillings- og inkluderingsminister, svarer 61,5 prosent at de mener Lysbakken-saken ikke har styrket ham som leder i partiet. Bare 17,8 prosent svarer ja, og i partiets egne rekker mener bare 34,1 prosent at han er styrket.

Ifølge VGs måling mener bare 17,4 prosent at Lysbakken bør velges som ny SV-leder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere