*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg har ikke hatt møter med ham

Foto: Kallestad, Gorm (Scanpix)

Støre bekrefter vennskap, men avviser at han har brutt habilitetsreglene.

20.03.12 14:29

Utenriksdepartementet (UD) ga i 2008 6 millioner kroner i støtte til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk. Initiativtakeren og styreleder i stiftelsen, er rederen Felix Tschudi - som er en venn av utenriksminister Jonas Gahr Støre, avslørte Dagbladet tirsdag.

Tirsdag ettermiddag møtte Støre pressen, der han uttalte seg om tildelingen.

- Jeg har ikke hatt møter og planlegging med han og dette senteret. Utenriksdepartementet har forholdt seg til Norges Rederiforbund - og jeg har ikke noen habilitetsforhold knyttet til Norges Rederiforbund, sa Støre.

Han påpekte at det var nettopp Norges Rederiforbund som søkte om støtten til senteret, og at det er dem Utenriksdepartementet (UD) har forholdt seg til.

- Jeg har forholdt meg til at Utenriksdepartementet har inngått en avtale med Norges Rederiforbund. At det selskapet og han har investert i dette kunnskapssenteret, er ikke en sak UD har hatt en formell beslutning til, og da mener jeg habilitet ikke var en relevant problemstilling for meg, sa han.

Støtten ble gitt i forbindelse med prosjektet Barents 2020, som startet opp i 2008 - en ordning som ifølge Støre skulle tette kunnskapshull.

- Behandlet på vanlig måte
Støre fortalte at det i løpet av høsten 2008 kom opp et ønske om å opprette det omtalte senteret, for logistikk knyttet til skipsfart i nord.

- Da var det slik at flere aktører var interessert i det. Utenriksdepartementet fikk en søknad fra Norges Rederiforbund om støtte til opprettelse av et slikt senter, sa han.

- Så prosjektet ble behandlet på vanlig måte i UD, og etter en måneds tid ble søknaden innvilget, sa Støre.

Utenriksministeren beskrev prosjektet som vellykket.

- Dette er et prosjekt som har utviklet, åpnet og delt kunnskap veldig bredt. Ikke bare i Norge, men også i Russland, sa han.

- Er du overrasket over hvor stort omfang denne saken har fått? ble han spurt.

- Jeg ønsker ikke å svare på om jeg er overrasket eller ikke, men jeg svarer så godt jeg kan. For meg er saken ganske klar, og har redegjort for det, svarte han bestemt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten

- Kjent han i mange år
Støre bekreftet at han har kjent Felix Tschudi i flere år.

- Jeg har kjent ham i mange år. Vi gikk i parallellklassen på grunnskolen. Han har vært en ledende næringsaktør i nordområdene i over 20 år, sa han.

Han sa også at han kjente til at Tschudi var en næringsaktør som var villig til å støtte logistikksenteret - gjennom Norges Rederiforbund.

Støre presiserte at UD hele tiden jobber med å forbedre tilskuddsforvaltningen.

- Jeg har som alle andre departement allerede fått et brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen der de ber om en redegjørelse. Jeg har i ettermiddag sendt et brev til komiteen, og så vil jeg i lys at interessen legge ved dokumenter knyttet til denne saken når vi sender over materialet om noen dager, sa Støre.

Barndomsvenner
Ifølge Dagbladet har Støre og Tschudi vært venner siden barndommen, de gikk i parallellklasse på Slemdal barneskole, gikk sammen på Ris ungdomsskole og tok ettårig offisersutdannelse sammen på Sjøkrigsskolen i Bergen.

Da Støre feiret sin 50-årsdag i 2010, var Tshudi også en av gjestene på den private vennefesten.

Professor: - Trenger enklere regler
Professor i statsvitenskap ved NTNU, Anders Todal Jenssen, mener i hovedsak at habilitetsreglene bør gjøres enklere.

- Hovedregelen er at du skal kjenne etter selv. Er du i tvil, bør du erklære deg inhabil, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

Det synes han ikke er tilstrekkelig i sakene vi nå er vitne til:

- Det er journalister der ute som oppfatter enhver utbetaling som kriminell. De bør komme seg på et annet spor snart, mener han - som ikke reagerer på at Støre skal ha gjort noe uheldig.

Ifølge Todal Jenssen bør habilitetsreglene gjøres enklere og tydeligere.

- Det må en opprydding til i regelverket: Det må presiseres hva som skal ut på anbud eller ei. Det blir jo helt absurd å skulle legge alt ut på anbud. En må også vurdere størrelsen på anbudene, sier professoren til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.