- Jeg har ikke pålagt noen noe som helst.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Til uka må kulturminister Thorhild Widvey (H) svare for seg i Stortinget.

13.02.14 15:15

Widvey avviser å ha blandet seg inn i en museumssak i Trondheim.

- Jeg har ikke pålagt noen noe som helst. Alt jeg ønsket var å innhente fakta, sier Widvey til NTB.

Widvey har fått sterk kritikk for å ha tatt en telefon til styrelederen ved Trondheim Kunstmuseum etter at avtroppende museumsdirektør Pontus Kyander i museets vårprogram skriver at Frp er et farlig nasjonalistparti.

Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsperson på Stortinget, Rigmor Aasrud, vil ta Widveys opptreden opp i Stortingets spørretime onsdag. SV varsler at de vil ta saken opp i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

- Vårt medlem Karin Andersen mener det er av stor interesse å avklare statsrådens egen rolleforståelse. Statsrådens begrunnelse for å engasjere seg slik hun har gjort, vil ha konstitusjonell interesse, sier stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) til Aftenposten.

- Lærer hver dag
Kulturministeren sier til NTB at hun fikk en epost fra sin politiske rådgiver tirsdag kveld, det vil si samme kveld som hun kom hjem fra OL i Sotsji, med informasjon om at dette kunne bli en sak i mediene.

- For å være informert dersom jeg skulle bli spurt, tok jeg kontakt med styreleder for å få vite hva saken dreide seg om. Han visste det ikke. Mer er det ikke med denne saken, sier Widvey.

- Forstår du reaksjonene saken har vakt?

- Jeg har registrert at dette er utrolig følsomt, og at saken har tatt helt av. Men jeg hadde ingen tanke om å blande meg inn. Jeg tok da heller ikke kontakt med direktøren, men med styreleder.

Kulturministeren sier at når hun ser reaksjonene, hadde det nok vært lurere om en i embetsverket tok den telefonen.

- Jeg er kjent for å snakke med folk og er impulsiv. Men jeg lærer hver dag, sier Thorhild Widvey.

Sjokkert
Museumsdirektør Pontus Kyander er sjokkert over at Kulturdepartementet blander seg bort i hans ytringer som museumsdirektør.

- Staten skal ikke legge seg opp i politiske ytringer ved sine virksomheter. Det snakkes om armlengdes avstand – her burde man snakke om dobbel armlengdes avstand, sier han til Klassekampen.

Kyander fikk tirsdag en tekstmeldingen fra sin sjef, Suzette Paasche, som er administrerende direktør ved Museene i Sør-Trøndelag (Mist). Her skriver hun blant annet at Kyander har «klart å få satt i gang et helvetes leven». Tekstmeldingen gjengis torsdag både i Klassekampen, Adresseavisen og Aftenposten.

- Upassende
Rigmor Aasrud vil nå ta saken opp i Stortingets spørretime. Hun mener at kulturministerens opptreden er både uryddig og upassende.

- Det er veldig uryddig og veldig upassende at man i det hele tatt tenker på å bruke en slik bakkanal for å påvirke ytringsfrihet og kunstnerisk frihet i en kulturinstitusjon. Det er særdeles oppsiktsvekkende fordi Høyre har pratet om armlengdes avstand til kulturinstitusjoner, sier Aasrud til NTB.

Hun sier at det blir interessant å høre hva kulturministeren virkelig har sagt.

- Det har jo blitt oppfattet som at «helvete er løs» fra den som har tatt imot samtalen, sier Rigmor Aasrud.

Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle betegner i en kommentar Widveys opptreden som «politisk korrektur».

- Kulturministeren snakker om frihet, men senker nå takhøyden i Kultur-Norge, skriver Stanghelle.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag