RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

- Jeg har ikke så mye mer å si

Sist oppdatert:
Liv Signe Navarsete (Sp) sier hun ikke har så mye mer å tilføye om den ulovlige partistøtten. - Men selvsagt skal jeg stille til høring, sier hun.

Tirsdag ble det kjent at kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) må møte til åpen høring i Stortinges kontrollkomité om den ulovlige partistøtten Senterpartiet mottok.

- Det tar jeg til etterretning. Selvsagt skal jeg stille og svare på de spørsmålene komiteen har, sier Navarsete til Nettavisen tirsdag kveld.

Bakgrunnen for høringen er at Senterpartiet mottok til sammen 700.000 kroner i pengegaver fra kraftselskapene Eidsiva Energi og Troms Kraft.

Pengene er nå betalt tilbake, fordi de var mottatt fra offentlig kontrollerte selskaper, noe partifinansieringsloven ikke åpner for.

Les også: Navarsete må i høring

- Har ligget i kortene
Det er Høyre og Fremskrittspartiets medlemmer i Kontroll- og konstitusjonskomiteen, selv om de er i mindretall, som har benyttet seg av sin mulighet til å innkalle Sp-lederen til høring.

- Er du overrasket over at du blir kalt inn til høring?

- Nei, det har vel ligget litt i kortene at spesielt Høyre har vært ivrig på det. Jeg skal gi de svarene som de måtte ha bruk for, sier Navarsete.

Stortingsrepresentant Per Kristian Foss (H) sier til Nettavisen at kontrollkomiteen vil ha Navarsete på høring fordi hun har svart for lite utfyllende på spørsmål komiteen har stilt om saken.

- Vi ønsker at hun skal få utdypet sine meget korte forklaringer til komiteen. Hun har gitt veldig knappe svar både om vurdering av habilitet, om hvorfor hun ikke ga informasjon videre og hvorfor hun som partileder initierte ulovlig partitøtte, sier Foss.

- Det var ikke mer å si
Navarsete vedgår at svarene hun ga til kontrollkomiteen var korte, men sier det ikke var så mye mer å svare.

- Det var noen korte svar, men det var de svarene jeg hadde å gi. Det var ikke mer å utdype. Det var ikke så mye mer å si, sier kommunalministeren.

Hun påpeker at hun har svart, og at hun heller ikke har fått noen ytterligere spørsmål.

- Men har du nå mer du vil si om saken under høringen?

- Jeg har jo lagt fram alle relevante fakta i saken, så jeg har vel ikke så mye mer å legge til. Men jeg stiller opp når komiteen ønsker det, sier Navarsete til Nettavisen.

Komitéleder: - Overrasket
Lederen av Kontroll- og konstitusjonskomiteen, Anders Anundsen (Frp), sier at han er forundret over Navarsetes vurderinger i pengegavesaken.

- For vår del er vi overrasket over at hun som statsråd ikke har hatt en eneste tanke om at den kunnskapen hun sitter på kan være relevant for andre statsråder i behandlingen av konkrete saker hun er kjent med, når hun vet om støtten fra henholdsvis Eidsiva Energi Troms Kraft, sier Anundsen.

Anundsen mener Navarsetes vurderinger og bevissthet rundt habilitet, er det viktigste å få svar på i høringen.

- Det som er viktig for oss er å fokusere på hennes rolle som statsråd, og ikke som partileder. Vi mener ikke partistøtten er det avgjørende, men kjennskapen til gaven og vurderingene i forhold til habilitet hos hennes statsrådkolleger, sier Frp-politikeren.

- I dette bildet spiller vurderingene til lovavdelingen i Justisdepartementet en minimal rolle. For dette dreier seg om statsrådens bevissthet rundt habilitetsspørsmål, at man er juridisk habil betyr ikke noe for hennes vurderinger, sier han.

- Ja, det ble gjort en feil
På Senterpartiets landsstyremøte i september, sa Navarsete at de nå vil endre regelverket, slik at de unngår «gråsoner» mellom Senterpartiet og omverdenen i fremtiden.

- Ja, det ble gjort en feil, men så fort vi ble gjort oppmerksom på det, så ryddet vi opp, og nå har vi startet arbeidet med å endre regelverket slik at dette ikke skal skje igjen, sa hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere