*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg har mistet en veldig god venn

Foto: Foto (fredrikericsson.com)

Jørgen Aamot får aldri mer reise på tur med Fredrik Ericsson.

07.08.10 11:42

- Det som har skjedd er fryktelig trist. Det er vanskelig å si mye mer enn det, sier en tydelig preget Jørgen Aamot til Nettavisen.

Aamot var god venn med Fredrik Ericsson (35), som omkom fredag under en ekspedisjon på fjellet K2. I tillegg har han vært med Ericsson på flere turer.

- Det er klart at det var et farlig prosjekt, og det finnes mange objektive farer på et fjell som K2 som gjør at en alltid må være godt forberedt på farer. Man kan forberede seg på og forutse mange farer på fjellet, men dersom man ønsker å kjøre på ski ned K2 kan det aldri gjøres risikofritt.

Aamot forteller at han foreløpig ikke har lest om ulykken, slik at han ikke vet så mye om akkurat hva som har skjedd.

- Jeg er sjokkert over å ha mistet en god venn, og er først og fremst veldig lei meg for det. Jeg tenker først og fremst på familien hans i Sverige, og vennene hans fra rundt om i hele verden.

Søkte nye utfordringer
Den svenske fjellklatreren og ekstremskikjøreren, Fredrik Ericsson, var bare noen hundre meter fra toppen på det pakistanske fjellet K2 da han skal ha falt 1000 meter ned. 35-åringens mål var å være den første til å kjøre ski ned K2.

- Til nå har det vært en uløst utfordring, som sikkert noen kommer til å få til en gang i tiden. Fredrik var en lidenskapelig fjellmann som etter hvert ble profesjonell storfjellkjører på ski, det var jobben hans. Så for en som ham, som har ambisjoner innenfor yrket sitt og lidenskapen sin, vil en stadig søke nye og vanskelige utfordringer.

- Det var nok en drøm og et naturlig steg å ta, sier Aamot.

- K2 veldig utfordrende
- Hvor farlig er K2?

- Det er vanskelig å si fordi det avhenger veldig av forhold, og det høres jo ut som det var ugunstige forhold på K2 denne dagen. Men statistikkene i forhold til dødstall forteller jo om at dette er et farlig fjell. Statistikkene er lett å vri i mange retninger, og en kan si mangt om det, men det er klart at hvis en skal rangere alle typer fjell, så er K2 veldig utfordrende.

- Søker en hyllest til livet
Aamot har selv vært på fjellturer med Fredrik Ericsson i Himalaya. Først var de to på flere turer i Norge, i tillegg til at de har kjørt mye ski sammen i Chamonix, der Ericsson holdt til. I 2005 var de to sammen på tur i K2-området i Pakistan, på en 8000 meters topp. Og for to år siden, i 2008, var de i Nepal på et fjellet Kangchenijunga. Aamot vet godt hvilken risiko som følger med når en holder på med slike typer turer.

- Når du velger å holde på med dette, er et mulig utfall at du ikke kommer ned igjen. Men det er jo på en måte ytterste konsekvens. De aller fleste kommer jo hjem igjen i live med gode opplevelser og fine minner.

- En søker jo egentlig en hyllest til livet med slike turer, en unik, fantastisk og enestående opplevelse. Da lever en livet sitt på det sterkeste, samtidig som en må yte veldig mye og balansere på en knivsegg.

- Er dere godt nok forberedt på at slikt kan skje?

- I den forstand at en har nødvendige ferdigheter og utstyr så er en godt forberedt. Men det å forberede seg på døden, det som nå har skjedd med Fredrik, det er veldig vanskelig.

Møttes jevnlig
Jørgen Aamot og Fredrik Ericsson kjente hverandre i over ti år. De to valgte etter hvert litt ulike liv - Fredrik livnærte seg som skikjører med base i Chamonix, mens Jørgen har samboer og ett barn, og kombinerer fjellivet med både jobb og utdanning i Norge. Likevel holdt de hele tiden kontakt, de både møttes jevnlig og holdt kontakt på telefon.

- Hvordan var han som person?

- Fredrik var veldig snill og omtenksom, og han var en veldig god kamerat. Også var han dyktig på ski og dyktig til å ferdes på fjellet, noe man også bør være hvis en skal kjøre ski på K2.

- Skulle dere på tur sammen igjen?

- Vi hadde ikke planlagt noe konkret, men vi har hele tiden hatt et ønske om en ny tur, og vi skulle nok helt sikkert reist på tur sammen igjen. Det var veldig fint å være på tur med Fredrik, både faglig sett og sosialt. Han var en veldig god venn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.