RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SARIN: I august 2013 ble sivilbefolkning i Damaskus utsatt for nervegiften sarin. Over 1000 døde, mange av dem barn. Nå har «60 minutes» sendt en reportasje og vist levende bilder av det som skjedde.
SARIN: I august 2013 ble sivilbefolkning i Damaskus utsatt for nervegiften sarin. Over 1000 døde, mange av dem barn. Nå har «60 minutes» sendt en reportasje og vist levende bilder av det som skjedde.

- Jeg har sett ting som man ikke drømmer om i de verste mareritt

Sist oppdatert:
«60 Minutes» viste hvordan sivilbefolkningen i Syria ble offer for nervegass. NB! Vi advarer mot sterke bilder.

«Vi skal vise noe av det mest foruroligende vi har vist i løpet av showets 47 år lange historie», meldte CBSs store nyhetsmagasin «60 Minutes» før de denne uken sendte sin reportasje om Sarin-angrepet i Damaskus, halvannet år etter at det skjedde.

Angrepet skjedde rundt klokken 2 om natten, 21. august 2013.  Innbyggerne i Damaskus våknet av et angrep med nervegassen sarin. Reportasjen viser hvordan naboer og familier hjalp hverandre til provisoriske sykestuer, der ofrene ble kledd av og vasket, gitt oksygen og forsøkt gitt smertelindring. Videoen viser hvordan ingenting hjalp, ofrene hadde kramper og fikk ikke puste, og til slutt var det over 1000 døde tilbake.

Rundt 400 av dem var barn.

- Jeg har sett ting som man ikke drømmer om i de verste mareritt, sier Kassem Eid, som var i bydelen Moadamiyah da angrepet skjedde, og som er intervjuet av 60 Minutes.

- Det føltes som lungene brant. Øynene brant. Jeg klarte ikke å skrike eller å gjøre noe. Så jeg begynte å slå meg selv i brystet for å prøve å trekke pusten.

DØDE: Over 1000 mennesker døde i angrepet, mange av dem barn.

Får støtte
Nyhetsmagasinet har i etterkant av nyheten om angrepet, som for halvannet år siden fikk stor oppmerksomhet, intervjuet vitner og eksperter, og valgte altså å sende videoopptak av hvordan sivile led og deretter døde. De begrunner reportasjen med at det er for lett å glemme det som skjer i verden, dersom man ikke ser bildene.

Bilder som nyhetsformidlere vanligvis velger å la være å vise – de er for forferdelige. Reportasjen har blitt møtt med forferdelse, men også fått støtte for at den viser hvordan krig er.

- Jeg gråter, men takk for at dere har åpnet øynene mine, skriver en leser.

- Det knuser hjertet mitt, magen vrenger seg og jeg blir kvalm – men det er nødvendig.

Enkelte av seerne reagerer derimot på innholdet, og mente det er for sterk kost. Programleder og korrespondent Scott Pelley sa før innslaget ble vist, at det ikke er ment for barn.

Du kan se deler av programmet i videoen under – vi advarer om meget sterke bilder:

2 millioner på flukt

FNs våpeninspektører bekreftet noen uker etter nervegiftangrepet at det var brukt sarin mot sivile i Syria, og president Bashar al-Assafs styrker fikk skylden for å stå bak angrepet. Men 60 Minutes Scott Pelley sier ingen så langt har blitt holdt ansvarlige.

LES her: FN-rapport: Saringass brukt i Syria
OG her: - 1300 drept i kjemiske angrep i Syria

Flere av båtflyktningene som nå forsøker å ta seg over Middelhavet, har flyktet fra Syria. Borgerkrigen i Syria startet som fredelige demonstrasjoner mot Assads Baath-regime våren 2011, og ses som en del av den arabiske våren. Demonstrasjonene ble slått hardt ned på, og regimets håndtering ble fordømt av blant annet FN, EU og den arabiske liga.

Fakta: Saringass

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Regnes som en av verdens farligeste nervegasser, som i romtemparatur er farge- og luktløs. Dukket opp i Nazi-Tyskland på 30-tallet.

Sammen med andre kjemiske våpen ble det forbudt, både produksjon og lagring, i 1997.

Symptomene er svært smertefulle. Døden inntrer fordi musklene ikke fungerer og hjernen ikke får oksygen. Etter hvert mister offeret kontroll over kroppsfunksjonene, får kramper og spasmer, og slutter å puste. Døden inntreffer som regel i løpet av minutter.

Skal være mer enn 500 ganger mer dødelig enn cyanid.

Det som siden har utviklet seg til en krig mellom regimet og forskjellige væpnede grupper, har kostet over 200.000 mennesker livet. 2 millioner mennesker har flyktet fra landet, enda flere er på intern flukt.

I fjor kom over 40.000 syrere til Italia via Middelhavet, og utgjorde den største gruppen av nasjonalitetene som flyktet på den måten. Ruten er den mest dødelige av de store flyktningrutene som brukes i verden – fire av 100 dør på veien over til Europa.

Så langt i år har over 30.000 flyktninger kommet til Europa, 1600 har mistet livet.

LES mer: Betaler menneskesmuglerne 10.000 kroner - eller med sine egne organer

Torsdag holder EU krisemøte for å vurdere situasjonen og hvilke tiltak som kan og må settes inn. De parlamentariske lederne på Stortinget skal møtes i dag onsdag for blant annet å diskutere kvoteflyktninger fra Syria. Flere av partiene ønsker å slippe inn 10.000 syrere, men så langt har regjeringspartiene ikke tatt noe standpunkt i saken.

LES også: Solberg skal redegjøre i Stortinget om Middelhavet

(Kilder: CBS , CNN, BBC , wikipedia)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere