*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg har sikkert vært helt jævlig å bo sammen med

Ektemannens bistandsadvokat John Marius Dypvik og politiadvokat Merethe Falkevik i Nordmøre tingrett mandag.

Ektemannens bistandsadvokat John Marius Dypvik og politiadvokat Merethe Falkevik i Nordmøre tingrett mandag. Foto: Arild Myhre (Tidens Krav)

Kvinne tiltalt for å ha mishandlet ektemannen i mer enn 40 år.

En kvinne i 60-årene måtte mandag møte i Nordmøre tingrett, tiltalt for mangeårig hjemmevold mot sin ektemann gjennom mer enn 40 år, skriver Tidens Krav.

Ektemannen forklarte at de har vært flere ganger på butikken for å kjøpe ny støvkost, etter at kona hadde brukket skaftet på den gamle over nakken hans. I politiavhør har han sammenliknet konas skiftende personlighet i fylla med en nåså fra The Julekalender.

- Jeg har sikkert vært helt jævlig å bo sammen med, var det første kvinnen selv sa da hun tok plass i vitneboksen.

- Jeg vet jeg er snarsint, men jeg vet ikke hvorfor. Jeg vet ikke hva jeg gjør, beklaget hun.

Frykter for livet

Problemstillingen er typisk for hjemmevoldssaker. En partner med dårlig selvbilde som beskrives som svært sjalu og kontrollerende 24 timer i døgnet – og som slår ektefellen og knuser innbo i fylla. En ektefelle som vil ut av ekteskapet, men som ikke tør fordi partneren da truer med å ta sitt eget liv.

Det mer usedvanlige i saken er at den som beskriver som voldsterroristen i forholdet, er den relativt spedbygde kona, mens offeret er ektemannen.

- Jeg ser det som et sannsynlig utfall at hun tar livet av meg, og som et tidsspørsmål før hun i hvert fall kjører kniven i meg, har ektemannen forklart i et politiavhør som ble lest opp i retten i går.

Knuste TV-en

Mannen har forklart at han følte dødsangst da kona angrep ham en lørdagskveld i mars i fjor.

- Hun forlangte at jeg skulle legge meg samtidig med henne, mens jeg ville se Idol. Da kastet hun en metallvase mot TV-skjermen slik at bildet forsvant. Jeg reagerte vel med å si noe sånt som at «du er sinnssyk». Det var min måte å være slem på. Etter å ha hivd en fotskammel mot meg, kastet hun en saks som etterlot et risp over magen min. Deretter gikk hun ut på kjøkkenet, fant brødkniven og hevet den til hogg. Øynene hennes vrengte seg, hun var så sint at hun ikke hadde kontroll over seg selv. Jeg hevet armene for å beskytte meg, men ble rispet til blods over neseroten. Da stanset hun umiddelbart. Det virket som hun var fornøyd da det kom noen dråper med blod, har mannen forklart.

Han beskrev et samliv der kona mislikte at han brukte PC, fordi hun ikke hadde full kontroll på hvem han kommuniserte med. En kveld skal han ha blitt slått etter å ha kommet hjem tre minutter senere enn avtalt. Etter hvert var det nok at han nevnte noe han ønsket å delta på utenfor hjemmet.

Gjentatte ganger gjennom årene skal han ha blitt banket med en rekke gjenstander i hjemmet, ifølge tiltalen.

Slo ikke tilbake

I retten ble han spurt av forsvarer Geir Kvande om hvorfor han ikke har slått tilbake.

- Når hun ikke har flere argumenter, så slår hun. Men når hun har slått, roer hun seg og går og legger seg. Jeg tror ikke hun har hatt som mål å skade, men å opprettholde frykten min. Når hun våkner neste morgen, er hun blid som en sol.

Forsøk på å diskutere alkoholproblemet og ekteskapet har som regel endt med trusler om at hun ville ta sitt liv hvis han forlangte skilsmisse. I politiavhør har han forklart at han til slutt var blitt mer likegyldig til konas selvmordstrusler, men at han også følte sympati med henne.

Rettssaken fortsetter i dag og i morgen. Da skal blant annet de rettsoppnevnte psykiaterne Børre Husebø og Øyvind Erik Duguid Jensen avgi sin erklæring om kvinnens mentale tilstand.

Les flere saker i Tidens Krav

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.