RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Sigurdsøn, Bjørn (Scanpix)

- Jeg har to gode nyheter

Sist oppdatert:
Klimaforhandlingene byr ikke bare på dårlige nyheter.

KØBENHAVN (Nettavisen): - Det er en veldig kritisk situasjon som vi nå er oppe i. Det er uklart om det blir en avtale, og det er uklart om det blir enighet som kan være med å redusere verdens klimagasser. Og det er mange ulike aktører og mange ulike oppfatninger av hva som må skje, sier statsminister Jens Stoltenberg til norsk presse på Bella Center i København torsdag ettermiddag.

- Selv om det er en kritisk situasjon og at det er fare for at det hele stopper opp og at det ikke blir noen avtale, så er det også slik at det er for tidlig å si at det ikke går, det er all grunn til å anstrenge seg i de timene som gjenstår for å forsøke å få til en avtale, sier Stoltenberg.

Positiv én
Men statsministeren trekker likevel frem to positive ting ved forhandlingene det siste døgnet.

- Det ene er at USA har sagt at de er villig til å jobbe for et mål om 100 milliarder dollar i 2020. Det er et veldig viktig bidrag, og det har ikke amerikanerne sagt før, sier Stoltenberg.

Stoltenberg henviser til Hillary Clintons kunngjøring om at USA vil bidra med 100 milliarder dollar i året til utviklingsland arbeidet med blant annet utslippskutt der frem til 2020. EU har på sin side foreslått å bevilge 100 milliarder euro.

Les: - En fiasko hvis Obama ikke kommer

Torsdag ble det også meldt fra Reuters at Kina, som er en av nøkkelaktørene i forhandlingene, ikke ønsket seg noen avtale her i København og ville heller satse på en tynn politisk erklæring.

Les: - Kina er det store problemet

Positiv to
- Det andre positive som er noe mindre klart, men som jeg håper vi får bekreftet i løpet av kort tid, er at kineserne sier at de ønsker en avtale. Det har ikke jeg fått fullt ut bekreftet, og det er jo om kort tid en pressekonferanse fra Kinas side. Men det bildet som vi fikk i morges om at de ikke ønsker en avtale, det bildet har i løpet av de siste timene blitt nyansert og det er har kommet en del opplysninger og indikasjoner på at kineserne fortsatt står ved, sier han.

Stoltenberg mener at det er uholdbart fra Kina sin side å si at de ikke vil ha en avtale bare to dager før klimakonferansen slutter.

- Da må de jo gjøre et forsøk på å nå fram, og ikke så tidlig avlyse mulighetene, sier statsministeren.

Les: Danskene gir opp klimaavtalen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere