*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg har vært forbannet og skuffet

RO: Hjemme på småbruket Puffen roer stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen og kona Helen Sørbu ned etter ulykken fredag. Foto: Kristin Stavik Moshagen (OA)

Stortingsrepresentanten (Frp) og kona er glade de er i live etter bilulykken.

08.06.14 20:46

- Jeg har vært forbannet og skuffet, sier Morten Ørsal Johansen i et eksklusivt intervju med Oppland Arbeiderblad.

De er støle og mørbanket i mang en muskel. Det gjør vondt å reise seg. Det er vondt å spasere over tunet på småbruket Puffen som ligger mellom Østsinni og Landåsbygda. Stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen (Frp) og kona Helene Sørbu er imidlertid glad de er i live etter bilulykken fredag kveld.

De hadde vært på Dokka for å handle inn for helga. Det skulle bli en hyggelig pinsehelg sammen med venner, men endte med bilulykke, stort påtrykk fra mediene først om selve ulykken og deretter store oppslag om førerkortbeslag, siktelse og etterforskning for uaktsom kjøring.

Trykket ble så voldsomt at Ørsal Johansen til slutt viderekoplet telefonen sin til nestleder Per Sandberg i Frp. Ekteparet ville ha ro, men som eneste avis fikk Oppland Arbeiderblad besøke dem søndag ettermiddag. De mener saken er blitt feil framstilt i media, og nå forteller de sin versjon.

I sjokk

- Vi var på tur hjem fra Dokka. Et lite stykke etter Østsinni kirke er det en sving, og når vi er på tur inn i svingen, kommer det en møtende bil som vi mener hadde stor fart. Den møtende bilen brukte mye av vegen, så jeg måtte vrenge bilen mot høyre for å unngå kollisjon. Jeg kom langt ut på kanten og styrer bilen opp på vegen igjen. Da får bilen sladd. jeg banner og skjønner at det kommer til å gå galt. Jeg prøver å rette opp bilen, havner med bakparten nedi grøfta og av en eller annen grunn som jeg ikke skjønner, så gir jeg på for å komme opp. Det ender med at vi ruller en runde og en kvart. Bilen legger seg på siden med høyre side ned. Alt skjer fort. Det skjer i løpet av få sekunder, sier han.

Han slår av tenninga og ser etter kona. Seteryggen på hennes sete er knekt. Han ser hun er bevisst, men han får ikke kontakt. Hun er i sjokk.

- Jeg hørte han snakke, men jeg klarte ikke å svare, sier hun.

Ekteparet hadde vært på butikken sammen med et vennepar. De kjørte egen bil og kom like bak. Ørsal Johansen kommer seg ut av bilen på egen hånd, mens Helene trenger hjelp. Ektemannen løfter henne ut, mens vennene hjelper til med å holde døra oppe og ta henne imot. Snart kommet ambulansepersonell, brannmannskapet og politi.

- Det var flere bilister som stoppet, men de bare sto der med hendene i lomma og glodde, forteller de.

- Jeg ba dem reise, men de bare ignorerte meg, sier en irritert Sørbu.

Godt tatt vare på

Blidere blir hun når hun snakker om ambulansepersonalet. Danske Jonas får masse ros. Ros får også politibetjentene og traumeteamene som møter dem på sykehuset i Gjøvik. Sørbu har store smerter, og hun må gjennom grundig undersøkelser.

Ekteparet slapp fra ulykken uten store skader.

- Vi har vært heldige. Vi har fått en real omgang juling, sier Sørbu.

De kunne reise hjem etter drøyt tre timer. Hjemme blir det ikke mange timer søvn da de både har vondt og tenker mye hendelsen. De bestemmer seg for å skrive på Facebook om hva som skjedde siden det var en rekke personer som hadde fått med seg at de hadde vært i en ulykke.

Dermed snapper ulike medier opp hendelsen, og den sprer seg etter hvert til alle de store nettavisene. Telefonen ringer jevnt.

Protesterte mot beslagleggelse

- Ved 10-tida ringer politijuristen og opplyser om at hun har fattet vedtak om beslag av førerkortet. De sa det var mistanke om uaktsom kjøring. De spurte om jeg kunne komme ned på stasjonen og levere inn førerkortet, sier Ørsal Johansen.

Han reiste til politistasjonen i Gjøvik, men på bakgrunn fra råd fra advokaten sin, nektet han å levere det inn.

- Advokaten min mener politiet ikke kan beslaglegge førerkortet med det grunnlaget de hadde. De hadde ikke avhørt meg eller noen vitner. Jeg forlangte derfor å bli avhørt, samt at de avhørte vitner. Det hadde de ikke tid til. Jeg sto på mitt og argumenterte med at det var et vedtak basert på et syltynt grunnlag og med den ulempe det ville medføre for meg, sier Ørsal Johansen.

Sørbu mener ektemannen reddet livet deres med unnamanøvringen. Hun er overbevist om at de hadde frontkollidert dersom Ørsal Johansen ikke hadde svingt unna. Begge avviser at bilen de satt i holdt høy fart.

- Vi hadde bilen full av matvarer, og det lå fire felger med dekk inni. Jeg kjørte ikke fort. Det er det heller ikke veg til der, og det var heller ikke aktuelt med det jeg hadde i bilen. Hadde vi kjørt fortere, hadde vi ikke vært like heldige, sier han.

En belastning

Ørsal Johansen dro hjem fra politistasjonen uten å levere fra seg førerkortet, men med beskjed om å ringe igjen senere på dagen. I 17-tida ringer operasjonsleder.

- Jeg får vite at vedtaket om å beslaglegge førerkortet er midlertidige opphevet, sier han.

Etter hvert kommer det ut i media i førerkortet hadde blitt beslaglagt, men at beslaget var opphevet. Politijuristen omtaler dessuten Ørsal Johansen som «siktet». Det oppleves som en belastning.

- Politiet har ikke fortalt at jeg ble det. Det får jeg vite gjennom media, sier han oppgitt.

- Feil framstilt

Ørsal Johansen har vært ute i hardt vær tidligere. Han sier han rir stormen av, men han synes det er ille for familien.

- Jeg tenker på Helene og stesønnen min som er 15 år. Og jeg tenker på mora mi, broren min og onkelungene mine. Det er ikke slik de kjenner meg. Jeg har vært forbannet og skuffet, sier han.

For Sørbu ble begeret fullt lørdag kveld, og på ektemannens Facebook-side la hun ut en illsint melding. Hun synes ektemannen får en urettferdig behandling, og at han forhåndsdømmes.

- Jeg skjønner at jeg som stortingsrepresentant får ekstra fokus, men det er enklere å forholde seg til det som skrives når det som skrives er fakta. Jeg har snakket med mange journalister og forsøkt å korrigere bildet uten at det har hjulpet, sier han.

Ekteparet har fått god støtte fra venner og kjente i helga, og Ørsal Johansen er sikker på at politiets etterforskning vil vise at han ikke har gjort noe galt.

Les flere saker fra Oppland Arbeiderblad her.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.