*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg har vanskelig for så se at han skal kunne gjøre en «Breivik-ting»

Foto: Minervanett/(Rustem Adagamov

- Dette miljøet er helt uforutsigbart.

16.07.13 15:00

Tirsdag ble Varg Vikernes ifølge franske medier pågrepet, mistenkt for å ha planlagt «en massakre».

LES MER: Varg Vikernes pågrepet i Frankrike

Vet du noen om denne saken? Tips oss!

Didrik Søderlind er en norsk journalist og forfatter. Han har fulgt miljøet rundt Varg Vikernes og intervjuet ham flere ganger.

- Jeg er blant dem som trodde at han kom til å holde en lav profil og satse på å tjene penger på musikk. Han har ikke gjort det, han har tvert imot startet sin politiske organisasjon og har brukt internett for å fremme ekstremistisk politikk. Han har skrevet en del drøye ting som har fjernet i ettertid, men mye av det drøye står der ennå, sier Søderlind til Nettavisen.

Gjør ikke en «Breivik-ting»

Søderlind er medforfatter av boka «Lords of Chaos: The Bloody Rise of the Satanic Metal Underground». Denne handler om Varg Vikernes og det norske black metalmiljøet i sjangerens tidlige fase.

- Jeg har vanskelig for så se at han skal kunne gjøre en «Breivik-ting». I motsetning til ham har Vikenes noe å tape. Han er har en musikerkarriere og familie med barn. Anders Behring Breivik hadde bare et rom, sier han.

- Men det jeg har lært fra dette miljøet er at man kan aldri skal ta noe for gitt. Det enkleste å tro på viser seg å være løgn, mens det drøyeste viser seg å være sant, forsetter han.

Føler seg som ofre

Forfatteren er ikke overrasket dersom Vikenes har skaffet seg våpen.

- Det er veldig tråd med mentaliteten i det miljøet. Jeg utelukker ikke noen ting, sier han.

Søderlind har intervjuet Varg Vikernes tre ganger. Han forteller om flere episoder med Vikenes som han ikke ønsker å bli sitert på.

- I sin egen selvforståelse er det de som er ofrene etter Utøya-tragedien. Deres meninger er veldig ubehagelig å ha, sier Søderlind som blant annet har jobbet som journalist for forskning.no.

Didrik Søderlind er i dag rådgiver i Human-Etisk Forbund og redaktør for Humanist.

Vet du noen om denne saken? Tips oss!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag