RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg har vanskelig for så se at han skal kunne gjøre en «Breivik-ting»

Foto: Minervanett/(Rustem Adagamov
Sist oppdatert:
- Dette miljøet er helt uforutsigbart.

Tirsdag ble Varg Vikernes ifølge franske medier pågrepet, mistenkt for å ha planlagt «en massakre».

LES MER: Varg Vikernes pågrepet i Frankrike

Vet du noen om denne saken? Tips oss!

Didrik Søderlind er en norsk journalist og forfatter. Han har fulgt miljøet rundt Varg Vikernes og intervjuet ham flere ganger.

- Jeg er blant dem som trodde at han kom til å holde en lav profil og satse på å tjene penger på musikk. Han har ikke gjort det, han har tvert imot startet sin politiske organisasjon og har brukt internett for å fremme ekstremistisk politikk. Han har skrevet en del drøye ting som har fjernet i ettertid, men mye av det drøye står der ennå, sier Søderlind til Nettavisen.

Gjør ikke en «Breivik-ting»

Søderlind er medforfatter av boka «Lords of Chaos: The Bloody Rise of the Satanic Metal Underground». Denne handler om Varg Vikernes og det norske black metalmiljøet i sjangerens tidlige fase.

- Jeg har vanskelig for så se at han skal kunne gjøre en «Breivik-ting». I motsetning til ham har Vikenes noe å tape. Han er har en musikerkarriere og familie med barn. Anders Behring Breivik hadde bare et rom, sier han.

- Men det jeg har lært fra dette miljøet er at man kan aldri skal ta noe for gitt. Det enkleste å tro på viser seg å være løgn, mens det drøyeste viser seg å være sant, forsetter han.

Føler seg som ofre

Forfatteren er ikke overrasket dersom Vikenes har skaffet seg våpen.

- Det er veldig tråd med mentaliteten i det miljøet. Jeg utelukker ikke noen ting, sier han.

Søderlind har intervjuet Varg Vikernes tre ganger. Han forteller om flere episoder med Vikenes som han ikke ønsker å bli sitert på.

- I sin egen selvforståelse er det de som er ofrene etter Utøya-tragedien. Deres meninger er veldig ubehagelig å ha, sier Søderlind som blant annet har jobbet som journalist for forskning.no.

Didrik Søderlind er i dag rådgiver i Human-Etisk Forbund og redaktør for Humanist.

Vet du noen om denne saken? Tips oss!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere