*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg har verdens beste samvittighet

Foto: Roald, Berit (Scanpix)

Bjarne Håkon Hanssen er tilbake fra ferie – og klar til å forsvare seg i First-House-saken.

31.10.09 22:30

- Jeg har verdens beste samvittighet og skal forklare hva som er fakta, sier Bjarne Håkon Hanssen til TV 2.

Lørdag var den tidligere statsråden tilbake i Norge etter å ha vært på ferie.

Her blir han møtte med en storm.

Lørdag kveld gikk First House ut og nektet for at Bjarne Håkon Hanssen disponerer en leilighet i deres lokaler.

– Jeg har sagt jeg skal få avgårde den saken i helgen. Men det er helt uproblematisk, fordi jeg har ikke startet i First House. Så jeg skal gjøre det i god tid, sier Hanssen til TV 2.

Han ønsker ikke å utdype saken ytterligere.

I en pressemelding i kveld går First House ut og avviser at Bjarne Håkon Hanssen disponerer en leilighet i deres lokaler.

Bakgrunnen for pressemeldingen er en artikkel lørdag som sto på trykk i Aftenposten og Adresseavisen.

- Enda mer problematisk for Hanssen
Der heter det at tidligere statsråd Bjarne Håkon Hanssen disponerer en eksklusiv leilighet i First House-lokalene i Oslos ambassadestrøk.

Boligen skal han ifølge avisen har disponert allerede omlag to uker før han offisielt sa ja til å bli partner i PR-byrået.

Jusprofessor Eivind Smith sier til avisen at dette kan gjøre saken enda mer problematisk for Hanssen.

– Det å disponere en slik leilighet bekrefter og forsterker Hanssens relasjon til First House. Det vil også være med å tidfeste en tilknytting til dette aktuelle rådgivningsfirmaet. Dette er noe Karanteneutvalget utvilsomt vil måtte ta inn i sine vurderinger av om hvorvidt Hanssen har brutt sin varslingsplikt, sier Smith til Adresseavisen.

- En rekke alvorlige feil
I pressemeldingen lørdag kveld fra First House skriver de at artikkelen fra Adresseavisen inneholder «en rekke alvorlige feil».

- Aftenposten og Aftenposten har i dag et oppslag om forhold vedrørende First House som inneholder en rekke alvorlige feil. Noen av disse er så alvorlige at de krever en beriktigelse, skriver selskapet.

- Det er ikke riktig at Bjarne Håkon Hanssen disponerer en leilighet i First Houses lokaler. Det er ikke riktig at First House har stilt en leilighet til disposisjon for Bjarne Håkon Hanssen, opplyser de.

- Det riktige er at First House er i ferd med å inngå leiekontrakt om leie av første etasje og underetasjen i Inkognitogata. 1 i Oslo. Gårdeier er Lars O. Løseth fra Surnadal. I gårdens øverste etasje er det en leilighet, samt tre hybler med felles kjøkken. Bjarne Håkon Hanssen har siden 15. oktober leid en av disse hyblene av Lars O. Løseth, på ordinære vilkår og til markedspris. Dette forholdet har ingen ting med Firtst House å gjøre. Leieforholdet er en avtale mellom Hanssen og Løseth, heter det i pressemeldingen.

- Satt en rekke uriktige opplysninger på trykk
Selskapet skriver at de har gjort Adresseavisen oppmerksom på det de mener er feil, før artikkelen ble publisert.

- I arbeidet med artikkelen som inneholder de alvorlige feilene, ble Adresseavisen en rekke ganger gjort oppmerksom på de faktiske forhold, og i tillegg ble avisen anmodet om å ta kontakt med gårdeier for å få verifisert de ulike leieforholdene. Det har avisen ikke gjort. Dermed har de i dag satt en rekke uriktige opplysninger på trykk. Disse er også videreformidlet til et større publikum, både ved at Aftenposten også har trykket saken i dag, og ved at en rekke andre medier har formidlet den utover dagen, skriver First House.

Selskapet kommer i pressemelingen også inn på hvordan og når Hanssen ble ansatt.

- Bjarne Håkon Hanssen takket ja til et tilbud om ansettelse i First House torsdag 22. oktober. I avtalen er det slått fast at han ikke skal tiltre før karanteneperioden er gjennomført. Dette har vi også kommunisert svært tydelig, blant annet i artikkel i Dagens Næringsliv 24.10. 2009, og i vår øvrige kommunikasjon med allmennheten.

- Dagens artikler i Adresseavisen og Aftenposten, som mener å dokumentere at han alt har tiltrådt sin stilling fordi First House har stilt en leilighet til disposisjon, er absolutt feil. De faktiske forhold er herved gjennomgått og belyst, og ytterligere bekreftelser vil bli gitt både av First House og gårdeier Lars O. Løseth, skriver selskapet.

Hudflettet
Bjarne Håkon Hanssen har havnet i en veritabel storm etter at det ble kjent at han går til kommunikasjonshuset First House.

Kritikerne har hudflettet Hanssen og mener han misbruker sin politiske tillit til å skaffe seg økonomisk gevinst, og at saken byr på habilitetsproblemer.

Hanssens jobbskifte skal nå opp i det såkalte Karanteneutvalget, som vil avgjøre hvor lang karantene Hanssen må få.

Les også Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrums kommentar: Heksejakt på Bjarne Håkon Hanssen

500.000 i bot
Hanssen risikerer også en kraftig bot fordi han ikke har informert utvalget om sin nye jobb som partner i kommunikasjonshuset First House.

Dersom Karanteneutvalget skulle komme til at Hanssen har brutt informasjonsplikten, risikerer Hanssen en bot, som ifølge regelverket er fastsatt til inntil seks måneders lønn.

Med Hanssens millionlønn som statsråd, risikerer han en halv million i bot.

Ledelsen i First House går i TV 2 lørdag kveld ut og beklager, og tar kritikk for, at saken har blitt en så stor belastning for Hanssen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag