RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg har vært åpen bifil i ti år

Foto: Fremskrittspartiet
Sist oppdatert:
Fremskrittspartiets bystyrerepresentant i Trondheim kjenner seg ikke igjen i homokritikk.

22. mars i år ble det kjent at Frp-politiker Trond Birkedal var arrestert, mistenkt for å ha snikfilmet unge gutter mens de dusjet på hans eget bad. Onsdag morgen sto den overgrepssiktede politikeren fram som homofil.

Les også: Birkedal står fram som homofil

Til magasinet Plot forteller Birkedal at han har visst om sin legning siden han var 13 år gammel. Han mener hemmeligholdet av legningen drev ham til å nakenfilme unge gutter i dusjen.

- Det handlet om mine egne forventninger til hvordan jeg skulle være. Det passet så dårlig inn i rollen jeg hadde definert for meg selv. Du blir definert ut fra det. Det har vært min store panikk, sier han til magasinet.

- Før rasisme - nå homofili
Valgforsker Svein Tuastad ved Universitetet i Stavanger (UiS) gikk i Stavanger Aftenblad ut og mente partiet måtte ta et endelig oppgjør med homohetsen.

- Mye tyder på at oppgjøret med homohetsen ikke har nådd Frp, nå er Birkedal med på å gi dem en sjanse til å gjøre det. Før var det rasisme som fikk rødt kort, nå er det dette som må få det, sa Tuastad til Stavanger Aftenblad.

Kvinnelig kjæreste
Det får Fremskrittspartiets Elin Marie Andreassen, som har vært åpen bifil i mer enn ti år til å reagere. Andreassen er nestleder i helse- og velferdskomiteen i Trondheim bystyre og har vært medlem i FpU siden 2001.

- Det er ikke noe vanskeligere å være bifil i Frp enn i et annet parti. Da jeg kom inn i partiet hadde var jeg kjæreste med en av samme kjønn, sier hun til Nettavisen.

- Hva tenker du om Birkedals utsagn om at hemmeligholdet av legningen drev ham til å nakenfilme unge gutter i dusjen?

- Jeg tror nok mange homofile og bifile opplever at de fortrenger sin egen legning. Jeg mener folk bør snakke om det hvis de har problemer med dette. I forhold til Birkedal får vi se hva slags utfall saken når den kommer opp i retten.

- Kjenner du til andre ansatte i Frp som er homofile?

- Nei, det gjør jeg ikke.

- Hva tenker du om at du fram til i dag var den eneste i Frp som var åpen bifil?

- Det har jeg ikke tenkt noe spesielt på. Det kan hende Frp har homofile selv om de ikke går ut i mediene og sier det. Jeg har aldri møtt negative holdninger i partiet på bakgrunn av min egen legning. At Birkedal ikke har stått fram som homofil tidligere har ikke noe med Frp å gjøre. Det handler om hvordan hver enkelt oppfatter omgivelsene. Mange syns at det er enklest å skjule egen legning, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere