RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Crestock)

- Jeg hater deg

Sist oppdatert:
Katrine (35) opplevde alle foreldres verste mareritt.

(SIDE2): Etter lang tids manipulering opplevde Emma (10) at «venninnen» hennes ble så sur på henne at hun sendte ut en e-post i hennes navn. Mailen gikk til alle elevene i andre klasse og inneholdt hatske beskjeder.

Årsaken var at hun var blitt sur på Emma dagen før fordi hun ikke ville gjøre som hun ba om. Denne venninnen hadde dominert henne over lengre tid blant annet ved å «kreve» at hun tok med ulike ting til henne på skolen.

Emma gikk i andre klasse på en skole i Oslo og var sju år da hun ble utsatt for episoden.

- Da jeg forklarte Emma at hun måtte tørre å si nei, ble resultatet ganske fatalt, sier Katrine.

- Hvorfor gjorde du det?
Emma kom på skolen en fredag og ante fred og ingen fare. Så kom en av hennes venner bort og spurte: Hvorfor gjorde du det?

Emma skjønte ingenting, men fikk fortalt at hun skulle ha sendt ut en mail til alle elevene i andre klasse hvor det blant annet sto:

- Jeg hater deg.

- Jeg skal slutte på skolen.

- Du er så stygg.

Ryktene gikk på skolen og flere kom bort til Emma og fortalte at de ikke ville være venner med henne og at hun var slem.

Læreren fant ut av hva som skjedde og tok dette opp i siste time etter å ha pratet med Emma.

LES OGSÅ:- Dette er mobbing

- Emma var på det tidspunktet så knekt at hun ikke klarte å svare for seg og ble usikker på om hun hadde gjort dette fordi hun hadde sittet foran PC-en torsdag kveld. Hun trodde hun kanskje hadde «kommet nær en knapp» ved et uhell, stakkar, sier Katrine.

Læreren presiserte at det var en meget alvorlig sak, men at man skriver en slik e-post og ikke kan komme borti en knapp. Da Emma nektet for å ha noe med e-posten å gjøre, ba læreren vedkommende melde seg.

Jenta som hadde logget seg inn på mailkontoen til Emma og sendt e-posten, meldte seg samme kveld. Årsaken var at Emma ikke hadde villet gjøre som hun ba om.

Katrine krevde å få et møte med hennes foreldre, skolen og jentene. Hun ringte også moren til denne jenta og forklarte saken. Hun var ikke klar over hva datteren hadde gjort og de ble enige om at hun som gjorde det skulle sende ut en e-post til alle som hadde fått den første e-posten og forklare seg.

Har du på noen måte opplevd mobbing? Tips oss her.

- Alene i skolegården
- Emma ble i tiden etterpå veldig tilbaketrukket og usikker. Vi merket at dette gikk ut over skolearbeidet. Fra å være en dyktig, pliktoppfyllende og flink elev gjorde hun det plutselig dårlig på skolen. Hun var mye alene i skolegården og holdt seg mye for seg selv hjemme. Hun har også blitt veldig skeptisk når det gjelder alt som har med e-post og internett å gjøre. Hun tør for eksempel ikke å ha MSN.

Episoden som skjedde Emma er kanskje alle foreldres verste mareritt, og det kan være vanskelig å takle følelsene man selv får som mor.

- Mest av alt så ble jeg sint. Det føltes urettferdig og jeg ble redd for hvordan dette kom til å prege henne i framtiden. Så kom behovet for å beskytte henne. Samtidig var jeg klar over at dette måtte hun bare komme seg igjennom, med støtte fra oss hjemme.

Læreren tok tak i situasjonen, men Katrine er ikke imponert over etterarbeidet.

- Når det gjelder skolen er jeg ikke så veldig imponert. De tok tak i episoden der og da, men i etterkant har det vært meget mangelfull oppfølging. Elevene får tilgang til e-post allerede i andre klasse og det som skjedde med Emma viser bare at det er viktig at dette verktøyet også kan misbrukes og at for eksempel passord er noe som er veldig privat, sier Katrine.

- Krev handling
- Heldigvis har Emma det bra på skolen nå. Jeg har lært at vi som foreldre må se etter signaler og ta opp saken med en gang. Det verste man kan gjøre er å tenke at dette går over. Når det gjelder skolen må vi foreldre stå på og kreve handling. Hvis ikke, så skjer det ingen ting.

Les også: - Dette er mobbing

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere