RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg holder fast ved at denne prioriteringen var rett

Foto: Faksimile (Stortinget.no)
Sist oppdatert:
Tidligere PST-sjef Janne Kristiansen var tilbake i høringssalen - ti måneder etter forsnakkelsen som kostet henne jobben.

Akkurat nå sitter de tidligere PST-sjefene Janne Kristiansen og Jørn Holme i Storingets høringssal for utspørring av kontroll- og konstitusjonskomitéen.

PST har siden 2001 prioritert ekstem islamistiske trusler. Forebygging og forhindre terror fra disse gruppene ble prioritert da Janne Kristiansen var PST-sjef, og hun sier at hun står fast på at det var en riktig og helt nødvendig prioritering.

– Dette hadde fremste prioritet da jeg ledet Politiets sikkerhetstjeneste. Jeg holder fast ved at denne prioriteringen var rett, sa Kristiansen da hun mandag forklarte seg under dag to av 22. juli-høringene på Stortinget.

Følg høringen om 22. juli-kommisjonens rapport direkte via NTB:

Hun viser til at Gjørv-kommisjonen fant en rekke forbedringspunkter ved PSTs innsats, men understreker at rapporten ikke slår fast at PST kunne ha oppdaget og stanset Breivik i forkant av angrepene.

- Siden 2001 har PST prioritert trusselen fra ekstreme islamister. Senest i trusselvurderingen fra 2012 slås det fast at disse miljøene utgjør den største terrortrusselen i Norge, sa Kristiansen.

Jørn Holme sier at hans ansvar var å forebygge angrep på nasjonen. Han var var PST-sjef fra 2004 til 2009. Etter 11. september i USA hadde PST fokus på å forebygge ekstrem islamistisk terror, men også fokus på høyreesktreme grupper. Holme sier at dette arbeidet i hans tid ble styrket.

Janne Kristiansen er altså tilbake i rommet hvor hun i januar gikk langt i å avsløre at den norske militære etterretningstjeneste opererer i Pakistan. Det skulle hun ikke ha sagt. Forsnakkelsen førte til at hun samme dag måtte gå av som PST-sjef. Å fortelle om E-tjenestens agenter i utlandet i en åpen høring i Stortinget ble betraktet som et mulig brudd på taushetsplikten, og blant kritikerne var det de som mente at hun satte norske liv i fare.

Slik havnet hun på glattisen
Den gangen for ti måneder siden var det Stortingets særskilte komité for 22. juli-terroren som holdt høring. Temaet var hvordan terror kan forebygges, og spørsmålet som brakte Kristiansen ut på glattisen kom fra stortingspresident Akhtar Chaudhry (SV).

Chaudhry spurte om det var naturlig for norsk etterretning å ha tett kontakt med Pakistan i kampen mot terror, og Kristiansen svarte bekreftende på det.

«Men E- tjenesten har sine representanter i disse landene, så vi samarbeider via E-tjenesten på dette landet», sa hun blant annet i sitt svar.

Om 22. juli-kommisjonens rapport
Nå er det kontroll- og konstitusjonskomiteen som holder høring om 22. juli-kommisjonens rapport. Saksordfører er Geir Jørgen Bekkevold (KrF). Det er ventet at Janne Kristiansen igjen får spørsmål om hvordan Anders Behring Breivik kunne gå under PSTs radar og hva som eventuelt skulle ha bidratt til at politiet ble oppmerksom på ham.

Kristiansen gjorde seg bemerket kort tid etter 22. juli-terroren med sine uttalelser om at ikke en gang Stasi (overvåkingspolitiet i det tidligere DDR. Red.anm.) ville ha fanget opp en terrorist som Breivik. Dette var en kommentar hun senere beklaget.

Debatt om PSTs metoder
Nå går debatten om hva slags metoder politiet trenger for å fange opp terrorister som planlegger sin udåd alene. PST har under sin nåværende ledelse fremmet forslag om at terrorforsett også skal være straffbart, ikke bare det å inngå såkalt terrorforbund. Kritikerne advarer og mener det vil åpne for tankeovervåking.

Høringen direkte på Stortingets nett-tv

Ifølge forslaget vil man også utvide reglene om tvangsmiddelbruk og anonym vitneførsel.

Nå har Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite muligheten til å spørre Kristiansen om dette og hvordan hun i ettertid vurderer PSTs innsats opp mot terrortrusselen.

Først ut i høringen mandag var tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og tidligere justisminister Odd Einar Dørum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere