*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg kan høre væsken sildre ned fra hjernen

REDNING: For Sam ble et dren fra hodet ned til magesekken, redningen. Foto: (Bulls Press)

Holdt på å dø av trykket mot hjernen.

(SIDE2): Sam Chaplin (26) har store væskeansamlinger på hjernen, og måtte gå på en diett bestående av 17 piller om dagen.

Nå har legene operert inn et dren fra hjernen og ned i magen hennes ,noe som gjør at hun selv fordøyer og slik kvitter seg med væsken fra hodet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Beveger på seg
Før operasjonen hadde Chaplin store smerter i hodet, som gjorde at hun ofte måtte holde sengen. Sam lider av Idiopatisk intrakranial hypertensjon (IIH), noe som forårsaker store vannansamlinger i hodet. Væsken presser på hjernen, og kan i verste fall føre til blindhet og slag.

- Jeg gikk på så mye medisiner, som tydeligvis ikke hjalp, så da legen min foreslo å operere inn drenet, hoppet jeg på muligheten, sier Sam til dailymail.co.uk. Hun har ikke fungerte i hverdagen på samme måte som vennene sine.

Drenet er ført via halsen og ned i magen, og er synlig under huden.

- Jeg hadde ingen anelse om hvor bra det ville fungere. Noen ganger hører jeg væsken sildre ned drenet, og jeg kan også føle det bevege seg innimellom. Jeg vet det er sprøtt, men det har vært fantastisk. Jeg lever endelig igjen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ble hysterisk
Sam begynte å merke at noe var galt i 2010. Synet ble uklart og hun følte seg rar, så hun dro til legen. Turen gikk fra spesialist til spesialist, men ingen fant ut hva som var galt, før en lege foreslo at det kunne være snakk om en hjernesvulst.

- Jeg ble hysterisk. Tanken på at det kunne være livstruende, var som å treffe en vegg. Jeg visste ikke hvordan jeg skulle takle det, forteller Sam.

Etter flere tester, viste det seg ikke å være en svulst, men fremdeles ante ikke legene hva det var. Først da hun tok en ryggmargsprøve, fant legene ut hva som forårsaket Sams plager. Hun produserte altfor mye ryggmargsvæske, en væske som fraktes til hjernen.

Sam produserte tre ganger så mye væske som en normal person.

Hun fikk diagnosen IIH, men fremdeles hadde hun store hodesmerter. Mens vennene gikk ut, lå hun hjemme i smerte.

- De forsto ikke helt hva som feilte meg, så jeg følte meg veldig ensom. Jeg så bildene de la ut på Facebook og følte meg elendig. Jeg var mer eller mindre et nattdyr, ettersom dagslys ga meg større hodesmerter. Jeg hadde ikke lyst å leve jeg følte at livet bare forsvant for meg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Redningen
I mai 2011 kom forslaget om å sette inn et dren.

- Da jeg våknet etter den fire timer lange operasjonen, på 25-års dagen min, føltes det veldig rart. Legene hadde egentlig tenkt å føre drenet ned via ryggen til magen, så det var et sjokk å oppdage at røret kom ut av hodet mitt.

Kroppen trengte også tid til å venne seg til drenet. I starten var hun kvalm og svimlmel og kunne bare stå oppreist i få minutter om gangen. Men en morgen våknet hun, og følte seg mye bedre.

- Det skjedde bokstavelig talt over natta. jeg våknet og hadde plutselig et liv igjen.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.