RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg kan ikke en gang begripe hvordan mange av disse menneskene har det

Sist oppdatert:
- Å ta livet av noen mennesker er det mest grusomme et menneske kan oppleve, men det var sikkert mer grusomt for de som opplevde det, sa Breivik i retten.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): En uke av rettssaken mot Anders Behring Breivik er unnagjort, og mandag fortsetter aktoratet med sin utspørring.

Forrige uke avsluttet grufullt, da Breivik i detalj fortalte om massedrapene på Utøya.

Breivik fortsatte mandag morgen med å svare på oppfølgingsspørsmål fra statsadvokat Inga Bejer Engh. Breivik har problemer med å huske at han drepte personer blant annet på Kjærlighetsstien og ved Stoltenberget.

Han husker derimot godt at han gikk blant de døde ved pumpehuset.

- Å ta livet av noen mennesker er det mest grusomme et menneske kan oppleve, men det var sikkert mer grusomt for de som opplevde det, sa Breivik i retten.

- Jeg mistet også min familie
- Jeg kan ikke en gang begripe hvordan mange av disse menneskene har det, sa han.

Breivik sa videre at han den 22. juli også mistet hele sin familie og sine venner, men da på grunn av egne valg.

- Derfor kan jeg til en viss grad forstå hvordan også andre har det, sa han.

Engh spurte så om han forventer at vi skal ha sympati med ham.

- Absolutt ikke. Det er bare til informasjon, sa Breivik.

Følg TV 2s direktesending her


LIVE fra Twitter

LIVE fra Nettavisens journalister

Trenger mer tid
Da rettssaken startet mandag morgen, spurte tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen aktoratet om framdriften. Statsadvokat Svein Holden sa at man ligger noe etter skjema.

Han sa at det blir vanskelig å avslutte utspørringen av tiltalte mandag, som var planen. Han antydet at eksaminasjonen av tiltalte kan avsluttes først onsdag.

Arntzen sa at man legger til grunn av Utøya-eksaminasjonen avsluttes mandag.

- Absolutt, det er grusomme og barbariske handlinger, og jeg kan ikke engang tenke på hvordan det oppleves. Jeg hadde ikke klart å gjennomføre denne rettssaken uten å avemosjonalisere meg selv, sa Breivik fra vitneboksen fredag.

Det var satt av fem dager til Breiviks forklaring, og mandag var etter planen den siste av disse dagene.

Nettavisen er i retten og følger utspørringen av Breivik.

Fra dag til dag
Her kan du lese referatene fra de andre dagene i retten.

Dag 1:

Tiltalen og grunnlaget for den leses opp med navnene på alle de drepte og mange av de skadde. Breivik foretrekker ikke en mine når navnene på de 77 drepte blir lest opp, men begynner å gråte når hans egen propagandafilm mot islamisering av Europa vises.

Dag 2 :

Dagen innledes med at meddommer Thomas Indrebø må vike plass fordi han erklæres inhabil. Breivik får ordet til sin forklaring og innleder med å lese fra en 13 sider lang redegjørelse han har forberedt. Han får holde på i over en time.

Dag 3:

Aktoratet forsøker å få Breivik til å si mer om det påståtte nettverket Knights Templar og møter med de han hevder er meningsfeller i 2002. Retten får også høre mer om hans ideologi og fiendebilder.

Dag 4 :

Retten får høre Breivik legge ut om terroraksjonene han planla, men ikke gjennomførte, hvorfor han valgte å angripe nettopp regjeringskvartalet og AUFs sommerleir på Utøya og hvordan han forberedte angrepene og hvordan han gjennomførte angrepet mot regjeringskvartalet.

Dag 5:

Dette ble dagen der den terrortiltalte fortalte om sin drapsferd på Utøya. De to siste dagene av den første uka ble en stor påkjenning for fornærmede og etterlatte som følger rettssaken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere