*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg kan ikke fatte at noen kan gjøre noe sånt

- Det var helt grusomt. Jeg fikk totalt sjokk. Sindri hadde masse blod overalt, og et stort åpent sår på halsen, forteller hesteieren til an.no.

- Det var helt grusomt. Jeg fikk totalt sjokk. Sindri hadde masse blod overalt, og et stort åpent sår på halsen, forteller hesteieren til an.no. Foto: Privat

- Det var blod overalt!

08.10.14 21:37

Da Helene Hansen skulle se til den fem å gamle islandshesten sin, Sindri, etter en natt ute på beite i Saltdal i Nordland, møtte et syn henne som hun aldri vil glemme, skriver Avisa Nordland.

– Det var helt grusomt. Jeg fikk totalt sjokk. Sindri hadde masse blod overalt, og et stort åpent sår på halsen, forteller hun til an.no.

Sindri befant seg i en inngjerding på fôr. Der var han sammen med to andre hester. De har ingen synlige skader etter den grusomme natta i Saltdal, ifølge hesteeieren.

– Jeg har finkjemmet området
Hansen ringte straks akuttnummer til veterinærkontoret, og fikk en veterinær til å se sy igjen det åpne såret. Senere måtte hesten gå på antibiotikakur. Hendelsen fant sted i slutten av september, og såret på halsen til islandshesten har grodd fint siden da.

Klikk på bildet for å forstørre.

Helene Hansen og hesten Sindri har et godt forhold til hverandre. Foto: Privat


– Veterinæren kunne ikke si noe konkret om kuttet, men mente at det kunne være en skade, som samsvarte med at Sindri hadde kuttet seg opp på en gren, forteller hun.

Brukt filetkniv
Den teorien kjøper ikke hesteeieren. Hun mener at det store kuttet på halsen til Sindri er alt for jevnt, og kan dermed ikke kan stamme fra et tre.

– Det ser ut som noen har tatt en filetkniv og skåret ham opp. Kuttet er alt for fint til at gren kan ha gjort disse skadene.

– Jeg har finkjemmet området. Det er ingen ting som tyder på at kuttet kan ha kommet fra noe i omgivelsene. Det finnes verken gjerder med ståltråd, eller grener som henger i den høyden, sier hun.

Nabo bekrefter
Teorien til Hansen styrkes av at nabo og bonde, Tove Berg, fant tilsvarende kutt på rundballene sine som ligger lagret på et jorde i nærheten. Totalt er fem rundballer kuttet opp med tapetkniv, ifølge bonden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kuttet i halsen ble raskt sydd av veterinær, før hesten ble satt på antibiotika. Hansen sier hesten har kommet seg fysisk etter hendelsen, men ikke mentalt. - Han har blitt fryktelig nervøs og mørkredd, forteller hun. Foto: Privat

Rundballene skal ha blitt kuttet opp i løpet av samme tidsrom, som hesten har blitt påført kuttskaden. Berg sier at rundballene, som skal fore ei ammeku i nitti dager, har klare fine kutt. Noe som samsvarer med kuttskadene til Sindri, ifølge hesteeier Hansen.

– En fjerdedel av rundballene som la lagret på jordet er kuttet opp. Dette er skadeverk på lik linje med noe annet, sier Berg.

Hesteeier, Helene Hansen, sier at Sindri har blitt nervøs etter hendelsen. De første tre dagene etter skaden skal han ha vært livredd. Da Hansen prøvde å nærme seg islenderen, rygget hesten bakover i nervøsitet.

Vil ikke anmelde
– Jeg kunne se det hvite i øynene på ham. Sindri har blitt mørkredd, og han frykter brå bevegelser. Han klarer ikke å være ute om natta lenger, så vi må ha ham inne, sier hun fortvilet. Flere slike episoder har kommet i etterkant av hendelsen. Hansen mener at det skyldes posttraumatisk stress.

Hansen har ikke ønsket å anmelde saken til politiet, da hun mener de ikke prioriterer å etterforske slike saker.

Politiet i Salten anbefaler henne allikevel til å kontakte dem. Da kan de kartlegge omstendighetene rundt hendelen, og gi henne råd til hva hun skal gjøre videre.

Les flere saker i Avisa Nordland


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.