RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg kan ikke ønske meg mer i år, for den kvoten må være brukt opp

Foto: Privat
Sist oppdatert:
Hva ønsker en som overlevde Utøya-massakren seg til jul? Les hva Adrian (22) skrev til julenissen.

Adrian Pracon fra Skien var centimeter fra døden da massemorderen 22. juli rettet sitt våpen mot ham og skjøt. Fem måneder etter massakren på Utøya går han inn i julehøytiden med mange tanker i hodet og et nytt perspektiv på livet.

Tenker på dem som mistet noen
- Når vi alle samles på julaften for å ha det hyggelig med familien, går min største tanke til de etterlatte og pårørende etter terrorhandlingene. De fortjener å få tilsendt varme tanker og et håp om at det skal være mulig å feire en jul der man gleder seg i hverandres selskap - tross at noen mangler, sier 22-åringen til Nettavisen.

Ønskelista til julenissen
Med glimt i øyet postet han denne uken et brev til julenissen på Facebook.

«Kjære julenisse!

Jeg kan ikke ønske meg mer i år for den kvoten må være brukt opp. Jeg har livet i behold og har blitt velsignet av fantastiske venner og familie som jeg elsker høyt. Hvis jeg allikevel har mulighet til å ønske meg noe mer så vil jeg ha fred på jord og en fin jul til alle.

Takk for livet som gave og god jul til dere på nordpolen.

(Husk helligdags- og overtidsbetaling i julen)», avslutter Pracon sin melding.

Overlevde ved å spille død
Adrian Pracon var en av dem som befant seg på sørspissen av Utøya like før Anders Behring Breivik ble pågrepet. Massemorderen tok livet av 69 mennesker på øya. Da våpenet ble rettet mot Adrian gikk skuddet gjennom skulderen hans. Han overlevde ved å spille død - omgitt av døde AUF-venner.

I et intervju med Nettavisen i høst fortalte Adrian at de fysiske sårene var leget, men at minnene fra 22. juli fortsatt satt tungt i. Slik er det fortsatt - fem måneder etter.

- En krevende tid
- Det er egentlig helt utrolig å tenke på at det nå er jul. Det har vært en krevende tid med mange inntrykk og mye man må bli vant med på nytt igjen, sier han.

Pracon forteller at kroppen rett etter Utøya-massakren var full av overlevelsesinstinkt og adrenalin, mens tiden etterpå har vært tidvis tøff og tung.

- Man må lære seg å godta at man faktisk har vært med på noe slikt, sier han.

Ser seg om etter rømningsveier
Han sier han har brukt tiden på å forsøke og forstå hva som skjedde og på å følge terrorsaken i mediene. I hverdagen merker han at han instinktiv ser etter rømningsveier når han for eksempel er på et kjøpesenter, at han er var for lyder. Han stålsetter seg til nyttårsaften med høye smell og reagerer når noen prøveskyter raketter.

- Jeg tenker at dette er en forandring som vil prege resten av mitt liv, men at de verste trekkene forhåpentligvis forsvinner, sier han.

Måtte legge studieplaner på is
Pracon er fylkessekretær i Telemark AUF og hadde tenkt å bruke tida i høst til å studere ved siden av jobben. De ambisjonene måtte han legge på is inntil videre.

- Det blei for vanskelig å vite at man har prøver og eksamener. Det blei for mye å tenke på. Jeg har vært sykemeldt en periode og har fått kjenne på hva jeg tåler. Jeg trenger å bruke tid på meg selv og på venner og familie som har stilt opp for meg da det var som mest kritisk. Jeg vil bruke tiden på å reflektere over livet. Jeg føler at jeg har fått en ny sjanse og vil prøve å finne ut hva jeg skal gjøre ut av den. Alt har fått en ny betydning.

Feirer jul med familien
Pracon ser fram til å feire jul med familien hjemme i Skien. For to uker siden fylte han 22 år. Han forteller at tankene som meldte seg denne dagen var at han i utgangspunktet ikke skulle ha opplevd denne dagen.

- Det er selvfølgelig en stor glede, men det er også vanskelig å forstå at man har fått en ny sjanse, at man har livet i behold når man var så nær ved å miste det. Hele inntrykket mitt av livet er forandret.

- Viktig å ta vare på hverandre
Pracon har pratet med pårørende og etterlatte etter terrorangrepene. Han sier at selv han - som var på Utøya og opplevde massakren - ikke kan sette seg inn i hvordan de har det.

- Jeg kan på ingen som helst måte sette meg inn i hvordan det er å miste noen av sine aller nærmeste. Men det er imponerende å se hvordan de håndterer det og ikke gir opp håpet. Det er viktig å ta vare på hverandre. Det var det Norge gjorde aller best i dagene etterpå. Jeg opplever det, og jeg håper andre også opplever det, at vi står sammen om dette, sier han.

Deler sine tanker på internett
Flere av ungdommene som overlevde massakren på Utøya har brukt internett og sosiale medier til å bearbeide tankene og gi uttrykk for hva de føler.

Emma Martinovic (19) fra Kristiansand er en av dem. Hun berget livet ved å svømme fra Utøya og startet bloggen «Utøyahelvete» to dager etter massakren. Før jul kom hun med boka «Lever» på Portal forlag. Her forteller hun om den grusomme julidagen, hvordan hun overlevde og hvordan hun kjemper for å finne veien tilbake til livet. Hun skriver om frykt, tap, savn og sorg.

Blogger om vennene som ble borte
På bloggen sin fortsetter Emma å reflektere rundt dramaet på Utøya og AUF-vennene som ble borte.

«Jeg vet ikke om jeg skal si at jeg og de andre overlevende på Utøya har vært heldige eller hva vi har, men når jeg tenker meg om så er vi de siste menneskene som har vært sammen med de som er borte fra oss i dag. Vi er de siste menneskene som så de le, smile, gråte, danse, synge, løpe, hoppe, spise, klappe osv. Vi er de siste menneskene som gav de klem, kyss, holdt i hånden, spilte fotball osv. Selv om dette forferdelige har skjedd, så levde de menneskene som er borte i dag noen gode dager før 22.07.11 kl 16.50, de hadde noen fantastiske dager, det kan jeg love dere», skriver hun.

- Et skikkelig drittår
Marte Ødegården (18) ble alvorlig skadd på Utøya og har tilbrakt måneder i sykesenga. 16. desember blogget hun om forventningene til det å komme hjem - etter nesten fem måneder på sykehus.

«Kommer til å savne de jeg har knyttet meg til her, av både personalet og pasienter. Samtidig vil det alltid stå som mitt livs mest krevende tid, håper jeg. Nå regner jeg med at det bare er det gode igjen, og det blir godt med et nytt år med en helt ny start. 2011 har virkelig vært et skikkelig drittår», skrev Marte i et blogginnlegg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere