*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg kan ikke tilgi

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Med tung pust og skjelvende hender entret voldtektsmannen vitneboksen foran sine ofre og ba om tilgivelse. Det fikk han ikke.

04.10.10 14:45

I Oslo tingrett ba den 27 år gamle voldtektsmannen om tilgivelse, men det får han ikke.

- Han tok så mye fra meg at jeg kan ikke tilgi ham dette, sa kvinnen som ble voldtatt på Vår frelsers gravlund i januar 2008.

Fire kvinner har den 27 år gamle afrikaneren brutalt voldtatt i Oslo. Fredag i Oslo tingrett forklarte kvinnene seg om voldtektene som skjedde i 2007 og 2008. De fire overfallsvoldtektene var svært brutale. Den titalte mannen er knyttet til samtlige overgrep gjennom DNA eller fingeravtrykk. Mannen har erkjent forholdene. Mandag var det hans tur til å forklare seg i Oslo tingrett.

- Dette er onde ting
Den høyreisten afrikaneren sa i retten at han ønsker å forklare seg. Likevel hadde han svært lite lyst til å fortelle med egne ord hvordan han voldtok kvinnene. Han ba retten flere ganger om å lese opp den forklaringen som han tidligere har gitt til politiet. Han sto lenge stille i vitneboksen og svarte kort mens både dommeren og aktor forsøkte å få mannen til å forklare seg. Til slutt brøt han tausheten.

- Det er ikke det at jeg ikke er villig til å gi en forklaring. Jeg kan ikke stå foran dem å si dette. Det som står her (i tiltalebeslutningen red. anm,) er veldig onde ting. Jeg har søstre og brødre. Hvis noen gjorde dette mot min søster, så ville ikke jeg bli glad. Jeg kan ikke stå her og si dette foran dem, sa den tiltalte og fortsatte.

- Dette er noe som er galt med meg. Jeg vet jeg er syk. Jeg trenger hjelp. Jeg har tre barn. Jeg er syk og trenger hjelp. Jeg ber derfor om at ofrene og de fornærmede om å tilgi meg og det som skjedde.

- Du skylder dem
- Men hør nå, avbrøt statsadvokat Marit Helene Evjemo.

- Det er nok mulig at du trenger hjelp og det må man gjøre noe med etterpå. Men nå står du i en rettssal. Tenker du på at du skylder dem en forklaring nå når du står ansikt til ansikt med dem?

- Ja, jeg forstår det, men det er vanskelig å forklare det foran dem, svarte tiltalte.

- Ja, jeg skjønner at det er vanskelig, men det er kanskje enda vanskeligere for andre i salen her. Du er den som har utført disse handlingene, og slik jeg ser det, så skylder du dem å forklare hva du gjorde, fortsatte Evjemo.

Den høyreiste mannen ble stille i vitneboksen igjen mens han samlet seg for å fortelle hva han husket fra natten på kirkegården.

Fredag fortalte hans offer hvordan hun fryktet for å bli drept under voldtekten denne natten

Les: - Dødsangsten var det verste

Ventet
Tidligere hadde aktor lest opp fra tidligere avhør hvordan han hadde vært på en klubb, og at han hadde entret kirkegården for å "vente". Hva han skulle vente på er noe usikkert utifra forklaringen. Hva han derimot gjorde etter en stund med venting er det liten tvil om.

- Jeg så en kvinne som nettopp hadde entret kirkegården. Så kom jeg og sa «hva gjør du». Hun sa hun skulle på toalettet. Jeg spurte hvorfor går du på toalettet her. Da hadde hun allerede tatt av seg jeansen sin og var på bakken. Jeg snakket med henne mens hun satt der og var på toalettet, svarte mannen stikk i strid med forklaringen til offeret mandag. Hun sa at mannen hadde kommet på henne bakfra, dyttet henne overende og brutalt voldtatt henne.

Deretter fortsatte afrikaneren med å si «Jeg dyttet henne ned på bakken...». Deretter stopper hans forklaring opp og han begynner å puste tungt og mumle. Igjen har han store problemer med å fortelle om de voldelige detaljene i voldtekten. Aktor Evjemo begynte deretter å spørre om hva han gjorde mot offeret mellom gravstenene på Vår frelsers gravlund. Han ble spurt om han voldtok henne, holdt henne fast, dro henne etter håret, slo henne, og puttet jord i munnen hennes. Etter hvert nytt moment spurte aktor:

- Er dette riktig?

I vitneboksen puster voldtektsmannen tungt og sier at han ikke husker

- Jeg husker ikke hva som skjedde, men hvis offeret sier at jeg gjorde det, så er det sikkert sant.

I sin tidligere politiforklaring har mannen fortalt at han «våknet» da voldtektsofferets telefon ringte og at han kort tid etter rømte fra stedet. I retten hadde tiltalte problemer med å forklare ordet «våkne».

Forklaringen til den 27 år gamle voldtektsmannen vil fortsette gjennom hele dagen. Tre andre voldtekter skal han også forklare seg om.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.