*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg kjente tenner som tok tak i foten og fikk full panikk

Foto: (Privat)

Oddgeir (30) dinglet med beina i vannet - plutselig hogg det til.

27.05.12 13:31

Oddgeir Løe ante fred og ingen fare da han i går satt med en kamerat, flere onkelbarn og deres venner og koste med beina dinglende ned i vannet fra en flytebrygge på badeplassen Vepsen i Vansjø.

«En gjedde på foten»
Plutselig kjenner 30-åringen at det rykker til i den ene foten. Han trekker i panikk til seg beina og kjenner at han er blitt bitt. Han har fått «en gjedde på foten».

- Jeg kjente noe som hogget til i foten. Først trodde jeg det var noe kompiser som tullet, men da jeg kjente tenner som tok tak og dro ganske hardt foten, forsto jeg at det var en fisk, sier Oddgeir til Nettavisen.

- Hvordan reagerte du?

- Først fikk jeg full panikk. Da vi tittet ned så vi at det var en gjedde som hang fast i foten. Den hadde hele ankelen inne i kjeften. Jeg vil anslå at den var cirka 50 cm lang. Vi fikk tatt den av foten og slapp den ut igjen, forklarer han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Privat)

Blødde kraftig
Til Moss Avis, som først omtalte saken, forteller Oddgeir at blodet rant etter bittet.

- Det gjorde ikke noe vondt, men blodet rant, for tennene gikk rett gjennom huden, sier Oddgeir Løe, og viser fram de lett synlige merkene etter gjeddebittet.

Til Nettavisen forteller 30-åringen at det første han tenkte på etter gjeddeepisoden var å komme seg ut i vannet.

- Vi hadde unger der som så det som skjedde. Jeg var opptatt av at de ikke skulle «få skrekken» og bli redde for å bade resten av livet. Derfor hoppet vi alle raskt i vannet og badet, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Badeløve
- Har du noe gang hørt om eller opplevd noe lignende?

- Nei, faktisk ikke. Men da jeg kom hjem og sjekket litt rundt på internett, så jeg at flere har blitt bitt av gjedde tidligere.

- Så du er ikke blitt redd for å bade?

- Nei på ingen måte. Jeg elsker å bade. Det eneste jeg vil unngå er å bade på plasser der det kan være hai, sier Oddgeir.

Ifølge Moss Avis var et 30-talls mennesker til stede da gjedda beit til rundt kl. 14.00 lørdag. Ingen andre gjeddeangrep ble imidlertid rapportert i området på den tiden.

FAKTA OM GJEDDE:

*Gjedda er en langstrakt fisk med en flat og bred snute. Ryggfinnen og gattfinnen sitter langt bak på kroppen og er like lange. Hanngjedda oppnår sjelden en vekt på mer enn 8 kg, mens hunngjedda kan komme opp i mer enn 30 kg.

*Gjedda finnes i tempererte og arktiske områder i Eurasia og Nord-Amerika. Den liker best grunne innsjøer og stilleflytende elver med mye vegetasjon. Gjedde kan forekomme i områder med brakkvann.

* I Norge finnes gjedda naturlig på Østlandet, i Trøndelag, Troms og i Finnmark. På midten av 1900-tallet ble det satt ut gjedde i enkelte vann og elver på vestlandet. Det er usikkert når og hvordan gjedda kom til Norge, men den har eksistert her i flere hundre år.

*Gjedde i Tyrifjorden og Eikeren er omtalt i tekster fra henholdsvis 1743 og 1756, men opprinnelsen blir ikke omtalt. Forskere regner imidlertid denne arten med til de såkalte Finnmarksfiskene, fisk som innvandret østfra da Østersjøområdet var ferskvann og Glomma drenerte til Vänern i Sverige. Arten er senere spredt til flere vann, også til Vestlandet og Sørlandet.

*Norges tyngste er en gjedde på 19,6 kg, tatt i garn ved Synneren på Ringerike. Den største gjedda som er fanget med stang , og som er gjeldende Norsk sportsfiskerekord, ble fanget (og gjenutsatt) av Petter Støttum i Øyeren 19.11.2011 på dorget wobbler og veide 18,74 kg.

Kilde: Wikipedia

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.