RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg kunne gi opp, eller jeg kunne gjøre et siste forsøk

Foto: Yngve Olsen Sæbbe (Nordlys)
Sist oppdatert:
Mari-Mette kvittet seg med 65 kilo. Les om hennes utrolige forvandling!

(Nordlys:) 27. februar 2012 ba Mari-Mette Graff «Fader vår» sammen med kjæresten sin. Så ble hun rullet inn på operasjonssalen. Da hun kom ut igjen var livet forandret.

Første gang Graff ble kalt tykk var på barneskolen. Første gang hun slanket seg var i syvende klasse. Første gang hun la ordentlig på seg var da hun var 18.

- Jeg ble mobbet for å være tykk hele barndommen og ungdomstida. Men når jeg ser på bilder nå ser jeg jo at jeg ikke var tykk. Litt rundt, men ikke noe utenfor normalen. Da jeg var 18 begynte jeg på p-piller. Jeg gikk fort opp 15 kilo. Og da startet det. En evig runddans opp og ned i vekt. Jeg har prøvd lavkarbo, lavkalori, slankemedisiner. Problemet har ikke vært å gå ned i vekt, det har vært å holde vekta nede, sier Graff.

På det meste gikk hun ned 55 kilo for egen maskin. To år brukte hun på det. På tre måneder kom de samme kiloene tilbake.

- Jeg hørte om gastric bypassoperasjon for første gang for 20 år siden. For 10 år siden begynte jeg å lure på om dette var noe for meg. Etter å ha ventet ei stund i det offentlige bestemte jeg meg for å gjennomføre operasjonen på Aleris Overvektsklinikk.

Redd for å dø
Det var ingen enkel avgjørelse.

- Jeg var redd for å dø. Virkelig. Jeg hadde på min måte tatt farvel med barna, uten å si at jeg var redd for å dø. Jeg gikk ned tjue kilo på egen hånd før operasjonen. Og så må man rydde litt opp i livet sitt. Fettet gir en slags emosjonell demper for livet. Er du tykk er du veldig synlig reint fysisk – men som person er du usynlig. Operasjonen er ikke bare reint fysisk, det psykiske er vel så viktig, sier Graff.

Graff var 45 år og 150 kilo. Hun hadde «prøvd alt».

- Jeg kunne gi opp, eller jeg kunne gjøre et siste forsøk. Jeg valgte det siste. Fordi jeg er verd det. Barna mine er verdt det. Kjæresten min er verdt det. Denne operasjonen er ikke juks. Det er ingen enkel utvei. Det er betydelige risikoer, og jeg har hatt en del problemer i etterkant, sier Graff.

Tungt, men lett
Etter operasjonen har Graff hatt problemer med næringsopptaket. Hva hun har tålt å spise har variert nærmest fra dag til dag. Hun har mistet evnen til å spy. Men etter oppfølging fra Aleris har ting nå bedret seg. Etter operasjonen har altså 45 kilo forsvunnet.

- Jeg hadde gjort alt dette på nytt, selv om jeg hadde vist om alle problemene. Det har vært et tungt år, men det har vært et fantastisk år. Jeg har vært mye sliten, men samtidig er alt mye lettere. Summen er super!

Operasjonen kostet Graff 120.000 kroner, pluss reiser og hotell. Pengene tok hun fra sparekontoen for huskjøp.

- Hva skal jeg med et liv som mangler livskvalitet? Det er vel anvendte penger. Og de sier at folk som gjennomfører en operasjon som denne får 10 til 14 år lengre levetid. Det blir jo ikke tusen kroner i måneden en gang, smiler 46-åringen.

Graff har gått fra å bruke størrelse 64 til å nå bruke størrelse 44.

- Jeg er nærmere 80 kilo enn jeg er 90. Hadde noen sagt det før operasjonen hadde jeg flirt!

De mentale omstillingene har vært store. Graff bruker psykolog for å fordøye alt som skjer og har skjedd. Nå er målet å komme seg ned ytterligere noen kilo, slik at BMIen hennes gjør henne kvalifisert til korrigerende kirurgi. Den overflødige huden er et problem.

- Det blir mye hud til overs når man går ned 65 kilo, sier hun enkelt.

Et aktivt liv
Hovedforskjellen før og etter operasjonen merker Graff på to måter. Fysisk er det lettere, bokstavelig talt. Å gå i trapper er lettere, hun går mye på tur, går i fjære, puster på en annen måte, «blir svett før jeg blir andpusten». Mentalt snakker hun om «et annet velvære».

- Jeg er naturist, men første gang jeg skulle gå i dongeribukse på jobb følte jeg meg mer avkledd enn jeg noen gang hadde gjort på en nudiststrand. Hvis du blåser en ballong opp, så ser den ikke så veldig lekker ut når all lufta slippes ut, altså. Men jeg tror på det å eksponere seg for det man synes er vanskelig. Og det gir meg en følelse av mestring. De positivt selvforsterkende prosessene driver meg framover. Jeg er mer fornøyd nå.

Graffs liv er lettere, både fysisk og psykisk. Men hun har ett ønske hun gjerne vil uttrykke.

- Jeg skulle ønsker alle voksne ikke snakker om andres verdi basert på hvordan de ser ut. At man ser på personen inni. Så slipper man kanskje barn og unge med forkvaklede selvbilder, som ender opp på 150 kilo som meg, fordi ingen har korrigert dem underveis. Jeg skulle ønske folk så forbi det de tror de ser.

- Ingen enkel løsning
Fagansvarlig kirurg ved Aleris Overvekstklinikk Hjørtur Gislason sier en gastric bypass, som Graff har gjennomført, slett ikke er noen enkel løsning.

- Dette er for folk som har slitt med sykelig overvekt over lengre tid. Det finnes visse retningslinjer for dette. Man må ha en BMI over 35, med følgesykdom, ikke misbruke medisiner eller alkohol og så videre. Operasjonen er et verktøy, det er ikke noe hokus pokus, sier Gislason.

Aleris Overvektsklinikk gjennomfører 800 fedmeoperasjoner i året, rundt 1/3 av slike operasjoner i Norge. Gislason sier 85 prosent av pasientene kommer godt i mål på lang sikt – det vil si at 70-80 prosent av overvekten er borte.

- En operasjon har positive og negative sider. Det positive er at man går ned i vekt, og det igjen gjør at man ikke får disse fedmerelaterte sykdommene – type diabetes, høyt blodtrykk, høyt blodfett og så videre. Man får bedre selvbilde, kommer seg ut av inaktivitet. Men det er negative sider også. Noen bruker for eksempel mat som trøst. Det kan bli vanskelig. Etter ett år får man mye overflødig hud. Noen mister litt hår i prosessen. Noen blir slitne. Man må ta kosttilskudd resten av livet. Og man blir ikke automatisk lykkelig bare fordi man blir slankere. Hva er bakgrunnen for overvekten i utgangspunktet? Det er en lang mental prosess. Dette er komplisert, men for de fleste blir livskvaliteten kraftig forbedret. Ikke for alle, men for de fleste.

Aleris Overvektklinikk ble åpnet i 2005.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere