*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg kunne jo ikke si til mamma at jeg skulle sprenge meg i luften

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

- Det var 100 prosent sjanse for å mislykkes, sa Breivik smilende om Utøya-massakren.

19.04.12 17:12

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Smilende fortalte Anders Behring Breivik i retten hvordan han hadde trent på skytetrening i krigssimulatoren Call of Duty og hvordan det var gjennom dette spillet han ble kjent med et holografisk siktesystemet som han brukte på Utøya.

Massemorderen fortalte også at han hadde gitt våpnene sine navn. Riflen het «Gungne» etter «Odins magiske spyd». Pistolen ga han navnet «Mjølnir» etter Tors kjente hammer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

- Slik du forsøker å beskrive det så er det bisarr og sinnsykt, men det er en flott europeisk tradisjon. Det er en tradisjon i den norske hæren i dag blant annet, sa Breivik.

- Så du synes det er flott? spurte aktor Svein Holden.

- Ja, svarte Brevik.

- Ikke pompøst?

- Det er selvsagt pompøst, svarte han.

- Er det noe å smile av?
Breivik var tydelig komfortabel og smilte da han fortalte om krigstreningen i retten torsdag formiddag.

Han sa at han også øvd på et eventuelt angrep fra vakter i Regjeringskvartalet, og fortalte i retten at han hadde regnet med en fem prosent sjanse for å overleve dette.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

I forbindelse med Utøya hadde han trent på å komme seg ut av en knipetangsmanøver der han ble omringet av to lag. Dette var for å simulere en konfrontasjon med politiets spesialpoliti som kom til Utøya.

- Jeg øvde på om man ble omringet av to Delta-lag, og da er det ikke noen mulighet for å overleve. Det var 100 prosent sjanse for å mislykkes, smilte Breivik

- Er dette noe å smile av? spurte Holden.

- Nei, det er ikke det, sa Breivik.

- Hvordan tror du at venner og familie av de på Utøya reagerer på at du smiler? sa Holden.

- De reagerer vel på den naturlige måten med sjokk og avsky. Jeg smiler ikke av det, men jeg smiler fordi jeg vet hva du vil, sa Breivik.

HTML EMBED

- Spilte 16 timer om dagen
Aktor har torsdag forlatt konflikten rundt Knights Templar og begynt å snakke om Breiviks liv fra 2006.

Breivik hadde avviklet sine selskaper og flyttet hjem til mor. I to safer på rommet skal han ha hatt 300.000 kroner. Han hadde også investert cirka 700.000 kroner i ulike selskaper - investeringer som ikke alltid gikk like bra.

Det siste selskapet hadde gått konkurs. Dette var selskapet som solgte falske diplomer, og som Breivik hadde tjent gode penger på.

- Jeg hadde hele livet drømt om å ta et sabatsår og spille World of Warcraft, fortalte Breivik i retten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

- Jeg vil ikke kalle det et voldelig spill. Det er et fantasispill som ikke er voldelig i det hele tatt. Det er et strategispill hvor du samarbeider med andre for å overkomme utfordringer, sa han.

16 timer om dagen brukte Breivik foran datamaskinen. Den nyttårsaftenen droppet Breivik vennene og spilte 17 timer istedenfor.

Svein Holden reagerte på dette og spurte hvorfor Breivik forlot det sosiale livet til fordel for et spill.

- Setter meg i et dårlig lys
- Jeg skjønner hvor du vil hen. Du forsøker å legge vekt på ting som skal sette meg i et dårlig lys og det har jeg stor forståelse for, men det er viktig å se helheten, sa Breivik, og fortsatte:

- Venner og familie var sjokkert. I denne perioden forberedte jeg meg på en aksjon, og å opprettholde kontakten med venner var ikke prioritert.

- Jeg visste jo at det skulle komme en aksjon og da ville det være uhensiktsmessig å ha folk for nær meg, sa han.

Til moren derimot fortalte han at han var spillavhengig.

- Jeg kunne jo ikke si til mamma at jeg skulle sprenge meg i luften om fem år, derfor spilte jeg på at jeg var spilleavhengig, sa Breivik i retten torsdag formiddag.

Nettavisen følger utspørringen av Breivik i retten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.