Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg kunne ligget på likhuset nå

Foto: Olav B. Alfsvåg/Privat
Sist oppdatert:
En automatisk sikkerhetsbom ble utløst uten forvarsel. - Hadde jeg fått bommen i ansiktet, hadde jeg ikke sittet her nå, sier Per Bjordal.

(iBergen.no) Søndag kveld kom Per Bjordal, kona Elzbieta og deres tre barnebarn kjørende i denne Opel Zafiraen gjennom Bømlafjordtunnelen.

Bommen utløst
Etter å ha lagt 7888 meter med tunnel bak seg, nærmet familien seg utgangen av tunnelen på Sveio-siden. Samtidig, lenger nede i den undersjøiske tunnelen, hadde noen trolig løsnet et brannslukningsapparat fra tunnelveggen.

Det utløste en automatisk bom ved tunnelutgangen, som skal stenge inngående kjørefelt og forhindre trafikk inn til tunnelen dersom brann oppstår.

- Plutselig sa det bang!
Men den automatiske sikkerhetsbommen var isteden svært nær ved å bli Bjordals bane.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

- Det er tre felt ved tunnelåpningen, ett som går inn i tunnelen og to som går ut. Jeg var i ferd med å gjøre en forbikjøring og kjørte i det midterste feltet. Farten var vel rundt 80 km/t. Plutselig sa det bare bang og alt ble helt svart, forteller 61-åringen til iBergen.no.

For Bjordal så aldri bommen, som bare er merket med en refleks på den siden som vender inn mot tunnelen. Med en voldsom fart hadde bommen ifølge øyenvitner svingt inn over veibanen akkurat idet familien kom kjørende. Bommen strakte seg også ut i forbikjøringsfeltet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Med kona i passasjersetet og tre sovende barn i baksetet smalt Bjordal rett inn i bommen. Hele frontruten ble smadret og deler av taket skrelt av.

- Bilen fortsatte videre cirka 50-70 meter mens jeg var bevisstløs. Da jeg våknet til fikk jeg bremset helt opp. Jeg skjønte ikke hva som hadde skjedd og forsøkte å få start på bilen igjen. Ungene i baksetet sov, men ble veldig redde da de våknet, sier Bjordal.

Til sykehus
Ved tunnelen sto en kø med biler som ventet på at tunnelen skulle åpnes igjen. Et ektepar fra køen kom løpende til ulykkesbilen og fikk tatt hånd om familien.

Bjordal ble sendt til sykehus med ansikt- og nakkeskader, og måtte tilbringe natten på sykehuset. Kona og barnebarna slapp unna med skrekken.

- Hadde endt på likhuset
- Da bommen traff bilen var jeg i ferd med å kjøre over i høyrefeltet igjen. Det var jo utrolig flaks, for hadde jeg fått bommen i ansiktet ville jeg nok ikke sittet her nå. Jeg hadde nok ligget på likhuset, sier Bjordal, som ble skrevet ut av sykehuset mandag. Undersøkelser med CT-skanning viste ingen skader.

I etterkant av ulykken har politiet opprettet full gransking av sikkerhetsbommen som kunne ha blitt en dødsfelle.

- Vi vet ikke om det kan ha vært en teknisk feil eller om noen urettmessig har vært inne i et skap og flyttet ut et pulverapparatet. Disse apparatene er bare ment å brukes i nødtilfeller og hvis det er blitt fjernet som en spøk er det i så fall straffbart, sier politioverbetjent Egil Espeland ved Stord lensmannskontor.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

- Vi beklager
I tillegg har politiet bedt Statens vegvesen, som er ansvarlig for bommen, om å utrede ulykken. Byggeleder Nils Roar Holgersen legger seg helt flat etter ulykken.

- Ja, det er jo ingen tvil om at vi beklager dette. Det kunne gått mye verre enn det gjorde. Vi må få reparert denne bommen og kuttet den slik at den ikke går over i motsatt kjøreretning. At dette ikke er den rette typen bom sier vel nesten seg selv, sier han.

Lover ikke erstatning
Nå vurderer familien Bjordal å kreve erstatning fra Vegvesenet for den totalskadde bilen. Men Holgersen vil ikke love noe mer enn en beklagelse i denne omgang.

- Nei, det vil jeg ikke uttale meg om, avslutter han.

Les flere nyheter på iBergen.no

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!