*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg kunne tatt grep for lenge siden

OVERVEKT: Ann-Kristin Emilsen Lundesgaard venter på slankeoperasjon. Foto: Romerikes Blad

Ann-Kristin Emilsen Lundesgaard (26) veier 150 kilo og mener hun selv har mye av skylden for overvekten.

01.07.14 13:45

- Jeg har prøvd alt som kan prøves for å gå ned i vekt. Trening, omlegging av kostholdet og ulike slankekurer. Det har virket litt der og da, men om man slutter så er man tilbake ved utgangspunktet. Nå er en operasjon det eneste som kan hjelpe meg, sier Ann-Kristin Emilsen Lundesgaard til Romerikes Blad.

Romerikes Blad møter henne hjemme på Fosser i Aurskog-Høland. Herfra deler hun ofte sine tanker om kampen mot kiloene med resten av verden, via bloggen sin på nettet.

Etter at hun i september fikk innvilget fedmeoperasjon, har mange innlegg handlet om hvordan hun håper livet blir når kiloene forsvinner.

Veide over 170 kilo

26-åringen har slitt med overvekt helt siden ungdomsårene. På det meste har hun veid langt over 170 kilo. Nå viser vekten stabilt 150.

- Jeg var normalt slank da jeg var liten, men ble etter hvert litt smålubben. Fra ungdomsårene, da det var «kult» å skulke gymmen, ta ei pølse på hjørnet eller å ta en fest, har det bare ballet på seg, forteller Ann-Kristin.

Nå er bloggeren lei av å føle at hun blir sett ned på i samfunnet.

- Man hører kommentarer som «se, så tjukk hun er», og får mange stygge blikk. Jeg synes det er vondt, og blir såret og lei meg. Samtidig føler jeg at det er min egen skyld, fordi jeg har latt overvekten gå så langt, forteller Ann-Kristin.

- Mener du det er din egen skyld at du er overvektig?

Klikk på bildet for å forstørre.

BLOGGER: Ann-Kristin Emilsen Lundesgaard har egen blogg der hun skriver om vektkampen. Foto: Romerikes Blad

- Ja, jeg kunne tatt grep for lenge siden, fastslår hun.

- Hvorfor har det blitt som det har blitt?

- Det er et vanskelig spørsmål. Dårlige spisevaner er en del av det. Før spiste jeg bare ett eller to måltider om dagen. Det var normale porsjoner, med frokost og middag, men det førte til at jeg fikk veldig dårlig forbrenning. I kombinasjon med at man ikke trener fører det til at man legger på seg, forklarer 26-åringen, som også trekker fram at hun er glad i søtsaker.

- Sjokolade er min verste fiende. Brus, potetgull og annet godteri kan jeg klare meg uten, men sjokolade er et must. Jeg vet at det ikke er bra, og klarer å la være å spise sjokolade. Men da blir jeg sur og grinete, for det er så godt med den lille sjokoladen. Det blir som en avhengighet. Å motstå fristelser, er en stor utfordring, forteller hun.

Les også: Kun sykelig overvektige får fedmeoperasjon

- Får skyldfølelse

I mediene er det konstant fokus på kroppsidealer, og debatten om livsstil og overvekt raser. Ann-Kristin mener mange har et forvrengt syn på overvektige.

- Man får litt skyldfølelse noen ganger. For eksempel hvis en tynn, fin dame sitter på tv og snakker. Det virker mye enklere for henne, som er tynn, å si negative ting om overvektige. Det er sant at mange overvektige er skyld i det selv, det merker jeg på meg selv, men noen er overvektige på grunn av sykdommer eller arv, og kan ikke noe for det. Jeg reagerer på at man ofte drar alle overvektige over en kam.

- Hvorfor vil du blogge og fortelle om problemene dine?

- Jeg liker å være åpen og ærlig, og vet om mange som sliter med tilsvarende problemer. Håpet er at de kan dra nytte av min historie, sier Ann-Kristin.

LES MER: Her utføres det fedmeoperasjoner

Vanskelig vurdering

I år skal 26-åringen gjennomgå en gastrisk bypassoperasjon ved Bærum sykehus. Det medfører innsnevring av magesekken og omkobling av tynntarmen, for at hun skal spise mindre, bli fortere mett og gå ned i vekt.

Dato for operasjonen blir satt etter at hun har gjennomført et obligatorisk åtteukers kurs for å endre livsstil.

- Kurset starter 8. januar, og handler om nye spise- og treningsvaner. Nå føler jeg meg klar til å begynne mitt nye liv. Jeg har mange planer for hva jeg skal gjøre når jeg går ned i vekt. Det å gå i en hvilken som helst butikk og kjøpe klær i normale størrelser gleder jeg meg til. Og det å få mer orden på hormonene mine, så jeg og mannen min kan legge babyplaner etter hvert, sier Ann-Kristin.

- Hvordan kom du fram til at du ville søke om operasjon?

- Jeg har tenkt på det i mange år og lurt mye på om jeg gjør det riktige; vil det gå bra, og hva med komplikasjoner? Det er alltid en risiko. Men etter å ha prøvd «alt» annet, uten at det virker, bestemte jeg meg. Man vet hvordan ting er nå, men ikke hvordan det blir etterpå. Samtidig er det et spørsmål om jeg vil leve resten av livet som tjukk, og kanskje ikke leve like lenge, eller om jeg vil ta risikoen ved en operasjon og kanskje leve lenger og lettere, sier 26-åringen.

LES FLERE SAKER FRA ROMERIKES BLAD

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.