*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg liker ikke at folk synes synd på meg

GÅR AV: - Det er litt vemodig, men samtidig blir det godt å gjøre noe annet, sier Eskil Pedersen, som går av som AUF-leder i oktober.

AUF-leder Eskil Pedersen snakker ut om tiden etter 22. juli.

21.03.14 08:15

Torsdag varslet Eskil Pedersen at han går av som AUF-leder i oktober.

Pedersen synes det er litt vemodig, men han ser samtidig fram til å gjøre noe annet.

- Det er tradisjon for at en AUF-leder sitter i fire år, så det er ikke noe dramatikk i det, sier Pedersen til Nettavisen.

- Har tatt ekstremt mye tid
30-åringen har hatt en svært krevende lederperiode. Da massemorderen Anders Behring Breivik slo til på AUFs sommerleir på Utøya i 2011, ble alt endret.

- Det er klart at når en stor, men samtidig liten organisasjon som AUF rammes av et massivt terrorangrep, så sier det seg selv at det har tatt ekstremt mye av min tid, sier han.

Pedersen forteller nå åpenhjertig om tiden etter 22. juli-tragedien, som har definert hans tid som AUF-leder.

- Hovedoppgaven min siden da har vært å få AUF tilbake til det normale. Det tror jeg vi har lykkes med, at vi nå først og fremst jobber med politikk, sier han.

- Valgte å høre på kolleger
Men etter terrorangrepet kom også hets og drapstrusler.

- Det å oppleve at du får gjentatte og tydelige drapstrusler gjennom lang tid, i en tid hvor det allerede er intenst vondt fordi man bærer på en sorg over det som har skjedd med mennesker man kjente, er surrealistisk. Det går inn på en, sier Pedersen.

Særlig har han måttet tåle kritikk fordi han sammen med sju andre AUF-ere flyktet fra Utøya med «M/S Torbjørn» for å varsle politiet.

Til Dagbladet forteller han torsdag at han ble litt «blind» under flukten.

- På tidspunktet da angrepet skjedde befant jeg meg inne i det hvite hovedhuset, og jeg hadde ingen informasjon om hva som skjedde, hvor mange gjerningsmenn det var og om de visste hvem det var, forteller Pedersen til Nettavisen.

- I en slik kaotisk situasjon valgte jeg å høre på mine kolleger og politiet, som ga meg tydelig beskjed, legger han til.

- Det var for tidlig
- Er det noe du mener du burde gjort annerledes?

- 22. juli har vært en stor del av debatten de siste årene, og når man står midt i sentrum av debatten som leder av organisasjonen som ble angrepet, er det ikke alltid at man klarer å sette ord på ulike saker på en god nok måte, sier Pedersen.

Han sier at han hele tiden har vært sitt ansvar bevisst om at han skal sette ord på ting på vegne av mange.

- Jeg føler jeg har lykkes relativt bra med det, men det betyr ikke at jeg fra tid til annen sier ting jeg ikke burde sagt. Noen ganger føler man seg også litt mistolket, sier 30-åringen.

Pedersen sier han blant annet angrer på at de lanserte planene for nye Utøya rett etter rettssaken mot massedrapsmannen.

- Tilbakemeldingene fra flere av de berørte har vært at det var for tidlig. Det er jeg enig med dem i. Det var for tidlig, og derfor har vi tatt oss tid til en lengre prosess. Men intensjonen der og da var god, sier han.

- Det er ikke synd på meg
- Hvordan har du taklet all motgangen?

- Jeg har aldri satt pris på at folk synes synd på meg. Jeg føler ikke at det er synd på meg. Det som har vært vondt etter 22. juli er sorgen over venner som er blitt drept, det å tenke på mennesker som har mistet sine barn og det å håndtere at den organisasjonen jeg leder har blitt utsatt for noe som vanvittig som 22. juli. Det er det som er vondt, sier Pedersen.

Han sier at hans måte å takle stormen på, har vært å jobbe og tydelig si utad hva han mener.

- Får du fortsatt trusler?

- Jeg opplever at alt er roligere i dag enn det var de to første årene etter tragedien. Det var særlig når folk ble domfelt for å ha drapstruet meg, at det roet seg med drapstrusler, sier han.

- Jeg er åpen for mye
Nå venter en ny hverdag for Pedersen. Foreløpig står han uten planer.

- Akkurat nå har jeg ingen planer eller ideer, og jeg er åpen for å gjøre mye forskjellig. Både næringslivet og andre organisasjoner kunne vært spennende, sier Pedersen.

Han utelukker imidlertid ikke at det blir mer politikk på agendaen.

- Det betyr ikke at jeg ikke vil drive med politikk, eller at jeg ikke er engasjert. Men jeg har drevet med politikk i så mange år så det kan være nyttig å gjøre andre ting. Så kan det hende at jeg kommer til å jobbe mer med politikk i framtida, sier Pedersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.