*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg løy, og kommer ikke fra Somalia

Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Arbeiderparti-politiker Khalid Ahmed forteller hvordan han bevisst lurte norske myndigheter.

23.03.13 21:25

Det forteller han til Hamar Arbeiderblad, i et intervju der 37-åringen selv sier at han vil legge alle kortene på bordet etter over ti år med løgner.

Ap-politikeren ble et kjent navn i offentligheten da han mistet lillebroren Ismail Haji Ahmed på under terrorangrepet på Utøya sommeren 2011. Ahmed uttalte seg flere ganger i den offentlige debatten, og fulgte også rettssaken mot massemorder Anders Behring Breivik tett.

Han fikk også oppmerksomhet etter å ha postet det flere oppfattet som jødehets på sin Facebook-side, men beklaget i ettertid uttalelsen.

Ber om unnskyldning
Til Hamar Arbeiderblad sier Ahmed at han vil be om unnskyldning til alle han kjenner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jo E. Brenden

- Til alle jeg har hilst på. Til myndighetene og til kongefamilien som kondolerte meg da lillebroren min ble drept på Utøya. Jeg har i ti år båret på en hemmelighet og har svært dårlig samvittighet for det. Jeg har ikke snakket sant når jeg har sagt hvilket land jeg kommer fra. Jeg kommer ikke fra Somalia. Jeg kommer fra Djibouti, sier han til avisen.

Ble hentet av politiet
Khalid Ahmed har representert Arbeiderpartiet i fylkestinget i Hedmark, samt innehatt flere betrodde verv i AUF. Under politietterforskningen meldte han seg ut av Arbeiderpartiet og AUF.

Samme dag som han skulle møte i fylkestinget den 6. mars i år, ble han hentet av politiet og avhørt i flere timer om sitt opphav.

Tidligere har den profilerte politikeren stilt opp på flere intervjuer hvor han har fortalt om sin bakgrunn fra Somalia.

Løy om alderen
Sannheten viser seg å være en ganske annen:

I 2002 kom Ahmed sammen med familien til Norge. Fra Djibouti, hvor han opprinnelig kommer fra, til Frankrike og Italia, via Sverige, ankom familien Oslo S. Under asylintervjuet da han ankom landet løy han om flere ting. Han opplyste at han var født i 1979, ikke 1975 som er det korrekte årstallet, og at han var fra Somalia, ikke Djibouti. Han endrer også navnet sitt fra «Khaled» til «Khalid».

- Jeg er villig til å ta min straff og vil respektere den avgjørelsen norske myndigheter kommer med. Jeg er forberedt på fengsel, at jeg mister statsborgerskapet og at jeg mister oppholdstillatelsen, men jeg håper jeg slipper å bli utvist, sier han til avisen.

- Ferdig etterforsket
Ifølge politiadvokat Britha Røkenes ved seksjon for utlending og forvaltning i Oslo politidistrikt er saken ferdig etterforsket, skriver Hamar Arbeiderblad.

- Nå blir det opp til statsadvokaten å avgjøre tiltalespørsmålet, sier hun til avisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kristoffer Øverli Andersen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.