RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Larsen, Håkon Mosvold (NTB scanpix)

- Jeg lurte på om det var en dårlig spøk

Det ble en tøff og følelsesladet dag for alle de involverte da rettssaken etter det såkalte halloween-drapet startet i Oslo tingrett.

Oslo (NTB-Fredrik Ljone Holst): Både tiltalte og de fornærmede forklarte seg mandag.

Den første som forklarte seg var Marius Løken (24), som ble livstruende knivskadd natten til 30. oktober 2011. Da kom den drapstiltalte 23-åringen inn på Løkens rom i leiligheten de delte på Bislett. Han stikker i hjel en felles venn som er på overnattingsbesøk og angriper også Løken.

Til politiet har 23-åringen forklart at han hadde fått en åpenbaring og ville ta de andre to med seg og ta sitt eget liv for å kunne gjenfødes som en ny Jesus. Han er tiltalt for å ha drept Andreas Nilstad og for drapsforsøk på Marius Løken.

Døden nær
24 år gamle Løken har fortsatt synlige skader etter den natten for snart to år siden, en natt han så vidt overlevde. Ifølge tiltalen ville også Løken ha blødd i hjel dersom han ikke umiddelbart hadde fått medisinsk behandling.

I løpet av forklaringen forteller han om bestevennen, som alltid var rolig og reflektert – også når han hadde drukket.

- Han var også den som var flinkest til å tenke på økonomien, formen og kanskje si nei til en tur på byen av og til, forklarte Løken.

Det gjorde tiltalte også lørdag 29. oktober 2011, og Løken trodde kameraten lå og sov da han kom hjem sammen med en felles venn. Men litt etter klokken 2 kom tiltalte inn på Løkens rom og knivstakk kameraten som var på besøk.

- Var som en annen person
- Jeg lurte først på om det var en veldig dårlig spøk, men så så jeg kniven og at det var mye blod. Jeg sparket mot ham, og jeg tror han ble litt ustødig, forklarer 24-åringen.

- Jeg ropte til ham, men følte ikke at jeg klarte å nå inn til ham. Han var som en annen person.

Tiltalte ble funnet i bakgården med selvpåførte knivskader i halsregionen og på håndleddet. Løken ble holdt i kunstig koma i 11 dager før han våknet til beskjeden om at en kamerat var drept og en annen pågrepet for ugjerningen.

- Jeg våknet og kjente ikke igjen min egen kropp. Der og da var jeg en liten, skadet gutt som får beskjed om at han har mistet en av sine beste venner, og han er allerede gravlagt.

Mener han var psykotisk
Nettopp det at 23-åringen var «som en annen person» blir et sentralt tema i saken. Fire sakkyndige har kommet fram til at han var i en psykose, men en av dem mener tiltalte likevel er strafferettslig tilregnelig.

- Spørsmålet om tiltaltes tilregnelighet eller ikke tilregnelighet blir det sentrale punktet i denne saken, sa forsvarer Harald Stabell til NTB like før Oslo tingrett ble satt mandag morgen.

- Han erkjenner det faktiske, selv om han bare husker bruddstykker av det som skjedde. Han mener fortsatt at han må ha vært psykotisk under utførelsen av disse forferdelige handlingene, utdypet Stabell da han fikk ordet i retten. 23-åringen hadde røykt marihuana i tillegg til å drikke alkohol den skjebnesvangre kvelden, men tror ikke psykosen ble utløst av røykingen.

Ba om unnskyldning
Tiltaltes forklaring dreide seg mye om hans psykiske tilstand, både psykoselignende opplevelser før oktobernatten i 2011 og hvordan han har hatt det i tiden etter drapet.

På et tidspunkt ble det for mye for 23-åringen som ba om en pause. Da han kom tilbake, ba han om unnskyldning både til Løken og til Nilstads familie, samt til en nabo, som kom ut i trappen da han hørte Løkens skrik.

- Jeg er så forferdelig lei meg for det dere har måttet gå gjennom. Det gjør vondt hver dag. Unnskyld for alt, sa tiltalte, før han la til, henvendt mot naboen:

- Men jeg vil også takke deg. At du var i den oppgangen, bidro kanskje til å redde Marius Løkens liv. Det betyr utrolig mye for meg.

Løken på sin side sa at han og tiltalte ikke har hatt direkte kontakt siden knivangrepet, men at han til tross for det han har vært gjennom, ikke hater tiltalte.

- Jeg vet at den gutten jeg kjente, har et drap på samvittigheten. Da skal ikke jeg, som er i live, gå rundt og hate.

Kan dømmes til behandling
Det var mot slutten av forklaringen sin at tiltalte oppsummerte dagen. Da Stabell spurte om 23-åringen hadde noe mer å tillegge, svarte han:

- Nei. Det har vært en tøff dag.

Det samme gjentok Stabell etter at retten var hevet.

- Han er lettet over å være ferdig med denne dagen, som har vært veldig tøff. Både hans egen forklaring, men enda mer å høre de andre fortelle, forklarte Stabell til NTB. Han sa også at det har tynget hans klient at det har tatt så lang tid å få saken opp for retten.

- Derfor er han fornøyd med å ha kommet i gang: Det er satt av en drøy uke til saken, blant annet en hel dag til de psykiatrisk sakkyndiges forklaring.

Stabell varsler at han vil prosedere på frifinnelse fordi 23-åringen var psykotisk. Dersom han får medhold i det, må retten vurdere om 23-åringen skal dømmes til tvungent psykisk helsevern. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere