*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg måtte late som jeg hadde besvimt

Foto: (Politiet/Scanpix)

Flere av ekskjærestene til drepte Hans Rickard Strømner brøt sammen da de vitnet i retten. Slag, spark og drapstrusler var en sentral del av deres brutale hverdag.

06.09.12 09:49

OSLO TINGRETT (Nettavisen): To av de tidligere kjærestene til drepte Hans Rickard Strømner vitnet onsdag ettermiddag om sine samboerforhold. Begge kvinnene fortalte om psykisk vold, slag, spark og drapstrusler.

Drapstiltalte May Lene Christiansen (22) forklarte tidligere denne uken om hvordan hun i forholdet med Hans Rickard Strømner ble både psykisk og fysisk misbrukt.

- Han slo meg, sparket meg, truet meg og brukte ved en anledning belte (...) Han holdt aldri på mindre enn en time av gangen, sa den tiltalte kvinnen i retten på mandag.

Christiansen har innrømmet at hun tok livet av kjæresten med øks 10. juli i fjor, men nekter straffskyld og mener hun handlet i nødverge. Bestevenninnen (23) er tiltalt for medvirkning til drapet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Scanpix)

Slo, sparket og truet
Onsdag vitnet to av avdødes tidligere kjærester om perioden da de var i et forhold med Strømner. Begge brast flere ganger sammen i gråt og fortalte at de har forsøkt å fortrenge flere av de traumatiske episodene.

Den første ekskjæresten som inntok vitneboksen var i et forhold med avdøde i perioden fra januar 2007 til august 2008. Forholdet endte til slutt i en rettssak, der avdøde innrømmet grov voldsutøvelse og trusler.

Kvinnen fortalte at Strømner i starten av forholdet var grei å forholde seg til, men at ting raskt ble verre.

- Det tok ikke mange måneder før han begynte å være slem. Han slo, sparket og truet meg. Ved en anledning måtte jeg late som jeg hadde besvimt for at han skulle slutte å kvele meg, fortalte kvinnen gråtkvalt.

Hun fryktet flere ganger for sitt liv i løpet av det nesten to år lange forholdet.

- I tillegg til slag, spark og kveling var det mye psykisk vold. Han truet med å drepe meg og dyrene mine. Jeg opplevde han som en aggressiv person og det skulle ikke mye til for å provosere han. Jeg turde ikke fortelle noen om den fysiske og psykiske mishandlingen. Jeg var redd han skulle drepe meg, fortalte hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sørbø, Krister

Jaget i skogen
Kvinnen klarte til slutt og komme seg ut av forholdet. Dette skjedde etter at Strømner hadde hatt et raseriutbrudd der han jaget henne til skogs.

- Han jaget ut meg ut i skogen. Etter en stund ringte Rickard meg og lovet at han ikke skulle gjøre noe annet enn å knuse bilen min om jeg kom tilbake. Da jeg møtte han fortalte han at skulle han drepe meg når vi kom hjem. Heldigvis var det andre personer da jeg kom til huset. Jeg sa da at jeg skulle på toalettet , men ringte politiet.

Hun fortalte politiet hva hun hadde opplevd. De opprettet en anmeldelse og det ble rettssak.

- Etter forholdet ble slutt og han fikk en dom, så rørte han meg ikke. Han ringte meg mye og spurte om jeg kunne ta han tilbake, noe som aldri skjedde.

På spørsmål fra forsvarer Benedict de Vibe om hun kun beskrive voldsepisodene svarte kvinnen:

- Han har slått med flat og knyttet hånd, og kvalt og slått meg med ulike redskaper. Ved en anledning spurte jeg om han ville ha teskje eller spiseskje til cornflakesen sin. Da tok han cornflakesen og kastet den i senga, så kvelte han meg. Han slo meg mest mot hodet, men også mot resten av kroppen. På det meste mishandlet han meg i 2 - 3 timer, sa hun.

- Prøver å glemme forholdet
En annen ekskjæreste, som var i et forhold med avdøde da hun var 17 år gammel, fortalte om tilsvarende voldsepisoder.

- Jeg slo opp med Rickard i 2007. Han var voldelig, sa hun lavt.

Videre forklarte kvinnen at hun har forsøkt å fortrenge mest mulig av kjæresteforholdet med avdøde.

- Han slo og sparket meg, i tillegg til at han slo på andre ting rundt seg. Jeg husker at han dyttet meg utenfor en terrasse. Da jeg lå nede på gressplenen sparket og slo han meg. Ved en annen anledning skallet han meg, fortalte hun.

- Så har du ingenting positivt å si om forholdet? Dere var jo sammen i lang tid, spurte statsadvokat Bjørn Kristiansen.

Nei, jeg har faktisk ingenting positivt å si om han, svarte kvinnen kontant.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

- Ikke reelle drapstrusler
Nestleder Are Molund i Voksenliv, et institusjonstilbud til barn og ungdom i alderen 12-18 (23) år, hadde et helt annerledes inntrykk av avdøde Hans Rickard Strømner. I løpet av en periode på i underkant av to år hadde han jevnlig kontakt med avdøde.

Molund fortalte om en ensom og engstelig ung mann som trengte masse anerkjennelse, i tillegg til å bli sett, hørt og forstått.

- Han var engstelig og hadde et enormt behov for anerkjennelse. I tillegg fremsto han som en umoden, men ærlig fyr med sterk rettferdighetssans. Han hadde liten omsorgsevne, men stor omsorgsvilje, fortalte han.

Til tross for at Molund visste at Strømner hadde slått flere av sine kjærester flere ganger, blant annet drapstiltalte May Lene Christiansen, mener han det er utenkelig at den avdøde 23-åringen behandlet sine kjærester like brutalt som flere av dem har fortalt i vitneboksen.

Han mener drapstruslene de tidligere kjærestene har fortalt at de ble utsatt for aldri var reelle, men en måte avdøde kommuniserte på.

- Han truet meg og andre kollegaer på samme måte mange ganger. Dette var en måte han kommuniserte på. Han kunne for eksempel ringe meg og si han skulle drepe meg om jeg kom opp i leiligheten. Da skjønte jeg at jeg måtte snu bilen og dra til han. Jeg var aldri redd for han selv om han truet med å drepe meg mange ganger, fortalte Molund.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.