RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen Paul Weaver)

- Jeg måtte spy flere ganger

Sist oppdatert:
Fotballfrue fikk seg en overraskelse da hun sjekket datostemplingen på det hun hadde spist.

(SIDE2): - Jeg ble skikkelig kvalm, og følte meg utrolig dårlig. Det kom veldig plutselig søndag kveld, og jeg skjønte ikke hva som gjorde at jeg ble syk, forteller Caroline Berg-Eriksen, bedre kjent som Fotballfrue, til avisen varden.no.

- Ble kvalm
25-åringen ble plutselig syk søndag, men skjønte ikke før ved frokosten mandag hva det var som hadde fått henne så dårlig. Synderen viste seg å være en «Snøfrisk»-ost som hadde gått ut på dato, skriver hun på bloggen sin.

- Som sagt kom kvalmen relativt kjapt, og jeg måtte spy flere ganger.

Datomerkingen på osten viste nemlig at den hadde gått ut på dato 12. april.

Type datostempling
Ernæringsfysiolog Ellen-Margrethe Hovland i melk.no har tidligere fortalt Side2 at det er forskjell på datomerking av typen «siste holdbarhetsdag» og «best før». Egg er spisende i flere måneder etter datostempling, mens fastost er bedre jo nærmere datoen den kommer. Melk skal man derimot være forsiktig med, det samme gjelder fersk fisk, kylling og kjøttfarse.

- Da skal man være forsiktig med å bruke dem etter at holdbarhetsdatoen har gått ut. Dette gjelder også for eksempel melk. Matvarer som ikke anses som lettbedervelige merkes med «best før». Dersom matvaren oppbevares riktig, er best før-datoen en garanti fra produsenten på at varen fremdeles har 100 prosent av kvaliteten sin i behold. Dermed vil varen være fullt spiselig også en stund etter «best før»-datoen! Dette gjelder for eksempel yoghurt, rømme og ost, sier Hovland.

Oppbevaring av meieriprodukter
Når det gjelder meieriprodukter er det også viktig at de oppbevares mellom 0-4 °C, hele tiden. Antall ganger og varigheten matvaren oppbevares i høyere temperatur, påvirker holdbarheten.

Berg-Eriksen sier det til nå har vært ektemann Lars-Kristian som stort sett har vært den som har sjekket datostemplingene på matvarer, men at hun nå skal bli flinkere til å sjekke selv også.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere