*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg mistet 18 slektninger

Foto: Scanpix

Jules Schelvis (88) er vitne i den siste store rettssaken fra nazitiden.

22.12.09 23:15

En overlevende fra dødsleiren Sobibor, Jules Schelvis, hevder at ukrainske fangevoktere var langt verre enn de fryktede SS-soldatene.

Det fortalte han tirsdag i München i rettssaken mot den ukrainskfødte John Demjanjuk, som er tiltalt for medvirkning til 29.000 drap på jøder.

Les også: John (88) er tiltalt for 29.000 drap

Demjanjuk står tiltalt for å ha vært fangevokter ved Sobibor i Polen under andre verdenskrig. Han ble utlevert fra USA i mai måned og står nå tiltalt i det som trolig blir den siste store rettssaken fra nazitiden.

Schelvis, som er fra Nederland, forteller til retten at han ble deportert til dødsleiren i Polen i 1943 sammen med en rekke slektninger. Han forteller at 18 av hans nære familiemedlemmer, inkludert kona Rachel, aldri kom ut fra leiren i live, melder nyhetsbyrået AP.

Som sild i tønne
Schelvis forteller også om den 72 timer lange kjøreturen fra Nederland til dødsleiren Sobibor.

- Vi var presset sammen som sild i tønne. Alt vi visste var at vi skulle østover, forteller han.

Deretter ble kvinner og menn atskilt av en SS-soldat ved ankomst til leiren. En annen SS-mann sorterte ut de sterke, unge mennene, og Schelvis fikk lov til å bli med denne gruppen ettersom han var frisk og snakket tysk.

Gruppen ble deretter satt til å gjøre straffarbeid ved en annen leir, Dorohucza, som ligger et stykke unna Sobibor. Det var her han kom i kontakt med de ukrainske fangevokterne.

- Vi visste at de ukrainske fangevokterne var verre enn SS-soldatene, sier Schelvis til retten.

Han skal blant annet ha vært vitne til likvideringer av to jøder gjennomført av ukrainere.

- Da skjønte vi at de var verre enn de andre, sier Schelvis.

Schelvis var i en rekke forskjellige konsentrasjonsleirer før han til slutt ble løslatt på slutten av krigen.

- Meldte seg frivillig
Demjanjuk, som er alvorlig syk, ble trillet inn i rettssalen på en båre tirsdag og holdt øynene lukket gjennom hele dagen.

Det finnes ingen overlevende som faktisk kan vitne mot Demjanjuk sine handlinger i dødsleiren. Men aktoratet argumenterer med at Demjanjuk var en del av drapsmaskineriet til nazistene, ettersom han var en fangevokter i dødsleiren.

Videre hevder påtalemyndigheten i München at Demjanjuk meldte seg frivillig til å tjenestegjøre som fangevokter etter å ha blitt tatt i fange av tyskerne i 1942. Demjanjuk benekter at han var fangevokter og hevder han tilbrakte mesteparten av tiden i fangeleirer.

Rettssaken mot Demjanjuk tar en pause over julen, men fortsetter 12. januar. Det er ventet at rettssaken vil vare fram til mai måned. Han risikerer en fengselsstraff på 15 år hvis han blir dømt.

Dømt til døden i Israel
Allerede i 1988 ble Demjanjuk dømt til døden i Israel etter at Holocaust-overlevende hadde identifisert ham som «Ivan den grusomme» – en fangevokter ved dødsleiren Treblinka.

89-åringen ble utlevert til Israel i 1986 da amerikanske myndigheter trodde han var den beryktet nazist-fangevokteren.

Men Israels høyesterett omgjorde dommen da nye dokumenter fra tidligere Sovjetunionen antydet at «Ivan den grusomme» antakelig var en annen mann, og etter syv år i varetekt ble han frikjent.

Men i mars utstedte påtalemyndigheten i München en arrestordre på Demjanjuk for medvirkning til drap på tusenvis av jøder ved en annen fangeleir.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag