RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg nekter å gi pengene til staten

Foto: André Clark Utvik (NA24)
Sist oppdatert:
- Det kan ikke være slik at man må gjette seg frem til hva som er lov, sier milliardær Arne Fredly.

Mandag morgen braker det løs i Oslo tingrett.

Staten har gått til sivilt søksmål mot Arne Fredly, som ved siden av Øystein Stray Spetalen, er Norges mest vellykkede aksjetrader i nyere tid. Ifølge Kapital er Fredly god for 1,6 milliarder kroner.

Staten ved Finanstilsynet mener Fredly og hans selskap har tjent over fem millioner kroner på såkalt «udekket short salg».

- Det må være lov å stille spørsmålet om hvorfor det er Finanstilsynet som kjører denne saken og ikke Økokrim, sier Arne Fredly til Nettavisen NA24.

- Hvorfor det?

- Det er åpenbart at Økokrim ville henlagt denne saken, sier Fredly.

- Dette er et grunnløst sivilt søksmål fra staten, som hverken har rettslig grunnlag eller lovhjemmel. Alle er enige om at forutsigbare lover er et grunnleggende prinsipp i rettsstaten, og at de ikke skal ha tilbakevirkende kraft. Det kan ikke være slik at man må gjette seg frem til hva som er lov, sier Fredly.

- Jeg spiller med helt åpne kort og er villig til å svare på alle spørsmål i denne saken, noe jeg har vært helt siden starten, fortsetter Arne Fredly.

Satset på aksjefall
Finanstilsynet mener at Arne Fredly har solgt aksjer i det børsnoterte seismikkselskapet RXT, uten å ha tilgang til aksjer å selge. Det kalles udekket short salg. Skal man shorte, må man i utgangspunktet låne aksjer av noen som eier aksjer, før man legger inn en salgsordre.

Short salg er en måte for investorer å kunne tjene penger, selv om en aksje faller. Du selger aksjen feks for 10 kroner og kjøper aksjen etter tre måneder for åtte kroner. Da har du tjent to kroner på handelen, minus et lite gebyr til de som har lånt deg aksjene samt kurtasjen.

RXT var våren 2010 et selskap i krise, og flere investorer mente at selskapets aksje på Oslo Børs skulle falle, inkludert Fredly. Selskapet gjennomført en finansiell restrukturering som omfattet emisjon av aksjer gjennom kontantemisjon og konvertering av obligasjonsgjeld.

Som følge av store og vedvarende leveringsproblemer av RXT-aksjer i april 2010, iverksatte Finanstilsynet undersøkelser, som ifølge tilsynet skyldtes at flere investorer startet å selge RXT-aksjer som de ville få levert i forbindelse med emisjonen i selskapet, men før aksjene var levert på investorenes aksjekonto.

Nekter å gi bort gevinsten
Finanstilsynets mener at investorene forsto, eller burde forstått, at de med stor sannsynlighet ikke ville få aksjene til rett tid.

- Fordi jeg nekter å gi fra meg en aksjegevinst til staten, sier Fredly.

- Vi er ikke uenige om fakta, men når det gjelder jussen, er vi fullstendig uenig. Dette er fin juss og veldig tung materie. Et av hovedproblemene jeg har, er å få journalister til å forstå saken. Senest søndag sendte NTB ut en artikkel, som var fullstendig missvisende om av hva saken dreier seg om, sier Fredly.

Fredly påpeker at hans gevinst i forbindelse med RXT-salget ikke har påført staten én krone i tap, og det er heller ingen andre som hevder de er blitt påført noe økonomisk tap, ifølge investoren.

- For å slippe alt styret med denne saken, kunne jeg selvsagt valgt å gi etter for kravet, men for meg blir dette et spørsmål om rett og galt. Man skal ikke finne seg i hva som helst, selv om motparten heter Staten, sier Fredly.

- Jeg møter enhver som vil diskutere søksmålet til debatt, hvor som helst og når som helst, sier Fredly.

Investoren er frustrert. I over to år har han forsøkt å få Finanstilsynet i tale.

- Jeg har stilt Finanstilsynet en rekke viktige spørsmål siden saken startet, men tilsynet har ikke løftet en finger på å besvare dem, sier Fredly.

- Hvorfor det, tror du?

- Det virker på meg at de mangler svar. Underveis har de vinglet veldig og endret mening flere ganger på sentrale spørsmål, sier Fredly.

- Det er fremdeles et mysterium hva staten egentlig mener. Nå er det nesten slik at jeg gleder meg til å komme igang med rettssaken, om ikke annet for å høre hva de mener jeg eventuelt skulle ha gjort annerledes, sier Fredly.

Punkter som Fredly mener er viktig:

Denne saken ble grundig sjekket opp på forhånd. Spørsmålet ble tatt opp med blant annet flere meglersjefer, jurister og compliance-avdinger. Til og med Finanstilsynet ble kontaktet.

Absolutt alle mente det samme: Det eksisterte ikke noe forbud mot udekkede shortsalg blant investorer. Dette ble dessuten bekreftet i gjentatte intervjuer av daværende seksjonssjef i Finanstilsynet, Eystein Kleven.

Videre sto det svart på hvitt i i forarbeidene til den nye loven, at det måtte en lovendring til å for å kunne sanksjonere mot investorer. Hvorfor i alle dager skulle politikerne ellers bruke tid på å utforme en ny lov? For ordens skyld: Alle er enige om at den nye loven ble innført etter det aktuelle tidspunktet.

Man bør være klar over at staten aldri noensinne har reagert på dette tidligere, til tross for at det har skjedd titusenvis av ganger. Heller ikke i Sverige, hvor jeg gjorde handlene, har dette noen gang vært et tema.

Et annet viktig spørsmål er hvorfor staten bestemte seg for å gå etter bare seks av investorene, enda det ifølge Finanstilsynet var 21 som hadde gjort nøyaktig det samme. Hvis motparten mener å ha krav på gevinsten fra seks av oss, er det i så fall veldig spesielt at de andre har fått beholde sin gevinst.

Norges råeste hus

I boken «Perler ved Oslofjorden» tar forfatterne Helge Meland (57) og Tor Inge Vormedal (51) for seg de flotteste eiendommene langs Oslofjorden, og rangerer dem etter antatt verdi.

Topplassen går til Fornebuveien 58, som eies av Fredly. Det blir verdsatt til hele 220 millioner kroner.

Forfatterne skriver om huset:

«Landets mest verdifulle strandeiendom, Munkebakken, ligger på Fornebu, og er stort som et utenlandsk slott. Hovedbygningen sto ferdig i 1918 og er på drøyt 2.000 kvadratmeter. Det er en av datidens mest kjente ariktekter, Arnstein Arneberg som har tegnet bygget i renessansestil. Munkebakken er omgitt av en av landets vakreste parker, på nesten 80 mål, og strandlinjen er på 500 meter.»

Arne Fredly solgte eiendommen til Kjell Inge Røkke for 155 millioner kroner, men angret, og kjøpte den tilbake for 175 millioner kroner i 2007.

Siden har Monaco-baserte Fredly, som bruker Munkebakken som et slags sommerpalass, lagt ned flere titalls millioner i oppussing av stedet.

LES HELE SAKEN OM NORGES RÅESTE HUS HER:

I august 2011 inviterte finansmannen Arne Fredly 300 gjester til å innvie herligheten etter oppussingen. Til stede var blant annet Øystein Stray Spetalen, Julie Bortkorb, Thor Hushovd, Petter og Henning Solberg, Bjørn Dæhlie, Arne Hjeltnes, Aksel Hennie og Tone Damli Aaberge

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere