- Jeg pleier å våkne mange ganger

Hun ble et ansikt for asylbarna i Norge. Så ble familien tvangsreturnert. Hør Neda (12) fortelle om det nye livet i et for henne fremmed land.

04.02.14 15:57

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=bcUmW1haUJFeOpRnFMUCULYy21pbaNltHuSZa3_A-q7i5KbEkCR1h6ki0X7m_hH0VI8T-7zMKLhOY951fv_pPDQxh6-jv5feVLYjzAQ-mqgpE4sOK5ei9g&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

OSLO (Nettavisen): Etter ti år i Norge ble Neda og familien tvangsreturnert til Jordan og grensebyen Irbid, nær krigen i Syria. Den tolv år gamle jenta forteller at hun hører bomber om natten og at det gjør henne redd.

- Jeg pleier å våkne mange ganger, sier hun i videointervjuet Nettavisen her presenterer.

Det er skribenten Kari Gellein og fotograf Tine Poppe som har besøkt Neda og familien i Jordan, sju måneder etter at familien ble tvangsreturnert.

Se det eksklusive intervjuet med Neda over artikkelen.

I videointervjuet sitter Neda i familiens leilighet i Irbid i Jordan og forteller hvordan hun har det, sju måneder etter at familien ble tvangssendt ut av Sandnes og Norge etter en rekke avslag på søknader om opphold og begjæring om omgjøring av avslag.

I intervjuet forteller Neda på sin klingende sandnesdialekt om vanskeligheter med språket og at hun ikke har noen venner på skolen.

- De synes det er rart at jeg ikke er så flink til å snakke, skrive og lese arabisk på skolen. De pleier å le og sånn, sier hun.

- I Norge var det alltid kjekt å være på skolen og med venner. Her er det ikke noe kjekt, bare dårlig.

På Skype med venner i Norge
Hun forteller at hun har kontakt med vennene i Norge via Skype.

- De pleier å spørre hvordan jeg har det, så spør de om skolen og sånn, sier hun.

Foto: Tine Poppe

- Våkner om natta
Irbid ligger mot grensen til Syria og er en by som nå er sterkt preget av flyktningestrømmen derfra. Neda forteller at hun flere ganger har hørt bomber om natten og at det gjør henne redd.

- Jeg pleier å våkne mange ganger, sier hun i intervjuet.

Hun forteller videre at faren ikke har arbeid og at de ikke har senger i leiligheten de bor i. De sover på gulvet på madrasser.

I 2012 kom Gellein og Poppe med boka «Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg», som handlet om lengeværende barn i norske asylmottak. Et av disse barna var den da elleve år gamle Neda, som bodde på Norges største asylmottak på et tidligere psykiatrisk sykehus i Dale i Sandnes kommune.

Nedas foreldre kom til Norge september 2003. De søkte asyl og fikk avslag fra UDI i november 2004. Norske myndigheter mente foreldrene ikke hadde lagt alle kort på bordet når det gjaldt identitet og hvor de kom fra. De oppga at de var statsløse palestinere fra irak da søknaden ble levert. Senere erkjente de at de var jordanske statsborgere og var bosatt i Irbid før de kom til Norge. Der var også der de eldste barna, Neda og Nael ble født i henholdsvis 2001 og 2002.

I juni i fjor, etter ti år i Norge, måtte Neda si farvel til klassekamerater og venner i Sandnes. Hun og familien ble satt på flyet til Irbid.

SJU MÅNEDER ETTER: Sju måneder etter tvangsutsendelsen, møtte Kari Gellein og Tine Poppe Neda og familien i Jordan. Neda forteller at gleden over å ha vunnet i rettssaken raskt ble til en skuffelse igjen da hun skjønte at de likevel ikke kunne reise tilbake til Norge. Foto: Tine Poppe

Vant i tingretten, men fikk likevel nei
Familiens advokat Arild Humlen brakte det siste avslaget fra Utlendingsnemnda (UNE) inn for Oslo tingrett onsdag 30. oktober. På telefon fra Damaskus vitnet Neda selv i retten.

I tingretten tapte UNE saken fordi det etter rettens mening ikke gikk fram av UNEs beslutning at den eldste sønnens helsemessige forhold var vurdert. UNEs vedtak ble dermed kjent ugyldig på grunn av mangelfull begrunnelse.

Familien Ibrahim og deres støttespillere gledet seg, men gleden ble kortvarig. UNE anket ikke saken, men fattet like før ankefristen et nytt vedtak som slo fast at Neda og familien ikke får asyl i Norge. For familien i Jordan var det et hardt slag.

- Jeg ble skikkelig glad da jeg fikk høre at vi vant rettssaken. Så ble jeg skikkelig trist da jeg hørte at vi måtte vente enda lenger, sier Neda i intervjuet.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=bcUmW1haUJFeOpRnFMUCULYy21pbaNltHuSZa3_A-q7i5KbEkCR1h6ki0X7m_hH0VI8T-7zMKLhOY951fv_pPDQxh6-jv5feVLYjzAQ-mqgpE4sOK5ei9g&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

UNE-direktør Ingunn-Sofie Aursnes uttalte dette til Nettavisen da nemnda hadde fattet et nytt vedtak i desember i fjor.

- Oslo tingrett var enig med UNE i at det ikke var i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjon å sende familien til Jordan. Retten uttalte også at dommen ikke innebar at familien gis lovlig opphold i Norge.

Foto: Tine Poppe

Forbereder ny sak
Før jul bekreftet Arild Humlen at han skal forberede ny sak for familien.

- Det er riktig at støttegruppen har vært i kontakt med Nedas familie, og at de har gitt uttrykk for at de ønsker å føre saken på nytt, sa advokat Arild Humlen til NTB.

Nettavisen har ikke lykkes å få tak i Arild Humlen for en kommentar tirsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag