RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg presset mor mer og mer

Foto: Roald Berit (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Bjarte Baasland var desperat og utnyttet morens blinde tillit. - Hun burde vært mer kritisk, sier han.

Torsdag kom boken om bedrageritiltalte Bjarte Baasland (35): «Petter Pilný», skrevet av forfatter Håvard Rem.

Les også: - Jeg vant 500.000 på start
Les også: - Jeg spiste 3.000 måltider alene
Les også: - Håper mor beholder helsen

Der forteller 35-åringen at han det siste året ikke har hatt noe direkte kontakt med foreldrene Ernst og Bodhild Baasland.

- Overdreven tillit
«Men vi holder hverandre gjensidig oppdatert via familie og advokater,» skriver han.

Om rollen til sin mor, som også er siktet i saken, skriver han:

«Som mor har man overdreven tillit til sine barn. Dermed lar man også tvilen komme tiltalte ekstremt til gode,» forteller sønnen.

Han innrømmer at moren burde vært mer kritisk til hans «it-investeringer»:

- Det knekte henne
«I ettertid ser jeg jo at hun burde vært mer kritisk, men det bør være mulig å forstå tankegangen hennes. Rent menneskelig. Hun var villig til å gjøre alt for barna sine. Slik har det vært hele tiden.»

Våren 2008 merket han at morstilliten dabbet av:

«Mest fordi hun ble så presset av sin fetter. Utover våren prøvde han å presse henne til å fortelle om situasjonen til min far. Det gjorde at hun ble mer og mer innesluttet og dårlig. Slik jeg husker det, har de aldri holdt noe skjult for hverandre tidligere. Det var nok det som knekte henne. (...) Til slutt ble det for mye.»

Presset mor mer og mer
Sønnen forteller om hvordan han presset sin mor:

«De siste lånene fra familien var noe hun ordnet fordi jeg presset henne mer og mer. Hun ville ikke gjøre det, men hun følte at hun ikke hadde noe valg», forteller han i boken.

Sønnen tror moren, i likhet med ham selv, flyktet inn i håpet om at det neste lånet skulle redde deres problemer.

Truet med selvmord?
Forfatter Håvard Rem spør Baasland om hvor mye han presset moren og konfrontere ham med at faren har antydet trusler om selvmord.

«Det som er greia, er at jeg etter hvert presset henne enda hardere på at jeg ikke så noen fremtid i Norge hvis ikke lånene kom i orden. Overfor min mor, som gjerne ville ha meg hjem, var det et sterkt pressmiddel.»

Han fortsetter:

«Jeg ble sikkert mer og mer desperat og sa at jeg ikke så noen fremtid hjemme og at jeg heller ikke så noen fremtid der jeg var, og at jeg måtte synke under jorden eller et eller annet.»

- Ingen konkrete planer
Sønnen sier imidlertid at selv om han forstår at ordene kunne oppfattes som suicidale, så var ikke det hans tanke.

«Jeg var aldri konkret overfor henne. Og i mine egne tanker hadde jeg aldri konkrete planer om å gjøre noe,» presiserer han.

Men han forstår at en mor tolker dette annerledes:

«Men det var jo sant det jeg sa, at man måtte flykte eller gå under jorden hvis det faktisk kom for en dag, det som var blitt gjort. Det var mer et uttrykk for noe sånt, men jeg kan se at hun kunne tolke det som at sønnen hennes da ville forsvinne for henne. Og det ville hun selvsagt gjøre alt som sto i hennes makt for å unngå.»

- Hun ville gjøre alt for meg
Bjarte Baasland tror mange mødre er villige til å gå langt for sine barn:

«At hun ville gjøre alt for meg, det tror jeg gjelder for mange mødre, bortsett fra at noen muligens ville gjort det litt annerledes. I ettertid tror jeg nok hun ser at hun gjorde ting på feil måte, men jeg tror hensikten henne der og da var bare å få det gjort det som sønnen hennes trengte.»

Sagt sitt - nesten
- Baasland vil ikke gi ytterligere intervju og har sagt det han har å si i boken, sa hans forsvarer, Hege Ersdal, til Nettavisen onsdag ettermiddag.

Men fredag dukker han opp hos Skavlan...

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere