RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg så hvem som skjøt

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Ble han drept av terrorister, en sørafrikansk leiemorder, svensk politi eller en småkriminell fyllik? Olof Palmes kone er like sikker 25 år etter.

Etterforskningen etter Palme-drapet fortsetter med en egen etterforskningsgruppe som skal prøve å komme til bunns i Sveriges store drapssak gjennom tidene. I dag er det 25 år siden.

79 år gamle Lisbet Palme vil ikke snakke om hva hun opplevde om kvelden fredag 28. februar 1986, men i et sjeldent intervju med Sveriges Radio er hun ennå like sikker på hvem som skjøt ektemannen.

- Jeg har jo identifisert morderen, sier hun.

Verdens mest omfattende etterforskning
25 år er gått siden Olof Palme ble skutt og drept i krysset Sveavägen – Tunnelgatan midt i Stockholm sentrum. Ennå pågår etterforskningen etter drapet som ennå er et traume i den svenske folkesjelen. I dag fortalte Palmegruppens sjef Stig Edqvist om den pågående etterforskningen.

- Selv i dag mottar vi tips som er interessante, sa Edqvist til pressen i Stockholm sist uke, men ennå har ikke gruppen kommet til noen løsning på et av historiens store drapsgåter.

Materialet - 225 hyllemetere - er i dag samlet i et eget palmearkiv hos det svenske rikspolitiet.

Klokken 23.21 fredag 28 februar 1986 klokken 23.21. Få minutter tidligere hadde Olof Palme og kona Lisbet tatt farvel med sønnen Mårten og hans forlovede. De hadde alle fire sett filmen Brødrene Mozart på kinoen Grand i Sveavägen.

I krysset med Tunnelgatan kommer en mann opp bak Palme og skyter ham i ryggen på kloss hold med en revolver av typen Smith & Wesson. Deretter rømmer gjerningsmannen inn Tunnelgatan og opp en trapp mot Malmskillnadsgatan og ble borte.

Se interaktivt kart under. Artikkel fortsetter under vindu.


Vis Olof Palme i et større kart

Tidsskille
Drapet på Olof Palme ble et tidsskille i Sverige, og for mange svensker kommer dette drapet i samme kategori som drapet på John F. Kennedy og Gandhi. Etterforskningen har blitt sterkt kritisert gjennom årene, og en rekke teorier rundt drapet har blitt lansert.

Victor Gunnarsson var den første som ble arrestert etter tips fra en kvinne som fortalte om Gunnarssons Palme-hat. Det ble funnet Palme-fiendtlige tekster hos mannen. Gunnarsson ble aldri tiltalt, men noen mener at han var gjerningsmannen. Gunnarsson ble drept i USA i 1994.

Teorier
Kurdiske PKK ble etterforsket for innblanding i drapet. Palme-regjeringen hadde stemplet ni personer som terrorister og nektet dem opphold i Sverige.

Politiet har også blitt mistenkt. Leif GW Persson skriver i sin roman «Mellan sommarens längtan och vinterns köld» at Palme ble drept av en sjef i svensk hemmelig politi. Journalisten Sven Anér har argumentert for at politisjef Hans Holmér var innblandet i drapet.

Flere kommisjoner har undersøkt påstander om politiets delaktighet i drapet.

I boken «Kontraktet» av John W. Grow - som senere ble til filmen «Den siste kontrakten» med blant andre Mikael Persbrandt - spekuleres det i at en sørafrikansk leiemorder ble hyret inn av den svenske stat for å ta livet av Palme. Teorien ble støttet av politisjef Eugene de Kock i Sør-Afrika som fortalte at en agent Craig Williamson organiserte drapet.

Pettersson
Den sterkeste teorien var at nå avdøde Christer Pettersson tok livet av Palme. Den alkoholiserte småkriminelle mannen ble utpekt av Lisbet Palme, og et vitne så ham også ved Grand like før Palme forlot kinoen. Pettersson har også erkjent drapet, men har senere trukket tilståelsen tilbake.

Politiet mente også at hans gange var lik den drapsmannen skal ha hatt. Pettersson ble dømt for drap i tingretten, men frikjent i lagmannsretten og fikk senere 300.000 kroner i erstatning for urettmessig straffeforfølgelse og fengsling.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere