RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg så ingen andre utveier enn å drepe ham

(Privat/Nettavisen/Politiet)
Sist oppdatert:
May Lene Christiansen sier hun ble misbrukt og kontrollert av Hans Rickard Strømner før hun drepte ham med øks.

- Det verste av alt var å føle seg fanget. Jeg følte meg undertrykket og innelåst i et lite bur. Etter å ha blitt banket flere ganger begynte jeg å tenke at det var meg det var noe galt med. Jeg hadde ikke selvtillit og følte meg dyttet opp i et hjørne. Alt jeg sa og gjorde var feil.

Mandag fortalte den drapstiltalte 22-åringen May Lene Christiansen hvordan hun og venninnen (23) drepte hennes kjæreste sommeren 2011 (les egen sak her). Christiansen, som har jobbet som skogsarbeider, drepte Hans Rickard Strømner med øks.

Kvinnen fortalte Oslo tingrett at hun drepte Strømner i selvforsvar. Påtalemyndigheten mener derimot at drapet ikke var selvforsvar, men at hun må dømmes for overlagt drap.

- Ble banket
- Han slo meg, sparket meg, truet meg og brukte ved en anledning belte (...) Han holdt aldri på mindre enn en time av gangen, sa den tiltalte kvinnen i retten.

Strømner og Christiansen møtte hverandre første gang i 2006. De var kjærester i en kort periode. Flere år senere møttes de igjen og ble kjærester og samboere. Christiansen fortalte tingretten at overgrepene begynte kort tid etter at de flyttet sammen i forbindelse med en krangel.

- Jeg sa: «Jeg har ikke lyst til å være søplekjerringen din». Han løp da mot meg og klorte meg. Jeg prøvde å løpe ut, men han tok meg igjen i gangen. Han hadde kniv i hånda og løp mot meg. Det eneste jeg tenkte var å komme meg ut. Jeg trodde jeg skulle dø.

- Han dro meg ut på gulvet, kledte av meg, helte to liter h-melk over ansiktet mitt. Han sa jeg var feit og at han hatet meg. At det eneste han likte var rumpa mi. Så slo han meg i ryggen.

- Etter dette bandt han meg fast i stolen og rev av meg bh'en. Jeg var da helt naken og vi gikk på soverommet. Jeg sa at jeg ville dø og ville hoppe fra et vindu på soverommet, men han holdt meg fast da jeg skulle hoppe. Etter dette roet han seg litt ned, sa Christiansen i retten.

Denne og flere lignende hendelser fortalte hun om i retten. Ved flere anledninger brøt hun sammen og gråt mens hun forklarte seg.

Det verste
Christiansen sa at det verste med forholdet var å bli kontrollert.

Så krevde han at bankkortet og nøklene mine skulle henge på en spesiell knagg

- Det verste av alt var å føle seg fanget. Jeg følte meg undertrykket og innelåst i et lite bur. Etter å ha blitt banket flere ganger begynte jeg å tenke at det var meg det var noe galt med. Jeg hadde ikke selvtillit og følte meg dyttet opp i et hjørne. Alt jeg sa og gjorde var feil, svarte hun.

- Rickard begynte å bli stadig mer kontrollerende. Jeg fikk ikke beholde mitt gamle nummer. Det var kun nærmeste familie og enkelte andre jeg fikk gi det nye nummeret mitt til. Så krevde han at bankkortet og nøklene mine skulle henge på en spesiell knagg.

Han var kontrollerende og jeg turde ikke si meningen min i frykt for å bli slått. Han lot meg for eksempel ikke få sove om natta, med mindre han selv skulle sove. Flere på jobben reagerte på at jeg var trøtt og uopplagt, sa hun.

Hun fikk heller ikke ha venner på besøk.

- Jeg fikk beskjed om at ingen venner fikk komme. Familien måtte spørre om lov før de kunne komme. Hvis ikke skulle jeg få grisebank, fortalte hun.

Ville være sikker på å drepe
Etter den grufulle forklaringen om hvordan hun og venninnen hadde drept, partert og dumpet Hans Richard Strømner, spurte aktor Bjørn Kristiansen om hun drepte Strømner også for at han ikke skulle være voldelig mot andre kvinner i fremtiden.

- Ja, det kunne jeg ha sagt, men jeg drepte han hovedsakelig i frykt for mitt liv. Jeg så ingen andre utveier enn å drepe ham (...) Jeg følte at jeg var en i rekka. Jeg drepte ham for at jeg skulle få livet tilbake, sier 22-åringen.

Hun forklarte aktor at hun valgte øks som drapsvåpen for å være sikker på at hun skulle klare å drepe Strømner.

Tung tid i varetekt
May Lene Christiansens advokat, Ole Petter Drevland, sier til Nettavisen at hans klient er glad for å ha fått forklare seg.

- Hun har fått gi utfyllende informasjon i forhold til hvorfor hun gjorde det hun gjorde. Likevel er det naturligvis belastendeå rippe opp i alt det som har skjedd, sier han til Nettavisen.

- Hvordan har hun opplevd tiden i varetekt?

- Hun er jo vant til å leve i friluft så det har vært vanskelig. Men med tanke på det livet hun levde på slutten, så er det enklere å forholde seg til situasjon hun er i nå. Men hun har i bakhodet at hun har tatt et liv og syns det er tungt å forholde seg til det, sier Drevland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere