Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg så morderen

Nytt drap i Malmö tirsdag – fem personer drept den siste tiden.

En rundt 50 år gammel mann er død etter at han ble skutt i Malmö i Sverige. Dette er det femte drapet i byen på halvannen måned, og innbyggernes frykt vokser i takt med at drapsserien fortsetter.

Ved 12-tiden tirsdag fikk politiet melding om skyting i Kantatgatan sør for Malmös sentrum. Flere politibiler og en ambulanse rykket ut til stedet, der en mann ble funnet død, meldte regionavisen Sydsvenska Dagbladet på sine nettsider.

Ved 15-tiden var ingen ennå pågrepet i saken. Den døde mannen var i 50-årene, han var ingen kjenning av politiet, og det tok derfor tid å få fastslått hans identitet, opplyste politiets talskvinne Cindy Sjöström-Larsson.

Så morderen
Et vitne forteller til svenske Aftonbladet at han så drapsmannen.

- Jeg så morderen løpe fra åstedet. Igjen lå en død mann på fortauet, forteller vitnet Per-Olof til avisen.

- Jeg var på vei inn i videobutikken for å kjøpe sigaretter, sier Per-Olof. Jeg så både gjerningsmannen og offeret.

Vitnet forteller at han ikke lenger tørr å la sin familie bli boende i den svenske byen.

- Nå har vi fått nok, her er det livsfarlig å bo, nå flytter vi, sier Per-Olof.

«Likvidasjon»
Politiet hadde tirsdag ettermiddag sperret av strøket og kontrollerte identiteten til alle som ville ut av området, mens politihunder søkte etter spor. Politifolk karakteriserer drapet som en likvidasjon og sier offeret ble truffet av flere skudd.

Det var uklart om det var en eller flere gjerningsmenn som skjøt. Øyenvitner til episoden varslet politiet, som foreløpig ikke kan si noe om motivet for drapet, men som tirsdag gikk fra dør til dør i området og spurte folk om hva de hadde sett eller hørt.

Så sent som nyttårsaften ble en 15 år gammel gutt skutt ned i Rosengård-distriktet nord for Malmös sentrum, og han døde av skadene dagen etter. Rosengård betegnes som en getto, og det meldes stadig om bråk i området.

– Det er unikt i svensk historie at det skjer så mange drap på så kort tid på et og samme sted. De fleste drapene er trolig gjengrelaterte, mener Tobias Barkman, som er forfatter og krimreporter i avisen Sydsvenskan.

Voldsbølge
Det var tirsdag ikke klart om det er noen direkte sammenheng mellom drapene i Kantatgatan og i Rosengård. Men kriminologen Jerzy Sarnecki mener Malmö er rammet av en voldsbølge som myndighetene må bruke flere metoder for å få slutt på.

På kort sikt må man få ned antallet ulovlige våpen som er i omløp, og på lengre sikt må man få en bredere sosial satsing, sier Sarnecki.

– Den nye opptrappingen av volden har med konflikten mellom ulike miljøer i den organiserte kriminaliteten å gjøre, framholder han.

Han mener politikerne i Malmö bør lære av sine kolleger i Södertälje sør for Stockholm. Der gikk skatte- og sosialmyndigheter for et par år siden sammen med politiet til kamp mot de organiserte kriminelle, og resultatene har vært oppmuntrende, forklarer Jerzy Sarnecki.

Kommunalråd i Malmö, Ilmar Reepalu, mener at en av løsningene kan være å straffe denne type kriminalitet hardere.

– En av måtene å stanse de som bærer skarpe, illegale våpen på er å øke strafferammene, mener Reepalu.

Justisminister Beatrice Ask er enig i at man må vurdere å skjerpe straffen for ulovlig våpenbesittelse.

– Jeg er ikke fornøyd med tidligere utredninger. Vi bør se på dette på nytt, sier hun. (©NTB)

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene