RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
PÅ BEFARING: Tirsdag var Oslo tingrett på befaring ved åstedet der en eldre kvinne omkom. Vitne Oddbjørn Holtebu viser her to av rettens medlemmer hvordan kvinnen gikk over gangfeltet i Teisenveien da den 41 år gamle kvinnen svingte inn i den samme veien.
PÅ BEFARING: Tirsdag var Oslo tingrett på befaring ved åstedet der en eldre kvinne omkom. Vitne Oddbjørn Holtebu viser her to av rettens medlemmer hvordan kvinnen gikk over gangfeltet i Teisenveien da den 41 år gamle kvinnen svingte inn i den samme veien. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

- Jeg så rullatoren og tenkte «herregud»

Sist oppdatert:
- Jeg hørte et dunk i siden av bilen, fortalte kvinnen. Nå er hun tiltalt for uaktsomt drap.

- Det er vanskelig, sa den gråtkvalte blonde kvinnen på 41 år fra tiltalebenken i Oslo tingrett. Til tross for forsiktig kjøring og lav fart, er hun nå tiltalt for uaktsomt drap.

12. mai 2013 var hun innblandet i en ulykke på Teisen i Oslo. En eldre kvinne døde åtte dager etter ulykken, og påtalemyndigheten mener at 41-åringen er å laste.

Hun er tiltalt for uaktsomt drap på en eldre kvinne som gikk over veien med rullator da hun trolig kom borti henne med bilen. Også det er noe usikkert. Helt sikkert er det at kvinnen falt i gangfeltet og slo hodet mot asfalten. Disse skadene gjorde at hun døde åtte dager senere.

Spesielt vern i fotgjengerfelt
Påtalemyndigheten mener at den 41 år gamle kvinnen kjørte uaktsomt til tross for at hun hadde svært lav hastighet og hadde stoppet i krysset sekunder før ulykken skjedde.

- I fotgjengeroverganger har fotgjengere et spesielt vern. I denne saken er det ikke snakk om noen grov uaktsomhet, men kvinnen har vært uoppmerksom over tid, sier aktor Børge Andre Kristiansen til Nettavisen. Med «over tid» mener han i flere sekunder.

- Vi snakker da om over fire, fem sekunder. Da er vi oppe i mer enn «et øyeblikk», og mye kan skje på den tiden. I alle fall i et fotgjengerfelt, sier han.

Vet ikke hva som skjedde

Kvinnen selv nekter straffskyld og sier hun ikke hva som skjedde. Hun ble ikke oppmerksom på kvinnen med rullator før hun hørte et dunk bak på siden av bilen. Etterforskningen har ikke med sikkerhet kunne konstatere hvilken vei kvinnen gikk i gangfeltet før ulykken inntraff.

- Jeg hadde satt pris på at jeg hadde hatt noe å sette fingeren på. Noe jeg gjorde galt. Jeg opplever at jeg gjorde alt riktig, men at det likevel skjedde det, sa kvinnen i retten.

Cirka klokken 14.00 denne tragiske maidagen i 2013 kjørte hun sin Honda CRV ned Regnbueveien i Oslo. Hun stoppet ved et fotgjengerfelt før hun deretter svingte inn i Teisenveien der det var et annet fotgjengerfelt.

ÅSTEDET: Bildet er tatt fra Teisenveien og viser krysset mellom Teisenveien og Regnbueveien i Oslo der bilføreren og kvinnen med rullator støtte sammen i 2013. Kvinnen hadde først stoppet ved fotgjengerfeltet på venstre side før hun svingte inn i Teisenveien. Ulykken skjedde i fotgjengerfeltet du ser rett fram i Teisenveien.- Bilen var nesten over gangfeltet da jeg hørte et dunk. Jeg stanset bilen og gikk ut. Det lå en dame nede ved gangfeltet, og da jeg så rullatoren tenkte jeg «å herregud». Jeg ble helt hysterisk. Jeg hadde ikke sett henne. Hun kom ut av ingenting, fortalte kvinnen i Oslo tingrett.

AKTOR: Aktor Børge Andre Kristiansen sier at fotgjengeren har et særlig vern i gangfelt.

Gikk sakte over veien
Vitne Oddbjørn Holtebu kjørte oppover Teisenveien i motsatt kjøreretning og så i alle fall noe av det som skjedde.

Han fortalte at kvinnen var på vei over gangfeltet mot Kiwibutikken, og hadde kommet nesten over da 41-åringen svingte sakte ut i veien. Mannen var sikker på at kvinnen ikke hadde falt som følge av et sammenstøt med bilen.

-Hun gikk veldig langsomt, og kan ha blitt nervøs da bilen kom og skulle skynde seg over da hun snublet. Det kan også ha vært en berøring med bilen, men det må i så fall ha vært med bilens bakre del, sa Holtebu.

Han sa at den tiltalte kvinnen hadde kjørte svært sakte.

- Jeg opplevde at hun kjørte helt normalt - langsomt og hensynsfullt - ingen kjører fort i det området, sa vitnet og la til.

- Bortsett fra kanskje en ting. Man skal ikke kjøre inn i et fotgjengerfelt når man ser noen er der, men jeg har vel også gjort det hvis jeg har sett at personen har kommet trygt over. Hun kan ha feilberegnet hastigheten til kvinnen. Hun gikk veldig sakte, sa mannen i retten.

Dødvinkel
Kvinnen mener altså at hun ikke så den gamle damen med rullator. Dette fikk kvinnen støtte for i politiets egen undersøkelse av ulykken.

Politioverbetjent Harald Klemmetsen er spesialist ved trafikketaten i Oslo politidistrikt og har gjennomgått ulykken for å finne ut hvordan det kan ha skjedd.

- Ved venstresving ut i gangfelt skal det vanligvis ikke skje noe. Det må være en forklaring, sa Klemmetsen i retten og poengterte at ingenting tydet på at 41-åringen hadde kjørt for fort.

Klemmetsen viste hvordan stolpen mellom frontvinduet og sidevinduet på førersiden av bilen kan ha gjort at deler av gangfeltet har kommet i 41-åringens dødsone, og at hun dermed ikke har sett damen med rullator.

- Man må nøytralisere dødvinkelen
Klemmetsen mener at denne dødsonen også har flyttet seg mens kvinnen kjørte ut i krysset, og at damen i rullatoren ble gående i dødsonen helt fram til ulykken inntraff.

DØDVINKEL: Her stoppet kvinnen for fotgjengerfeltet før hun kjørte ut og svingte til venstre. Politiet mener at stolpen mellom frontvinduet og sidevinduene kan ha hindret kvinnen i å se den gamle damen med rullatoren som gikk over gangfeltet du ser deler av over sidespeilet i dette bildet. Bildet er tatt i journalistens Volvo og ikke i en Honda CRV som den tiltalte kvinnen kjørte.


- Bilen kan ha kommet nær henne så vidt, eller ikke i det hele tatt. Hun falt i bakken og det var skadene etter sammenstøtet med asfalten som var alvorlige, sa Klemmetsen i retten. For ham var det viktig å finne årsak for å unngå denne typen ulykker i fremtiden.

- Når vi skal kjøre ut i et kryss på denne måten må vi nøytralisere dødvinkler. Det gjør man ved å lukke og åpne høyre og venstre øye, eller bevege kroppen aktivt når bilen, sa Klemmetsen. Han poengterte at dødsonen skapt av denne stolpen bare vedvarer hvis sjåføren sitter statisk stille i førersetet og ikke beveger kroppen for å se «rundt» stolpen.

Oslo tingrett vil nå ta stilling til om det var den 41 år gamle kvinnen som forårsaket den gamle kvinnens død, og om hun er strafferettslig å lastes for hendelsen.

Dom i saken faller senere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere