RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg satt igjen med følelsen av at jeg tok helt feil valg

LINN med sønnen Fillip, som i dag er sju måneder, har fått mye oppmerksomhet for sitt blogginnlegg om å ta et uønsket valg.
LINN med sønnen Fillip, som i dag er sju måneder, har fått mye oppmerksomhet for sitt blogginnlegg om å ta et uønsket valg. Foto: Linn Thorsen Mikkelsen
Sist oppdatert:
Selv da morkakeprøven ikke viste unormale funn, følte Linn Thorsen Mikkelsen (20) at presset om å ta senabort var stort.

(SIDE2): Linn Thorsen Mikkelsen er en ung mamma. Hun er mor til Malin på fire og stemor til Nicolay på seks. I 2012 ble Linn gravid igjen.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Men veien frem til sønnen Fillip ble født, ble lang og vond for Linn og samboeren Halvard. I uke 11 fikk Linn en blødning. Linn ble henvist til Rikshospitalet.

Ville ikke ta abort

«Ultralydundersøkelsen begynner, og vi får raskt høre det vi så inderlig håpet at vi ville slippe slapp. «Dette ser ikke bra ut». Nakkefolden ble målt til 6mm, og det er minimalt med fostervann.Han har væske i rygg og buk. Det er lite i forhold til uken jeg var i, og det ser ikke ut som det skal. Vi fikk beskjed om at vi burde ta morkakeprøve med en gang, og ble sendt ut for venting.Det var to lange timer, før det var vår tur, skriver Linn i innlegget «Uønskede valg» på bloggen sin.

Innlegget er blitt delt en rekke ganger på Facebook.

Linn tok morkakeprøven, og så fulgte legen opp;

«Inne hos legen blir vi rådet til å søke senabort, jeg var da 13 uker på vei. Vi ble fortalt at sjansen for at dette svangerskapet resulterte i et friskt levende barn var lik null. Han sa at etter så mange år med erfaring, kunne han fastslå med stor sikkerhet at fosteret enten ville dø i magen, på grunn av de dårlige vilkårene eller overleve svangerskapet og være alvorlig syk. Han fortalte om trisomi 18 og andre syndromer og sjeldne sykdommer. Fortalte at det var verste formen for liv, og at han aldri ville ønsket det for noen» Skriver Linn.

Linn var i sjokk, men bestemt. Hun og samboeren ønsket ikke senabort. Det ga de klar beskjed om. De ville la naturen gå sin gang.

- Skulle overbevises om abort

Til Side2 sier Linn imidlertid at hun følte at fokuset både under denne første samtalen og senere i svangerskapet først og fremst var på å overbevise henne om at hun burde ta abort.

- Alt var veldig negativt ladet og det var ingen informasjon om hvordan det er å leve med «annerledes barn», kun fokus på hvor ille det var for disse barna å bli født. Jeg mener legen gikk over streken med mange av uttalelsene sine, vi hadde jo tross alt ikke fått sikkert svar på hva som var galt. Han brukte det at han hadde mange års erfaring, og hadde sett såpass mye at han med stor sikkerhet kunne fastslå at dette ikke ville gå bra, sier Linn til Side2..

Svaret på morkakeprøven kom fire uker senere. Morkakeprøven viste ingen unormale funn, trisomifeil kunne utelukkes. Men det var helt klart at det var noe feil med barnet.

- Det er fortsatt mye som ikke er som det skal, det er mye man ikke kan se med ultralyd, sa legen og gjentok dette med at senabort ville være helt tilgjengelig.

Linn reagerer på at de ved hver kontroll annehver uke ble konfrontert med at de kunne søke abort av helsevesenet, selv om de uttrykkelig hadde sagt at de ikke ønsket å ta senabort. Det er det hun ønsker å sette fokus på med blogginnlegget.

«Ønsker man å fullføre et risikosvangerskap, bør det respekteres og man bør få informasjon om hva man kan forvente seg, og få slippe å høre personlige meninger om hva legen syns om å fortsette slike svangerskap. Det er pasientens ønske som bør stå i fokus, og informasjonen bør gis på en nøytral måte». Skriver hun.

Veilede på nøytralt grunnlag

I Norge er det opp til foreldrene om de vil søke om å ta bort et barn som kan ha alvorlig sykdom eller trisomifeil. Leger og jordmødre skal veilede på nøytralt grunnlag. Valget tas av foreldrene. Linn forteller at hun fikk svært god og følsom informasjon om dødfødsel fra en jordmor på Fredrikstad sykehus.

Men både Linn og andre mødre som henne etterlyser en bedre forståelse for de som faktisk velger å fullføre svangerskapet.

Lege Siri Fuglem Berg, som valgte å bære frem datteren Evy Kristine som hadde full trisomi 18, skriver i sin bok "Evy Kristine - retten til et annerledes barn" at hun også flere ganger ble møtt med aborttilbudet selv om de også hadde valgt å la naturen bestemme. En lege uttalte også flere ganger at hun ikke kunne fatte at Fuglem Berg valgte å få barnet da trisomi 18 regnes som en tilstand "med dødelig utgang".

Hun skriver at familien følte seg svært alene med sitt valg om ikke å ta abort. Evy Kristine levde i tre dager. Også Linn følte seg alene.

- Jeg satt igjen med følelsen av at legen synes jeg tok helt feil valg. Når vi sa klart ifra at vi ville fullføre uansett utfall, burde vi fått informasjon om hvordan ting kunne bli, hvilken oppfølging vi kunne få og så burde det være et tilbud om å få noen og prate med. Det er tungt å gå igjennom 9 måneder med usikkerhet. Men viktigst av alt, vi burde ha sluppet flere spørsmål om senabort. Det bør føres opp i journalen at det er noe man ikke ønsker, og la det være med det når man har gitt klar beskjed, sier Linn.

Normal med en alvorlig sykdom

Fillip (7 mnd) ble født i uke 38 med keisersnitt. Han lider av medfødt nyresvikt og vesicoureteral reflux, det vil si at urinen går tilbake i nyrene fremfor å gå ned og ut som den skal gjøre. Det er en alvorlig og vanskelig sykdom å behandle, men han er under behandling. Han kan feile noe mer, men det vil tiden vise. Linn legger ikke skjul på at det er et liv i usikkerhet, men det er det livet hun og familien valgte.

Ellers utvikler Fillip seg som andre babyer. Han er ikke mentalt bak andre barn.

- Tanken på at han kunne vært endel av senabortstatistikken i 2012 gjør meg helt dårlig. Han lever et godt liv, og er en gledesspreder uten like. Tenk hvis jeg hadde tatt til meg legens råd? skriver Linn.

Til Side2 sier hun Fillip utvikler seg helt som han skal så langt

- Han er allerede under behandling. Vi får god oppfølging, og føler oss godt ivaretatt av Fredrikstad sykehus, sier hun.

- Hvis det forverrer seg, eller ikke har blitt bedre når han nærmer seg ett år, så opererer de refluksen. Nyresvikten er ikke i nærheten av å ha behov for nyretransplantasjon, så den er ikke en bekymring nå. Det må bare følges med på, så det ikke forverrer seg. Men per i dag er det ikke noe som tyder på at det blir nødvendig, sier Linn.

Fillip får også oppfølging av Rikshospitalet.

- Jeg mislikte sterkt kontrollene og behandlingen vi fikk under svangerskapet, men barnepoliklinikken på Riksen hvor vi har en del av utredningen har jeg vært veldig fornøyd med. Kombinasjonen av veldig lite fostervann, 6 milimeter nakkefold og væske i kropp og buk gir jo en klar indikasjon på at noe er veldig galt. Men for hver kontroll så ting litt lysere ut. Det var bare så synd at ikke legen kunne glede seg på våre vegne, og gjøre opplevelsen litt bedre, sier Linn Thorsen Mikkelsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere