*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg satt og regnet matte da alt rundt meg kollapset

Foto: MARIL GAFUR (AFP)

529 bekreftet døde, men flere tusen fryktes omkommet. - Situasjonen er veldig uoversiktlig, sier generalsekretær Børge Brende i Røde Kors.

01.10.09 10:49

- Det er 70 team fra indonesiske Røde Halvmåne i aksjon som hjelper alle mennesker som har havnet under bygningene og som gir beskyttelse til de som er rammet, sier generalsekretær i Røde Kors, Børge Brende, til Nettavisen.

- Røde Kors’ prioritering er å gi førstehjelp og helsehjelp til de som er skadd. Men vannet er infisert, så vi må stille med vann og mat, sier han.

Minst 500 bygninger kollapset i Padang, som har 900.000 innbyggere, da jordskjelvet rammet Sumatra onsdag ettermiddag.

Les også: Kraftig jordskjelv utenfor Indonesia

Det første jordskjelvet ble målt til 7,6 på Richters skala. Tolv timer senere ble øya rammet av nok et jordskjelv målt til 7,0.

- Situasjonen er veldig uoversiktlig fordi det kom et nytt jordskjelv i natt. Strømmen har gått og vanntilførselen er borte, og det er vanskelig å komme fram i området. Det som er situasjonen i Indonesia, er at man har fått tilgang til mange letemannskaper. Indonesisk Røde Halvmåne har lang erfaring, dessverre må man nesten si, med å håndtere katastrofer, sier Brende.

- Ingen nordmenn skadd
Ingen nordmenn skal så langt ha blitt skadd i noen av naturkatastrofene som har rammet Sumatra, Samoaøyene og Filippinene.

- Situasjonen er den at vi har ikke noen informasjon om at nordmenn skal han kommet til skade i noen av områdene, så situasjonen har ikke endret seg fra i går, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Cecilie Willoch, til Nettavisen.

Indonesiske letemannskaper jobber nå på spreng med å hente ut levende fra ruinene etter jordskjelvet.

- Folk er innesperret, hoteller har kollapset, skoler har kollapset, hus har kollapset og strømmen er brutt, sier den indonesiske visepresidenten Jusuf Kalla.

Skole kollapset i Padang
529 mennesker er bekreftet omkommet på Sumatra, opplyser en tjenestemann ved det indonesiske sosialdepartementet, melder Reuters. Men myndighetene frykter at det reelle tallet er mange tusen.

TV-bilder viser letemannskaper på desperat leting etter 30 barn som fryktes omkommet etter at en skole kollapset i Padang. En av elevene hadde englevakt og kom fra hendelsen med livet i behold.

- Jeg satt og regnet matte sammen med venner da et kraftig jordskjelv plutselig ødela alt rundt meg, sier gutten til den indonesiske TV-kanalen TVOne, ifølge The Times.

Han klarte på mirakuløs vis å komme seg ut av skolen idet den treetasjes bygningen kollapset.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.