RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg skal gi mannen min en helt spesiell «treat»

(Paul Bernhard)
Sist oppdatert:
Forfatter Hanne Nabintu Herland mener at kvinnedagen har utspilt sin rolle. Det gjør ikke Inga Marte Thorkildsen.

8. mars er den internasjonale kvinnedagen. Den har blitt markert helt siden den ble avholdt for første gang i København i 1910.

Den gang skulle den først og fremst være et virkemiddel i kampen for stemmerett for kvinner. Kvinnedagen ble for første gang arrangert i Norge i 1915.

Kvinnedagen har blitt brukt til å sett fokus på diskriminering av kvinner, samt fremme kvinners rettigheter og likestilling.

NA24 hørte med noen framtredende norske kvinner om deres forhold til kvinnedagen.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

- Flott at kvinnedagen markeres

Julie Margrethe Brodtkorb er leder i Høyres Kvinneforum. Hun mener kvinnedagen er viktig.

- Kvinnedagen betyr for meg at vi har en dag der likestilling og likeverd skal vies mer oppmerksomhet enn ellers, sier Brodtkorp til NA24.

- Jeg synes det er flott at kvinnedagen markeres fordi det gir oss muligheten til å få fokus på viktige tema som gjenstår før vi har et samfunn med likestilling og likeverd, legger hun til.

Gunnar Stavrum: Likestilling er et stort gode

Elisabeth Grieg er medeier i Grieg-gruppen. Hun forteller at det er naturlig for henne å markere kvinnedagen.

-Vi står på skuldrene til generasjoner av kvinner før oss, som har slåss for at vi i dag har de mulighetene vi har i Norge, uttaler redertoppen.

Den tidligere politikeren Kristin Clemet forteller imidlertid at hun ikke er så opptatt av 8. mars.

- Jeg har ikke noe veldig spesielt forhold til kvinnedagen, utenom å ha vært med på noen markeringer og debatter. Når jeg engasjerer meg i kvinnesaker, gjør jeg ikke bare det 8. mars, uttaler Civita-lederen til NA24.

- Burde fokusere på mannen
Religionsforsker Hanne Nabintu Herland er for tiden aktuell med boken «Respekt», som topper bestselgerlisten for generell litteratur. Hun har et litt annet syn på kvinnedagen.

- Jeg syns kvinnedagen har på mange måter har utspilt sin rolle. Det er blitt en for hard kjønnskamp. Feminismen har omgjort parforhold til en kamparena, sier Herland til NA24.

Hun mener kvinnedagen burde bli en dag der kvinnene gjør noe positivt for sine menn, ettersom hun mener kampen om likestilling er over.

- Det er på tide at vi skryter av mennene våre og er positive til kjønnsforskjellene og den gode seksuelle dynamikken. I dag har vi likeverd mellom kjønnene - kampen er over, uttaler forfatteren.

Hanne Nabintu Herland har sin egen måte å feire kvinnedagen.

- Jeg skal markere dagen med å gi mannen min en helt spesiell «treat». Jeg skal lage ekstra god mat, og tenne stearinlysene på soverommet, sier forfatteren.

- Jeg syns kvinner skal benytte dagen til å virkelig feire mannen, og være stolte over vår egen femininitet, uttaler Herland.

- Dagen er viktig av flere grunner
Stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen deler ikke samme syn som Herland.

- Kvinnedagen er en dag for viktige debatter om alt fra vold, helse og arbeidsliv til politisk innflytelse, lønn og diskriminering ved graviditet, sier Thorkildsen til NA24.

- For meg er også kvinnedagen en dag for å hedre de som har stått på for at deres døtre skulle få det bedre og få større valgfrihet enn de hadde selv. Og den er en internasjonal dag - vi viser solidaritet med kvinner i andre deler av verden, legger hun til.

Thorkildsen mener det er bra at vi fortsatt markerer kvinnedagen.

- Ja, jeg mener at denne dagen er viktig av flere grunner og at den bør fortsette å markeres, feires og brukes for alt den er verdt, sier stortingsrepresentanten, som skal gå i tog med sønnen sin, og holde hovedtalen på Youngstorget om menns vold mot kvinner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere