RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: PONTUS LUNDAHL (Ap)

- Jeg skal ikke sparke noen

Sist oppdatert:
Statsminister Fredrik Reinfeldt avviser spekulasjonene i media.

STOCKHOLM (Nettavisen): Statsminister og Moderat-leder Fredrik Reinfeldt holdt mandag ettermiddag en pressekonferanse hvor han avviste alle spekulasjoner i svensk media som feil.

Svenske medier skrev mandag at to statsråder skal sparkes.

- Alt som jeg ikke har sagt er feil, sier Reinfeldt.

- Helt feil
Ifølge avisen Expressen skulle Reinfeldt ha bedt både kommunal- og finansmarkedsminister Mats Odell (KD) og infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) om å gå av.

- Dette er helt feil, sa Reinfeldt.

Samtidig gjentok Fredrik Reinfeldt beskjeden fra valgnatten i går, nemlig at partiet ikke kommer til å samarbeide med Sverigedemokraterna.

- Vi kommer ikke til å be om deres stemmer, gi deres stemmer betydning eller legge opp til å få deres stemmer i Riksdagen, sier Reinfeldt.

Dermed må Reinfeldt lete etter en annen partner i Riksdagen etter at den borgerlige alliansen står uten flertall.

- Vi kommer til å kontakte Miljöpartiet og innlede en dialog med dem, bekreftet Reinfeldt.

Har ikke fått grønt lys
Samtidig med Reinfeldts pressekonferanse holdt nettopp Miljöpartiet også pressekonferanse.

- Om Reinfeldt tar kontakt, så foreslår vi at han tar en bredere kontakt med alle de rødgrønne partiene, sier talsperson Peter Eriksson.

Talsperson Marie Wetterstrand i Miljöpartiet sier de ikke har fått grønt lys av velgerne til å støtte Fredrik Reinfeldt.

- Vi mener at vi ikke har fått mandat av våre velgere til å innlede samarbeid med alliansen, sier Wetterstrand

Dagen derpå
Mandag er dagen derpå for Sverige. Etter det som har vært den mest intensive valgkampen på flere tiår i svensk historie, er resultatet klart: det er fullt politisk kaos.

Kaoset er blitt skapt av Sverigedemokraterna, som nå kommer inn i den svenske Riksdagen med et brak.

Med 5,7 prosents oppslutning og 20 mandater i nasjonalforsamlingen kunne Jimmie Åkessons og hans partifeller slippe jubelen løs på hemmelig sted i går kveld.

Men nå kommer dagen derpå.

Dårligste valg
For Socialdemokraterna var gårsdagen katastrofal. Med sitt dårligste valg på hundre år og en leder i motvind, var det flere som tok til tårene på partiets valgvake i natt.

For Fredrik Reinfeldt og den borgerlige alliansen er tiden som flertallsregjering over. Nå må de ha hjelp fra enten Miljöpartiet eller Sverigedemokraterna for å overleve.

- Vi kommer aldri til å samarbeide med Sverigedemokraterna, sa Reinfeldt i sin tale i natt.

Ute på gata i Stockholm er folk flest overrasket over Sverigedemokraternas suksessvalg.

- Jeg er skuffet over at Sverigedemokraterna har klart å komme inn i Riksdagen. Det vet jeg at det er mange andre svensker som også er, sier Karin Carlenmo (41) til Nettavisen.

Nå som partileder Jimmie Åkesson i Sverigedemokraterna kan begynne å innrede kontor i Riksdagen, frykter mange svensker et nytt politisk klima.

- Jeg er redd for at Sverigedemokraterna skal få makt og innflytelse på svensk hverdagspolitikk, sier Carlenmo.

Ytterliggående parti
Hun oppfatter partiet som svært ytterliggående.

- De er et parti som ikke ser de mulighetene som innvandringen gir oss, og de forfekter en fremmedfiendtlighet som vi ikke er vant til i Sverige, sier Carlenmo.

Flere andre stockholmsboere som Nettavisen snakket med i Stockholm sentrum mandag, mener situasjonen som har oppstått er kaotisk. Men ingen vil snakke om Sverigedemokraternas suksessvalg.

Svenske aviser er også skuffet over Sverigedemokraternas inntog i hverdagspolitikken.

- En skamgrense har blitt passert. Et parti med nazistiske røtter flytter for første gang inn i demokratiets finrom. Det betyr at vi tar ett steg ut i det ukjente. Toleransens fane har blitt firet ned og de mørke kreftene har til slutt tatt det svenske demokratiet som gissel, skriver Expressens leder i dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere