*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg skal skrelle av huden din med ostehøvel

DØMT: Mannen er nå dømt til ett års fengsel og å betale 175.000 kroner i erstatning til sin tidligere samboer og hennes datter. Foto: Christian Nicolaisen (Finnmarken)

Mann mente han måtte slave for husets kvinner. Nå er han dømt til fengsel og til å betale erstatning etter trusler mot samboer.

I løpet av en periode på ett år og ni måneder utøvde tanamannen, som er i trettiårene, vold og framsatte trusler mot sin samboer og hennes datter. Nå er han dømt til ett års fengsel, og plikt til å betale totalt 175.000 kroner i erstatning, skriver Finnmarken.

Ugjerningene ble gjort mellom februar 2009 og slutten av november i fjor.

I juli i fjor var paret hjemme sammen, og mannen sto og lagde fiskemiddag mens kvinnen og hennes datter satt ved kjøkkenbordet og spilte kort.

Damene spøkte og lo, og uten forvarsel fyrte mannen seg opp og ble rasende. Han mente han måtte arbeide og slave for husets kvinner.

Truet på livet
Han kastet en ostehøvel mot samboeren, og traff veggen rett over hodet hennes. Deretter tok han opp høvelen, holdt den mot samboerens ansikt, og truet med å skrelle av henne huden.

Situasjonen roet seg for en periode, før tiltaltes aggresjon igjen blusset opp.

Han tok en kniv og holdt den mot kvinnens hals, før han kastet henne i gulvet. Deretter kastet han kniven mot fornærmede, som traff henne i armen.

Flere ganger skal mannen ha truet med kniv. I november 2009 innrømmet kvinnen at hun hadde vært utro mot samboeren, noe som gjorde tiltalte svært sint og opprørt. Han slo fornærmede i ansiktet med knyttet neve, og truet henne på livet.

Han gikk deretter for å hente en kniv på kjøkkenet, og returnerte til soverommet, hvor kvinnen befant seg. Mannen satt seg over kvinnen med kniven rettet mot henne, og sa han skulle drepe henne.

I frykt la kvinnen hendene sine over ansiktet, og tiltalte skar kniven over hendene hennes slik at hun begynte å blø.

Alkoholproblem
Fornærmede og tiltalte hadde vært samboere i over fire år da saken kom opp for retten i midten av februar. Paret har drukket tett i hele perioden, og som følge av dette oppsto bråk, trusler og vold. Fornærmede antar at vold og trusler forekom annenhver uke.

Mannen erkjente i retten at han har et alkoholproblem, som han tidligere har blitt forsøkt behandlet for. Tiltalte har forklart at han ønsker behandling for sitt alkoholproblem, og han har også gitt uttrykk for at han ønsker å gjennomføre et sinnemestringskurs for å få kontroll over sin aggresjon.

I saker om vold i nære relasjoner kan bevisbildet ofte begrense seg til beskrivelser fra tiltalte og fornærmede, nettopp fordi disse er de eneste til stede. Det vil da ofte være motstridende forklaringer fra de involverte, slik at troverdigheten i forklaringene vil være viktige ved bevisvurderingen.

Fikk juling
Hovedforhandlingene i saken fant sted i Indre Finnmark tingrett. Fem vitner forklarte seg, i tillegg til at det ble lagt fram fotobevis, legeerklæringer og politiforklaringer. I tillegg til ett år i fengsel, må mannen betale oppreisning både til sin tidligere samboer og hennes datter. Han må også betale for saksomkostninger.

Mannen er flere ganger tidligere straffedømt, og ilagt besøksforbud mot samboeren. Brudd på dette er en del av domsgrunnlaget.

Les flere saker fra Finnmarken her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag