*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg skal skyte dere alle

RYKKET UT: Politiet rykket ut 1. juni 2012 til NAV kontoret på Tøyen i Oslo og pågrep en bevæpnet person. Foto: Jon Eeg (NTB scanpix)

Nå er han dømt for skuddet på NAV-kontoret.

06.03.14 14:10

En 61 år gammel mann er dømt til to års fengsel for trusler, frihetsberøvelse og overtredelse av våpenloven. Ifølge den ferske dommen fra Oslo tingrett ble ett år og tre måneder av straffen er gjort betinget. Han må også betale tilsammen 60.000 i oppreisning og erstatning til de tre NAV-ansatte han truet.

- Han har anket straffeutmålingen, sier advokat Marion Haaland som er mannens forsvarer, til Nettavisen.

Allmennpreventive hensyn
Hendelsen skapte kaos på NAV-kontoret og tungt væpnet politi rykket ut den aktuelle juni-dagen 2012 da mannen trakk pistol og avfyrte skudd i NAVs lokaler på Tøyen i Oslo (les egen sak her).

«Samlet sett synes det å være liten tvil om at allmennpreventive hensyn her kommer inn med stor tyngde. Retten peker også på at denne typen trusler – om enn noe mindre alvorlig – fremstår som et stadig økende samfunnsproblem» konstaterer Oslo tingrett under straffeutmålingen.

I en kartlegging som ble utarbeidet etter at en Nav-ansatt på Grorud i Oslo ble drept i fjor sommer, kom det fram at 3.800 Nav-ansatte har opplevd trusler og 230 ansatte oppgir at de er blitt utsatt for vold fra brukerne.

I slutten av januar foreslo en arbeidsgruppe nye sikkerhetstiltak for å forebygge og håndtere slike hendelser.

Sosialstønaden stoppet
Mannen som avfyrte skuddene på Tøyen hadde levd på sosialstønad i åtte, ni år og oppsøkte NAV-kontoret i juni 2012 fordi han ikke hadde fått utbetalt sosialstønaden på 6000 kroner.

Dagen før hendelsen hadde mannen vært på NAV og blitt forklart at han ikke lenger oppfylte vilkårene for utbetaling av stønad. 1. juni kom han tilbake til NAV og krevde pengene utbetalt. Kravet ble avvist, men han fikk tilbud om utbetaling av nødhjelp på 300 kroner dagen.

Trakk pistolen
«Da tiltalte ikke fikk gehør for sine krav om utbetaling, uttalte han noe sånn som at han skulle gjøre som Anders Behring Breivik i avhør» står det i dommen.

Mannen kom med en rekke trusler. Blant annet at «jeg skal skyte dere alle». De tre ansatte på NAV som snakket til mannen sa at hans oppførsel var helt uakseptabel og at han kunne bli utestengt fra NAV for å komme med slike trusler.

Brøt ut panikk
«På tross av dette gjentok tiltalte på ny lignende trusler, før han gikk noen skritt bakover og tok frem en pistol. Etter å ha fomlet litt med pistolen, rettet han den på skrå opp mot taket og avfyrte ett skudd»
forteller dommen fra hendelsen. Deretter rettet mannen pistolen mot de tre ansatte.

I publikumsområdet brøt det ut panikk og 61-åringen rettet pistolen mot team-lederen på NAV og beordret ham opp i andre etasje. Team-lederen fortalte i retten hvordan 61-åringen avviste flere tilbud om hjelp, og at han truet med å skyte mannen hvis politiet kom.

Formildende
Heldigvis roet mannen seg etterhvert ned og sa til team-lederen at han kunne varsle politiet om at «det var over». 61-åringen la pistolen på et bord, og den NAV-ansatte fikk lov å forlate kontoret i andre etasje. Deretter kom politiet inn og pågrep mannen. Hele hendelsen varte i en halv time.

Da saken ble behandlet i Oslo tingrett kom det fram at våpenet trolig ikke var ladd etter at mannen avfyrte det ene skuddet.

Etter hendelsen i 2012 har mannen hatt problemer med sitt forhold til NAV og Oslo tingrett mente at dette var formildende da mannens straff ble utmålt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag