RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg skjønner ikke hvorfor vi skal bli overfalt med dette

ARR I LANDSKAPET: Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den måten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Dette vil naboene nå hindre.
ARR I LANDSKAPET: Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den måten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Dette vil naboene nå hindre. Foto: Jonas Dahlberg Studio (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Utøya-naboer sier de ikke vil klare å leve med minnesmerket.

Reaksjonene er sterke blant naboene på Sørbråten ved Utvika der det planlagte minnesmerket etter 22. juli skal ligge. Nå truer de med rettssak om planene ikke stanses.

- Vi ønsker ikke den retraumatiseringen som det der vil bli for oss. Det var ille nok den dagen det skjedde, om vi ikke skal bli minnet på det resten av livet, sier en av naboene, Ole Morten Jensen, til Nettavisen.

Jensen står bak Facebook-gruppen «Nei til minnesmerke på Sørbråten i Hole», og kan fortelle om en stor fortvilelse blant sine naboer.

- Det blir rett og slett et inngrep i hverdagen vår, som vi ikke greier å leve med, sier han, tydelig preget.

Les også: Dette blir 22.juli-minnesmerkene

- Stoltenberg på banen
Onsdag møtte han og flere andre fra Utstranda Vel kommunalminister Jan Tore Sanner (H) utenfor Stortinget, for å overlevere en stor bunke med underskrifter.

- Vi har fått inn over 1100 underskrifter, både fra naboer, folk ellers i Norge og fra utlandet, som alle er mot minnesmerket, sier Jensen.

Han håper den store motstanden vil få regjeringen til å stanse planene, men siden det var den rødgrønne regjeringen som vedtok saken, mener han at også tidligere statsminister Jens Stoltenberg må komme på banen.

Utøya-nabo Ole Morten Jensen jobber for å få stanset det planlagte minnesmerket på Sørbråten.

- Stoltenberg sa jo i dagene etter 22. juli at vi skulle ha mer demokrati, men det er ikke mye demokrati i dette. Derfor forventer vi at Stoltenberg kommer inn i bildet igjen, og gir den nye regjeringen full mulighet til å gjøre hva de vil med saken, sier han.

- En voldtekt av naturen
Debatten om minnesmerket har allerede rast en stund, særlig fordi det vil gjøre et stort inngrep i naturen.

- Noen har karakterisert vinnerforslaget som en «voldtekt av naturen»?

- Det er jo det. Det er ikke pent, sier Jensen til Nettavisen.

Han utdyper hvorfor de mener minnesmerket er så ille:

- Det er pompøsiteten ved det. Når de skal lage noe så stort, så vil det komme mange som ikke kommer dit for å minnes, men for å se kunstverket. Det er ikke bare bruddet vi reagerer på. Det er alt sammen, sier han.

Området som skal bygges ut er på totalt 27.000 kvadratmeter. Det skal tilrettelegges for at 400 personer skal kunne besøke stedet samtidig, og det skal anlegges parkeringsplasser for 40 biler og fire busser.

- Dette er nabolaget vårt, og vi kjører forbi stedet hver dag. Det blir ikke et minnesmerke som vi oppsøker, men som oppsøker oss, påpeker Jensen.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) får her overlevert underskriftene mot Utøya-minnesmerket av Ole Morten Jensen utenfor Stortinget.


- Vi blir jo beglodd i hjel

Han sier at flere er sjokkerte over plasseringen.

- Plassen har jo ingen relasjon til Utøya, og det føler jeg verken AUF eller Støttegruppen etter 22. juli har forklart veldig godt, sier Jensen, og samtidig påpeker at de forstår at det trengs et minnested.

- Derfor har vi funnet et alternativt sted på rasteplassen på E16, som er verdig og med fin utsikt mot Utøya. Der kan du med enkle grep lage et fantastisk minnested. I motsetning til det foreslåtte stedet, der du ikke ser noe annet enn en fjellvegg, sier han.

Jensen forteller at naboer allerede i dag er fortvilet på grunn av turister som stopper for å ta bilder av utøya.

- Folk får ikke et øyeblikks fred. Allerede i dag er det mange turister som kommer. Busser stopper og de går ned i hagene våre og knipser bilder. Vi blir jo beglodd i hjel, sier han, og legger til:

- Vi har også krav på et liv etter 22. juli, det får vi ikke nå.

Les også: Sanner tar selvkritikk for prosess om minnesmerke
Les også: Publiserer disse bildene for å roe gemyttene

SLIK ER DET TENKT: Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Vinneren er den svenske kuntneren Jonas Dahlberg.


- Veldig mange sliter her
Jensen sier de også er redde for at minnestedet blir et tilholdssted for de som liker Breivik.

- Vi vet jo at han har en stor tilhengerskare i verden. Om vi ikke får gjennomslag for å flytte stedet, går vi til rettssak, sier Jensen.

Selv opplevde han 22. juli på nært hold, og dagen preger han fortsatt sterkt.

- Jeg vet at veldig mange her sliter, det er ikke alle som har det like bra. Så jeg skjønner ikke hvorfor vi skal bli overfalt med dette, sier han.

Onsdag kveld vil det bli arrangert et folkemøte om det omstridte minnesmerket i Hole, der kunstneren selv vil fortelle om sin plan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere