*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg skjønner meg ikke på damer

Foto: Lien, Kyrre (SCANPIX)

Sturla Berg-Johansen tilegner en helaften til kvinner, men han har flere spørsmål enn svar.

25.02.09 18:47

(SIDE2): Onsdag kveld har Sturla Berg-Johansen (41) premiere på showet «Damenes aften» på Chat Noir. Showet er en hyllest til alle verdens damer, men kanskje spesielt de rundt 5000 som Sturla selv har hatt gleden av å stifte bekjentskap med.

- Jeg har alltid reagert på de 1001 damene til Rune Rudberg. Har han kun holdt på i helgene eller? spøker Sturla samtidig som han avviser at det blir mange klamme damehistorier fra scenen.

- Vi har jo bare en og en halv time så jeg kan jo ikke fortelle om alle, ler han og presiserer at showet handler om alle kvinnene han har møtt. Venninner, lærere, kolleger, kjærester og ikke minst mamma.

Vil ikke gifte seg
«Damenes aften» er en forestilling om jakten på lykken, latteren og den store kjærligheten. Selv er 41-åringen singel og har ikke noe ønske om å bli gift.

- Jeg er jo romantisk og en drømmer, men ekteskapet som sådan har jeg ingen tro på. Det er kun en institusjon, mener han.

Men damer er livsviktige, synes Sturla. Ikke minst for alle menn. Men som så mange andre menn sliter han med å forstå disse kvinnene.

- Jeg skjønner meg ikke på damer og vet strengt tatt ikke om det overhodet er mulig. Men jeg har i det minste funnet ut at kvinner er helt lik menn på en ting. Alle er forskjellige og individer. Grunnen til at vi gutta ikke forstår damer er ikke fordi vi er så grunnleggende forskjellige. Problemet er nok heller at alle er unike og ønsker å bli forstått, men samtidig så gjør vi ikke så mye for å forstå hverandre, filosoferer han.

En verden uten damer
Men det er definitivt en ting Sturla har forstått og det er at alt hadde gått til helvete uten damer.

- Jeg tør ikke tenke på hvordan verden hadde blitt uten damer. De har orden, oversikt og system, påpeker han og mener samtidig at verden derimot hadde fungert helt fint uten menn.

Mobber ikke andre
Selv om tittelen på showet er «Damenes aften» handler det først og fremst om Sturla selv. I motsetning til en del andre populære komikere er ikke Sturla opptatt av å drite ut andre fra scenen og tar sterkt avstand fra lytehumor.

- Det er mer enn nok å ta av i mitt eget liv og jeg slipper aldri opp for materiale. Jeg er personlig uten å være privat. Fra scenen slenger jeg med leppa om hvordan jeg oppfatter ting og hvilke tanker jeg har. Det tror jeg folk kjenner seg veldig godt igjen i. Men, jeg tar jo selvsagt tak i noen av dem som har valgt å ytre seg om ting jeg er helt uenig i.

Tønsberg-komikeren identifisere seg gjerne med Chandler i TV-serien «Friends».

- Han bruker humor i vanskelige situasjoner og bruker humor som forsvar, forklarer Sturla og mener det er helt naturlig å være bare et enkelt menneske.

- Livet er ikke uten skam, så for meg er det take it or leave it. Du må ta hele pakken.

Personlig
Sturla har vært åpen med sine tidligere rus- og alkoholproblemer. Han har vært avholdsmann siden 2000.

- Jeg opplever meg selv som en alkoholiker og narkoman som ikke bruker rusmidler lengre, forklarer 41-åringen og innrømmer at for han er det terapi å skrive. Dessuten er det helt livsviktig å være hundre prosent ærlig.

- Nå lever jeg mitt liv uten å måtte luske rundt. Jeg har ingen hemmeligheter lengre og det er viktig for meg. Men, det betyr ikke at jeg deler alt med alle. Jeg har noen nære venner som jeg betror meg til. Dette er viktig for at jeg skal klare og holde meg edru. Det er nemlig ødeleggende for meg å ha hemmeligheter, forteller en åpenhjertig Sturla. Men det er selvsagt ikke absolutt alt venner og publikum får ta del i.

- Jeg går til psykolog for å lette på trykket. Det er som å trene på Sats for hodet, sier han og ler.

Lang fartstid
Sturla Berg-Johansen har jobbet med det meste i showbiz siden tenårene. Men med premieren på Chat Noir går en helt spesiell drøm i oppfyllelse. Sturla har nemlig fantasert og drømt om denne dagen siden sin sekstenårsdagen.

- En av gavene jeg fikk var en billett til å se Dag Frølands revy Den syvende himmel på Chat Noir, med Leif Juster på rollelisten. Drømmen om å underholde ble født den dagen. Det forandret totalt livet mitt. Uansett om jeg har vært rusa eller edru, sulten eller mett er det alltid drømmen om Chat Noir som har drevet meg. Jeg har aldri gitt opp tanken om å en dag få lov til å stå på samme scene som de gamle heltene mine og å få folk til å le slik de gjorde.

Men med en så stor drøm som går i oppfyllelse er det ikke fritt for at Sturla er en smule nervøs.

- Jeg sover ikke så godt om natten, men jeg gleder meg noe veldig. Og den dagen da det gikk opp for meg at drømmen om Chat Noir kom til å gå i oppfyllelse kjente jeg det vrimle skikkelig i magen, innrømmer han.

- Nervepirrende
Det er mange kjente skuespillere og artister som er kjent for merkelige ritualer i garderoben før forestillinger, men Sturla mener han har lagt av seg alle gamle tvangsritualer.

- Jeg har jobbet i denne bransjen siden jeg var tenårene så jeg har aldri vært noe plaget av nervøsitet. Men tidligere gikk jeg alltid ned til vannet og satt og hørte på Chris de Burghe på walkman i tre timer før premierer.

- Så nå kan jeg kanskje heller sitte tre timer ved badekaret i stedet, spøker han.

- Det er bare de tjue til tretti første sekundene på scenen som er nervepirrende så blir alt lettere. Scenen er det aller beste stedet i verden. Og det er nesten rart å si det, men jeg er egentlig ikke på scenen for å underholde andre, sier han og mener at derfor ikke blir affektert av at publikum nødvendigvis ikke ler av alle vitsene hans.

Sturla blir inspirert av å se andre komikeres show men det er ingen han ler så mye av som sin storebror, økonomen Stig (43).

- Han er definitivt den rareste og morsomste jeg vet om. Det er han som underholder alle på familieselskaper, avslører Sturla og hevder han selv overhodet ikke er noe morsom på privaten.

- Jeg ler mye men jeg er ikke opptatt av å selv være morsom. Da jeg var yngre var jeg mye mer på hogget men nå driter jeg helt i det med mindre jeg er på jobb, sier han og ler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag